След повече от час атаки парламентът изслушва на закрито за цените и доставките на газ

След повече от час атаки парламентът изслушва на закрито за цените и доставките на газ

© Юлия ЛазароваОколо час и половина отне на депутатите да се атакуват дали да изслушат премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов на закрито или на открито заседание. То е по искане на ГЕРБ-СДС. Те заедно с ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" така и не се съгласиха с председателстващия парламента Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната", че изслушването няма да е публично, защото предмет на изслушването ще бъдат четири секретни документа - два от Министерството на енергетиката и два от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).


Заради неразбирателствата на няколко пъти беше намекнато, че опозицията може отново да поиска оставката на Мирослав Иванов и припомни, че е отстранила Никола Минчев от поста председател на Народното събрание заради по думите им нарушаване на правилника при изслушването на министъра на външните работи Теодора Генчовска за Северна Македония. В резултат ГЕРБ-СДС обяви, че ще бойкотира заседанията на парламента занапред, с изключение на гласуването за кабинет.


Обвинения в двоен аршин


ГЕРБ и "Има такъв народ" обвиниха "Продължаваме промяната" в двоен аршин, защото в средата на юни, когато беше изслушването на Генчовска за Северна Македония тогавашният председател на парламента Никола Минчев не допуска изслушването да е закрито.
Мирослав Иванов отговори, че Генчовска не е казала еднозначно, че предмет на изслушването ще бъде класифицирана информация, а народните представители можело да се запознаят с нея в секретното деловодство на парламента. "Генчовска каза, че ще реферира към документи, което означава, че за да знаем всичко, трябва да се съотнесем към документи с гриф секретно", отговори Йордан Цонев от ДПС.


В защита на закритото изслушване се изказаха "Продължаваме промяната" и БСП. "ГЕРБ не искат да чуят истината, а да сочат с пръсти. Истината е в доклада на ДАНС, който е секретен", каза Настимир Ананиев от най-голямата парламентарна група.


"По всички договори има търговска тайна. Дали ще е открито или закрито, министър-председателят няма право да споменава конкретни параметри", обяви Драгомир Стойнев от БСП.


Още обвинения


Многократно ГЕРБ-СДС атакуваха, че управляващите засекретяват заседанието, защото "искат да скрият истината" за цената на газа и доставките.


"Когато министър-председателят излизаше по телевизията и обясняваше какви успехи имате с доставките на природния газ, беше добре. Сега, когато провалът е налице, заседанието трябва да е секретно и хората да не знаят какво се случи", каза Теменужка Петкова, която е бивш министър на енергетиката.


"Единственото, което е несекретно в тази зала, е, че дълги години вие (има предвид Теменужка Петков - бел. авт.) и господин Борисов не направихте диверсификация на газ. През последните седем години над 90% от доставките са от Русия", отговори ѝ Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната". Тя пък в реплика отново повтори тезата на партията си, че тъкмо бившият министър-председател бил осигурил различни източници на природен газ


"Вие направихте така, че под мотото за енергийна диверсификация България отново получава руски газ, но с 30% по-висока цена заради вашите посредници", каза Теменужка Петкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK