"Демократична България" се похвали с премахнати пречки при дарението на храни

"Демократична България" се похвали с премахнати пречки при дарението на храни

© Юлия ЛазароваДемократична България" се похвали, че са премахнати пречките при дарението на храни. Това се разбра от брифинг днес (7 юли) на обединението, макар че промените бяха въведени още с приемането на актуализацията на бюджета миналата седмица в четвъртък.


Пречките към даряването на храни са с дългогодишна давност, като едва през 2016 г. парламентът премахна ДДС върху тях, но пък от началото на следващата година беше въведено изискване даряваните храни да са обозначени с маркировка. Тогава идеята беше стикерите да контролират дарени стоки да не се продават, но на практика се оказа, че организацията по изготвянето и поставянето на маркировката (независимо колко е голяма опаковката) възпира част от фирмите да даряват.


"Маркирането възпрепятстваше и спираше даренията. Сега отпадна и повече няма да има. Заменяме го с електронно проследяване", коментира депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров. Той каза още, че с приетите преди седмица промени фирмите вече могат да даряват храни на стойност до 1% от оборота им, като преди това прагът е бил 0.5%


"С обнародването на промените при даряването на храни, всички, които искат да даряват, могат да го правят в два пъти по-големи обеми от досега разрешените. Става и много по-евтино да се дарява, защото преди се изискваше да маркират всяка отделна единица продукт и това толкова оскъпяваше дарението, че всъщност количествата дарена храна намаляха спрямо времената, когато храната не беше освободена от ДДС", коментира и депутатът Георги Ганев. По думите му след промените даряването на храна ще стане по-изгодно от унищожаването ѝ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK