Ако изборите са сега: Отново 7 партии в парламента, но без Слави Трифонов

От ляво надясно: Бойко Борисов, Кирил Петков, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Костадин Костадинов, Христо Иванов, Стефан Янев.

© Дневник

От ляво надясно: Бойко Борисов, Кирил Петков, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Костадин Костадинов, Христо Иванов, Стефан Янев.ГЕРБ е първа политическа сила и запазва електоралната си подкрепа от април, но с много малка разлика след нея е "Продължаваме промяната", която обаче увеличава процента си. "Възраждане" и "Има такъв народ" губят симпатиите на избирателите за сметка на новия играч на политическата сцена "Български възход", който събира над 5 процента подкрепа веднага след официалното учредяване на проекта. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч".


В допитването едва 38% са отговорили, че имат желание да участват в евентуалните предсрочни избори. То е проведено в периода 25 юни - 1 юли 2022г., сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование.


Данните показват, че ако изборите са сега, отново би имало парламент със седем партии, което вероятно ще означава също коалиционна формула на управление. Но партията на Слави Трифонов ще е извън него, докато тази на Стефан Янев ще влезе.

Внезапното оттегляне на министрите на "Има такъв народ" от Слави Трифонов и последвалото сваляне на председателя на парламента Никола Минчев, гласуваният вот на недоверие на правителството, протестите в защита на управлението, свалянето на ветото за започване на преговори на Северна Македония с ЕС, изгонването на 70 дипломати и служители на посолството на Русия, завъртането на парламентарната рулетка с Асен Василев като кандидат за премиер на "Продължаваме промяната" са контекстът, който от агенцията очертават като повлиял на данните за електорални нагласи и оценки.


"Алфа рисърч" очертават следните тенденции - изводите надолу са цитат от анализа им:


- Сближаване на електоралната подкрепа между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ. Мобилизацията на симпатизантите на "Продължаваме промяната", като реакция най-вече срещу свалянето на Никола Минчев от председателския пост и в последствие - на правителството, води до преодоляване на регистрирания в предишни проучвания спад в подкрепата й и частично възвръщане на позиции. С ръст от 2 пункта спрямо април и 20.2% потенциален вот, "Продължаваме промяната" остава на малко над процент след ГЕРБ (21.5%). "Продължаваме промяната" постига ръст в столицата и няколко големи града, ГЕРБ запазва подкрепата си в по-малките областни центрове и селища.


Предизвикалата политическата криза "Има такъв народ" бележи нова загуба на избиратели и при избори днес би останала под парламентарната черта (3.3%). "Възраждане" спира възхода си, както поради изострянето на конфронтацията ГЕРБ - "Продължаваме промяната", която ги оставя встрани от водещата политическа интрига, така и поради конкуренцията в ляво-русофилското пространство с БСП и новата партия на Стефан Янев.


Партията на Костадинов остава с 8% подкрепа. Умелото лавиране на Корнелия Нинова между участието в управлението и "червените линии" успява за момента да стабилизира електоралните позиции на левицата (11.5%), но динамиката в този сектор е твърде силна.


"Български възход" стартира с малко над 5% подкрепа и едва следващите месеци ще покажат как ще се разпределят гласовете между него, БСП и "Възраждане".


"Демократична България" също запазва избирателите си в София и големите градски центрове, което й осигурява 7.1% потенциален вот.


- Силно поляризирано обществено мнение между опцията "ново правителство в сегашния парламент" (49.5%) и предсрочни избори (46.7%). Около три четвърти от поддръжниците на правителството в оставка, както и хората без ясни политически предпочитания, са "за" сформирането на ново правителство, докато симпатизантите на опозиционните партии - "за" предсрочни избори.


Повече за нагласите кабинет или избори и за ролята на президента - тук


- Поляризация и по оста "каква управленска коалиция би се справила по-добре с управлението на страната". Преобладават предпочитанията към коалиция около "Продължаваме промяната" (31.9%).


Същевременно обаче ГЕРБ постепенно успяват да излязат от изолация - едва 6 на сто по-малко (25.2%) смятат, че партията на Борисов би се справила по-успешно в сегашната ситуация. Малко над 20% биха предпочели съвсем различна алтернатива. Избирателите, които приоритизират икономическите проблеми и материалния си статус по-често избират коалиция около ГЕРБ, а онези, които поставят акцент върху корупцията и нейното отражение върху икономическите процеси - обединение около "Продължаваме промяната", пишат от "Алфа рисърч".


Други данни, представени от агенцията, показват, че има "разколебаване на подкрепата за президента" и че въпреки, че остава най-одобряваният политик, положителната оценка за него пада с 8 пункта до 43 % през юни. Спад има и в доверието към Костадин Костадинов и Слави Трифонов.


Отпадането на българското вето над започването на преговори на Северна Македония с ЕС не води до предвещаваните от мнозина анализатори обществени катаклизми, посочват още от "Алфа Рисърч". Изследването показва, че след вота в парламента на т.нар. "френско предложение" 42% от анкетираните одобряват вдигането на ветото срещу 53% неодобряващи.


"Тази рязка промяна в сравнение с настроенията преди няколко месеца ясно показва, че отговорното политическо лидерство е в състояние да доведе до успокоение в обществото и еволюция на обществените нагласи", коментират от агенцията.За одобрението и спада в доверието към другите лидери - четете тук


Ще има ли правителство с мандата на "Продължаваме промяната" четете тук.
Резултатите от проучването през април четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK