"Възраждане" поиска затвор за управляващите заради търсенето на подкрепа

"Възраждане" поиска затвор за управляващите заради търсенето на подкрепа

© Велко АнгеловС трима представители на "Възраждане" са се свързвали управляващите през вчерашния ден (4 юли), предлагали "са им различни стимули". Кирил Петков пък е предлагал подкрепа за следователя Бойко Атанасов, кандидат на партията за антикорупционната комисия, за да стане заместник на Бойко Рашков, ако той застене начело на институцията.


Това обяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на брифинг. Той отказа да посочи кои да търсените за подкрепа депутати, с аргумента че "ще стане много жълто" и журналистите ще питат какво им е предлагано. Костадинов отказа да посочи и кой точно се е свързвал с депутатите му, защото нямало значение. Председателят на "Възраждане" използва пресконференцията, за да повтори тезите си, че партията му няма да окаже каквато и да било подкрепа на сегашното управление: "Сегашният парламент е стигнал дъното, превърнал се е в организирана престъпна група."


Тези хора прекрачиха всякакви граници, трябва да изгният в затворите


Костадин Костадинов,

председател на "Възраждане"
Костадинов каза, че формацията му в следващ парламент ще е първа политическа сила (макар че утвърдените социологически агенции не показват това), с между 90 и 120 депутати.


За търсената подкрепа


Костадинов нарече търсенето на подкрепа от отделни депутати "тържище за скотове" и посочи, че "Възраждане" има шест условия към управляващите, за да ги подкрепят:

  • изтегляне на плана за въвеждане на еврото от началото на следващата година
  • прекратяване на договора за предоставяне на безплатни бази на САЩ в България
  • насрочване на референдум за членство в НАТО
  • предоговаряне на членството на България в Европейския съюз
  • отказ от санкциите срещу Русия и възстановяване на дипломатическите отношения
  • анулиране на решението за вдигането на ветото над Северна Македония.
Костадинов посочи, че депутатът Цвета Галунова, за която имаше слухове, че може да се разграничи от "Възраждане", "е наша съмишленичка и си остава такава". За напусналата парламентарна група Елена Гунчева Костадинов каза, че "е затворена страница", защото с обяснение за усложнено здравословно състояние не беше на гласуванията за вдигане на ветото срещу Северна Македония за началото на европреговорите и за свалянето на правителството. По-рано пред Българската национална телевизия (БНТ) Гунчева каза, че е на 99% убедена, че ще гласува против кабинета на "Продължаваме промяната". Ако кабинетът "Василев" въобще де гласува, е слабо вероятно Гунчева да може въобще да присъства, тъй като е в болнични до 13 юли.


Костадин Костадинов стигна и по-далеч, като каза, че той се надява на подкрепа за себе си от депутати на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", за да се противопоставят на сегашното управление, "ако имат човешко достойнство и загриженост за българския интерес".


Подкрепа за подкрепа


Единственото поименно обвинение, което Костадинов отправи, беше към премиера в оставка Кирил Петков за това, че в телефонен разговор му е предлагал "Продължаваме промяната" да подкрепи следователя Бойко Атанасов да стане зам.-председател на антикорупционната комисия (той е предложен от "Възраждане" за председател - бел. авт.) в замяна на подкрепа от "Възраждане" за Бойко Рашков за неин председател.


Костадинов каза, че е отказал предложението, макар и Рашков да бил единственият министър, който заслужава високата оценка на "Възраждане". Причината му е, че се съмнява, че като председател на антикорупционната комисия Рашков може да разследва тези, които са го издигнали.


Костадинов отрече издигнатият от тях Бойко Атанасов "да е наш човек". Бил го виждал веднъж, когато говорили да бъде предложен от "Възраждане" за председател на антикорупционната комисия и го бил помолил да бъде "три пъти по-взискателен" към представители на партията, ако заеме позицията. Председателят на партията предложил на Петков обратния вариант: Бойко Атанасов да е председател на антикорупционната комисия, а Бойко Рашков негов заместник.


Реформата в антикорупционната комисия беше основен приоритет на "Продължаваме промяната" в предизборната кампания и в управлението и обявиха, че партията на Слави Трифонов е пречила промените там да бъдат направени досега. Реформата е заложена и в целите на първата политическа сила при нов кабинет с премиер Асен Василев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK