Заради "некадърност" България получила орязване на парите по плана за възстановяване (допълнена)

Заради "некадърност" България получила орязване на парите по плана за възстановяване (допълнена)

© Цветелина Белутова, КапиталВ разгара на поредната политическа криза за България опозицията в лицето на ГЕРБ не спира да атакува управляващите, които се готвят да сформират следващо правителство, в лошо финансово управление. Лидерът на партията Бойко Борисов обяви тази сутрин, че кабинетът "Петков" както и служебният на Стефан Янев са "провалили плана за възстановяване", както и за орязаната сума по линия на безвъзмездните средства с 578 млн. евро.


"Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност", заключи Борисов. В отговор Министерството на финансите обяви в съобщение до медиите, че е напълно съгласно с определението "некадърност и безотговорност", но то се отнася за правителството на Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост.


Посочва се, че в подписаната от правителството на Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г.
Данните за него са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС, посочват от ведомството. Подчертават, че промяната в средствата е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. "Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите членки", се допълва съобщението.


Допълва се, че преизчислението засяга всички държави членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения, дават пример от ведомството.


"Изпълнението на българския план за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него", посочват от ведомството.


Уверяват, че правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна.


Часове по-късно пресцентърът на ГЕРБ реагира на това съобщение като измести акцента на упреците в друга посока. "Известно е, че Бойко Борисов и неговите правителства са виновни за всички минали, настоящи и бъдещи управленски провали на Асен Василев и "промяната". Това, което се опитваме да разберем е, защо година и половина преди крайния срок за сключване на договори по Националния план за възстановяване, правителството Петков - Василев не е сключило нито един договор и не е платило и една стотинка. Това е същественият въпрос", пише в съобщение на партията до медиите.


Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер също коментира темата от профила си във "Фейсбук". Той на свой ред посочва, че по-важните въпроси са други. Той пита защо Борисов продължава да говори за средствата като негови лични, които да "спира" и да "пуска"; защо партията му блокира работата на Народното събрание и не иска да бъдат приети реформите, които съпътстват осъществяването на Плана и др.Депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Арабаджиев добави, че нито един от българските проекти по плана няма да пострада от намаляването на очакваните средства. Пред Би Ти Ви той уточни, че държавата ще намери други начини за финансиране.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK