(Не)обоснован оптимизъм: ще има ли правителство с мандата на "Продължаваме промяната"

(Не)обоснован оптимизъм: ще има ли правителство с мандата на "Продължаваме промяната"

© Георги КожухаровХора. От тях зависи ще има ли правителство с премиер Асен Василев и мандат на "Продължаваме промяната" и какво ще е разпределението на силите в ново управление. От една страна, дали ще бъдат намерени достатъчно депутати, които да подкрепят избора на кабинет (а евентуално и бъдещите му действия), от друга, кои ще са номинациите за министри и за други постове, които са част от преговорите за подкрепа.


Като в нормален процес, а не в извънредни обстоятелства, партията се опита да фокусира публичното внимание върху политики и приоритети. И всички избягват официално да говорят за "структурата и състава на кабинета" и отлагат темата за последния момент. Номинациите обаче са ключовата част от преговорите и ходовете на "Продължаваме промяната", те ще покажат и как са протекли те и какво ще е разпределението на силите във властта.


Още преди официалното представяне на програмата се разбра, че тя събира подкрепата на партньорите. А от независимите депутати (шестима напуснали "Има такъв народ", които се очаква да гласуват за кабинет "Петков", въпреки че предстои да го обявят официално) коментираха, че искат да видят и кои са хората по постове, защото освен какво има значение и кой ще го изпълнява.
За намирането на още шестима народни представители (до 121 гласа), които да гласуват за правителство на "Продължаваме промяната" все още няма сигурност на колко гласа може да разчита мандатоносителят, а източници от партиите продължават да са лаконични, че "има надежда". Официално и неофициално се размятват обвинения за "купуване на депутати" и за различни предложения и от, и към лидерите на партията, която готви кабинет.


Не говорим за постове, но кои са някои възможни министри


Извън номинацията на Асен Василев за премиер единственото друго официално име, обявено и повтаряно от "Продължаваме промяната", е това на Бойко Рашков като председател на атикорупционната комисия (КПКОНПИ). Настоящият министър на вътрешните работи в оставка, който е сред тези с най-висок рейтинг в кабинета "Петков", избягва досега да отговори ясно на въпроса би ли поел такава позиция, или може би предпочита да запази сегашния пост.


Неяснотата с тази промяна е свързана и с кога би трябвало да стане тя. Дали веднага и Рашков да оглави настоящата комисия, която няма титулярен председател след оставката на Цацаров от март - тогава негова номинация може да бъде внесена веднага в парламента. Или след като бъдат направени законови промени и комисията бъде разделена на две, което ще отнеме повече време. Номинирането му още преди падането на правителството означава, че "Продължаваме промяната" имат и друга идея за МВР, макар че отказват коментари по темата.

Източници на "Дневник" коментираха, че от партията мандатоносител са уверили партньорите си, че премиерът в оставка Кирил Петков няма да замести Асен Василев като министър на финансите в бъдещия кабинет, каквато информация имаше в края на седмицата. Обсъждана била възможността Василев да запази и отговорностите на финансов министър, но не е ясно каква позиция би заел тогава Петков.


Няма официална информация на какъв принцип ще бъдат разпределени овакантените от "Има такъв народ" постове в министерствата на енергетиката, регионалното развитие, спорта и външните работи.


Министърът на спорта в оставка Радостин Василев вече коментира в интервю за Би Ти Ви, че с него не е воден разговор да поеме поста на министър на вътрешните работи. Той участва в преговорите по програмата и се очаква, че ще запази позицията си да отговаря за спорта.


До този момент нито БСП, нито "Демократична България" са коментирали официално към кои ведомства биха проявили интерес - само освободените или и други.


Неофициално пред "Дневник" обаче от левицата заявиха, че смятат, че имат капацитет да управляват енергийното и външното министерство.


От "Продължаваме промяната" са казали на колегите си в отговор на медийни публикации, че няма да номинират Весела Чернева (съветник на Кирил Петков по външна политика) за министър на външните работи и ще търсят друг вариант.


Може да има съвпадения по програмите, но в персоналния състав, ако има лица, в които има съмнение, че няма да свършат определена работа, ще изкажем мнение. По-важни са политиките, но са важни и лицата, които ги изпълняват.

Иво Атанасов,
независим депутат


Участниците в преговорите за бъдещ кабинет твърдят официално, че имена на бъдещи министри не са обсъждани и няма да бъдат обсъждани до осигуряването на стабилно мнозинство, за което обаче може да се чака до последния момент.


Колко депутати още се търсят


Текат решаващите малко повече от 48 часа за "Продължаваме промяната" и опита им да съставят второ правителство. И те би трябвало да имат един или повече варианти на състав на кабинета, ако наистина искат да го договарят с партньорите в последния възможен момент.


Кирил Петков и Асен Василев правят и последни усилия, за да намерят още поне шестима депутати, които да им осигурят парламентарно мнозинство.

До момента партията мандатоносител разполага с подкрепата на "Демократична България" и БСП и общо 109 гласа. Ако и независимите народни представители, напуснали "Има такъв народ", подкрепят кабинета "Василев", гласовете им ще станат общо 115. За парламентарно мнозинство са нужни 121 гласа, но правителство може да бъде избрано с половината от присъстващите депутати, т.е. и с по-малко.


Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви във вторник, че според него шансовете да се избере ново правителство са големи. Той обаче не обясни на какво се дължи неговият оптимизъм, при положение че до момента нито една от партиите в опозиция не е декларирала подкрепа за правителството.


Засега няма официална информация и за промяна в намеренията - да бъдат поканени на преговори официално или на представяне на програмата и от другите парламентарно представени формации, включително и "Има такъв народ", чиито представители коментираха в последните дни, че биха отишли на разговор, ако ги поканят. Опитът досега показва, че подкрепа от партията на Слави Трифонов е несигурна и нестабилна и лидерите на "Продължаваме промяната" търсят такава от отделни депутати от нея.


Според премиера Кирил Петков изходът от кризата ще се определи от "няколко човека, които трябва да решат към кого им е лоялността - към тяхната партия и лидер, който не е изпълнил обещанията на народа, или към всички нас".


Към сряда (6 юли) сутринта подкрепа не се очаква от ГЕРБ и ДПС, които са се консолидирали да работят срещу "Продължаваме промяната", коментира във вторник (5 юли) участник в преговорния процес.

Най-много надежди за подкрепа от преговарящите продължават да възлагат на депутатите от "Има такъв народ", както и на тези от "Възраждане".


Доскоро напусналата партията на Костадин Костадинов Елена Гунчева не изключваше възможността да подкрепи правителство с премиер Асен Василев. Във вторник пред БНТ тя обяви, че е 99% убедена, че ще гласува против кабинета на "Продължаваме промяната". До 13 юли тя е в болнични (ако кабинетът бъде предложен за гласуване по-рано, ще са необходими 120 гласа за избор, при положение че не отсъстват и други депутати).


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък обяви на нарочен брифинг, че управляващите са търсили подкрепа от трима негови съпартийци, без да посочва имената им. Костадинов отказа да каже и кой точно се е свързвал с депутатите му, защото нямало значение. Той отхвърли възможността "Продължаваме промяната" да получи подкрепа от неговата формация, като добави, че депутатът Цвета Галунова, за която имаше слухове, че може да се разграничи от "Възраждане", "е наша съмишленичка и си остава такава".


Според няколко източника на "Дневник" управляващите си правят грешни сметки, като разчитат на "Възраждане" за подкрепа, и изразиха скептицизъм, че кабинетът ще бъде подкрепен. По думите им обаче независимо от липсата на предварителни гаранции кабинетът "Василев" трябва да бъде внесен и гласуван в пленарна зала, защото сегашната сложна вътрешна и външна ситуация налага да се предложи правителство, който може и да мине (с отсъствие на депутати от пленарната зала например, което ще свали кворумът за гласуване).


Това е другият въпрос, за който се разбра, че ще се решава в последния момент - дали въобще да бъде внесено за гласуване правителство, ако няма сигурна осигурена подкрепа. В партията на Василев и Петков има и поддръжници и на двата сценария.


Търсят се повече от 121


Въпреки че за момента няма официално достатъчна подкрепа до 121, от партията мандатоносител обявиха по-висока цел - в понеделник министърът на иновациите в оставка Даниел Лорер коментира, че "Продължаваме промяната" държи да получи подкрепа за програмата си от повече от 121 депутати, за да има "стабилна институционална среда" .


Подобна теза разви и депутатът от БСП Атанас Зафиров, според когото 121 депутати не са достатъчни за стабилно и работещо мнозинство. И двете формации настояват за гаранции за парламентарна подкрепа, без обаче да посочват какво точно включват те - дали това означава още отцепвания от парламентарни групи или преговори за мнозинства за политики.


По думите на участник в преговорите "Продължаваме промяната" разчитат само на обещания, което би довело до това правителство да бъде гласувано, но след това има риск да изпадне в невъзможност да осъществи важни реформи или да разчита на подкрепа от опозицията, но на висока цена.


Какво включва програмата за управление


След четиридневни разговори и експертни срещи с БСП и "Демократична България" се очаква в сряда (6 юли) най-голямата парламентарна група да представи пред коалиционните си партньори окончателния вариант на програма, в която да бъдат заложени конкретни срокове и параметри за управлението на страната, както и състава на бъдещия кабинет.

По информация на "Дневник" за програмата е имало и работни групи, свързани с темите правосъдие, финанси, енергетика, електронно управление и здравеопазване. Срещите не бяха публични, а целта им бе да се съберат приоритети от депутати по различни сектори и политики. Във вторник също се проведоха поне две непублични срещи за плановете на управляващите в здравеопазването.


Трите формации са обсъждали спешните задачи около т.нар. Национална здравноинформационна система, или електронното здравеопазване. Министър Асена Сербезова е давала неколкократно заявка, че такова ще има до края на годината, а през последните седмици се видя, че процесът (както винаги досега) далеч не е безпроблемен.


Засега известното е, че управленската програма ще бъде с хоризонт от 6 до 9 месеца и ще включва основно спешни и текущи законодателни инициативи като тези, свързани с усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, реформата на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), промените в Закона за съдебната власт, засягащи отчетността на главния прокурор, измененията в гражданския процесуален кодекс, свързани с лицата, подаващи сигнали, създаването на мегаагенция по вписванията и др.


В сферата на здравеопазването като най-важна задача управляващите са определили въвеждането от 1 август на електронно направление за хоспитализация, като е решено още от 15 юли (след по-малко от две седмици) тези направления да бъдат пуснати заедно с хартиените, за да се изчистят грешките.


От "Демократична България" са поставили като приоритет закона за електронното управление и за електронната идентификация, а от БСП - преизчисляването на пенсиите от 1 януари 2023 г.


До края на годината: Независимо дали ще има правителство, ще има електронна идентификация - четете тук
Шансът на Василев и шансовете на другите - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK