"Две нули": "Продължаваме промяната" и ГЕРБ в нова схватка за плана за възстановяване

Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната"

© Юлия Лазарова

Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната"Продължаваме промяната" и ГЕРБ втори ден се атакуват взаимно заради орязаните средства по плана за възстановяване и устойчивост с 578 млн. евро. В парламента тон даде председателят на най-голямата парламентарна група Андрей Гюров.


Той определи като лъжа обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че планът е провален. "Господинът никога не е носил отговорност за своите провали. Той само ги прехвърля на някой друг и обича да излиза от водата сух", обяви Гюров. Повтори тезата на Министерството на финансите, че средствата са орязани по силата на правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост, гласувана през февруари 2021 г. (в последните месеци на последния кабинет "Борисов" - бел. авт.). В нея е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г.


Или с други думи, ако икономическите показатели на България са добри, според приетата правна рамка безвъзмездните средства следва да бъдат намалени. "Икономическите показатели на България за по-добри от средните за страните в Европейския съюз. Икономическото ни възстановяване е по-бързо, когато вие сте в опозиция", каза Андрей Гюров.
В отговор Томислав Дончев от ГЕРБ, който беше вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика, не отговори на аспектите как се е стигнало до орязването на средствата, но призова да се обърне внимание, че най-късно до края на 2023 г. е срокът за договаряне на средства по плана и за сключване на договори. "За това време България трябва да договори целия ресурс по плана. В същото време да изпълнява инвестиционната програма на бюджета и да сключва договори по новите оперативни програми. До момента България е договорила по националния план и по оперативни програми нула и е платила нула", каза Томислав Дончев.


По думите не е съществен въпрос дали Европейската комисия е орязала средствата за България с 578 млн. евро, а от колко средства няма да се възползва страната още през следващата година. "Доверете се на професионалната ми интуиция - по националния план аз залагам на 3 млрд. лв.", заключи Томислав Дончев.


В подкрепа на "Продължаваме промяната" се изказа Филип Попов от БСП. "Видяхме, че ГЕРБ нищо не свърши по този план и затова се забави толкова време и България търпи щети. Нула, две нули, толкова свършихте вие", каза депутатът от социалистическата партия.


Критики управляващите получиха и от ДПС. В декларация от парламентарната трибуна Джевдет Чакъров обвини правителството в непрозрачност, защото не е имало информация от Министерството на финансите в каква посока върви преизчисляването на средствата и за орязването им се е разбрало от говорител на Европейската комисия. Чакъров попита и защо, ако се е знаело за намаляването на средствата, в окончателно одобрения план са заложени проекти за първоначално обявените 6.2 млрд. лв. безвъзмездни средства.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK