ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" отново провалиха заседанието на парламента

ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" отново провалиха заседанието на парламента

© ДневникГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" отново провалиха заседанието на парламента, след като не се регистрираха за продължаването му. Преди това депутатите успяха само да изслушат закрито премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов за цените и доставките на газа. Още по-рано от партията на Бойко Борисов обявиха, че оттук насетне ще бойкотират заседанията тъкмо защото отговорите на Петков и Николов не бяха публични.


След края на изслушването Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" поиска удължаване на времето на заседанието (то по принцип продължава до 14 часа), но вместо предложението му да бъде гласувано, Йордан Цонев от ДПС поиска проверка на кворума. Така се показа, че няма достатъчно регистрирани депутати, за да продължи заседанието - едва 108 при необходими поне 121, като общо народните представители са 240.


Председателят на парламента Мирослав Иванов даде почивка, но след нея резултатът отново беше същият и се регистрираха само депутатите на "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и нечленуващите в парламентарни групи. Иванов отбеляза, че с пропадането на заседанието се бавят важни законопроекти - за признаване, изпълнение и постановяване на актове за обезпечаване на имущество и за висшето образование. Обяви, че неприемането на първия може да доведе до санкции на Европейската комисия срещу България, тъй като срещу страната върви наказателна процедура. Вторият проектозакон урежда издаването на диплома на студенти, които са се обучавали в повече от един университет.


По-миналата седмица същата партийна конфигурация два дни провали кворума на Народното събрание.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK