"Има такъв народ" обеща на БСП да подкрепи антикорупционното законодателство на първо четене

"Има такъв народ" обеща на БСП да подкрепи антикорупционното законодателство на първо четене

© Георги КожухаровИма такъв народ" ще подкрепи на първо четене закона за антикорупционната комисия, но ще настоява за обществено обсъждане преди влизането му в пленарна зала и по-внимателното му прецизиране между първо и второ четене. Това заяви зам.-председателят на парламента Ива Митева след преговорите за съставяне на кабинет с третия мандат на БСП.


Тя определи разговорите със социалистите като "много конструктивни" и отново повтори, че законодателната и управленската програма, изготвена за кабинета "Василев" се припокрива с вижданията на "Има такъв народ".


Митева уточни, че партията на Слави Трифонов ще подкрепи и процедурните правила за избор на председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и "няма остри възражения" срещу кандидатурата на Бойко Рашков, но записването на конкретни имена противоречи на процедурните правила.
"Името на Бойко Рашков остава на масата, но то трябва първо да бъде внесено, за да се стигне до неговото гласуване", каза Митева.


Зам. - председателят на парламента отново повтори, че законът за КПКОНПИ не е добър и трябва да бъде много внимателно прецизиран, за да не може да бъде атакуван от Конституционния съд.


"Законът тепърва ще се гледа на първо гласуване. Ние ще подкрепим неговата рамка. Важното е целите и резултатите, които са заложени в закона да успеем да ги постигнем. И аз смятам, че с предложения между първо и второ четене ще може да постигнем този резултат и ще работим активно по превръщането му в един добър и работещ закон", заяви Митева.


Тя допълни, че "Има такъв народ" е внесла свои предложения към законодателната програма на кабинета свързани със закона за личната помощ, въвеждането на подвижна медицинска помощ, закона за висшето образование и закона за радиото и телевизията.


Трябва да оставим егото и самолюбието на заден план и трябва да спрем да се повдигаме на квадрат, за да станем по-големи. Едно на квадрат е все едно. Основното е да се съберем, за да може да нараснем безмерно.


Ива Митева,

депутат от "Има такъв народ"


Тошко Йорданов отказа да отговори дали "Има такъв народ" ще подкрепи Асен Василев за премиер, тъй като по думите му днес не са били обсъждани персоналния състав и структура на министерския съвет. Йорданов заяви, че ако бъде постигнато съгласие както за програмата, така и за Минстерски съвет, ако някоя от партиите не спазва тези уговорки, коалицията отново ще се разпадне.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи разговорите с "Има такъв народ" като "по-сложни", но подчерта, че е видяла "воля и желание" в "Има такъв народ" за съставяне на редовно правителство. Заяви, че БСП е обнадеждена за изхода от преговорите, защото партията на Трифонов одобрявала управленската програма, изготвена заедно с "Продължаваме промяната" и "Демократична България". А ако се стигне до разногласия по персоналния състав БСП ще търси нови разговори и ще дава аргументи. Нинова обяви, че преговорите за имената на министрите в бъдещия кабинет ще започнат следващата седмица.


Вицепремиерът в оставка не посочи колко дълго възнамерява да държи мандата, но подчерта, че "няма да бави излишно нещата".


Диалог, а не изнудване


Преговорите за съставяне на правителство с третия мандат продължиха и днес. В своето встъпително обръщение лидерът на социалистите Корнелия Нинова повтори думите си от вчера, че БСП има "сериозни намерения да направи правителство" и "няма никакво намерение да губи време в напразни срещи". Тя изрази надежда, че формациите ще могат да се разберат по политиките и законодателната рамка и призова "Има такъв народ" на днешната среща да не бъде обсъждан въпросът за структурата и състава на Министерския съвет.


Тошко Йорданов благодари за поканата и подчерта, че когато някоя партия получи мандата, трябва да постъпва като БСП и упрекна "Продължаваме промяната" за подхода им да говорят само с отделни депутати. Той заяви, че "Има такъв народ" ще бъде конструктивна и че трябва да има правителство, съставено от същите четири партии - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".


"Трябва да има диалог, а не изнудване", коментира Йорданов и добави, че програмата, изработена от останалите три формации, до голяма степен преповтаря коалиционното споразумение. По думите му в нея има някои "дискусионни моменти", но затова "Има такъв народ" пристъпва към тези срещи с готови предложения.


Ива Митева коментира, че днес партиите ще покажат дали притежават мъдрост, разум и лидерство, както и воля за управление. По думите ѝ избори в момента не са необходими и няма да доведат до по-добри резултати.


"Ако сме отговорни политици, трябва да направим всичко възможно, загърбвайки егото си, за да се стигне до кабинет", каза тя.


Според нея "Има такъв народ" ще направи всичко, за да има реформа в съдебната система, в антикорупционното законодателство, в здравеопазването, образованието и социалната политика.


Вчера от "Продължаваме промяната" заявиха, че ще настояват за да бъде прието антикорупционното законодателство и за шеф на комисията да бъде избран Бойко Рашков като условие, за да подкрепят БСП за съставяне на правителство с третия мандат. До скоро от "Има такъв народ" имаха забележки по закона и не бяха съгласни с кандидатурата на Рашков. Вчера обаче Любомир Каримански заяви, че партията е "за" антикорупционният закон да се приеме, но трябва да се видят какви ще бъдат нормите, как ще бъдат разписани точно и оттам нататък ще реагираме".


Посочи и че искането им Асен Василев и Кирил Петков да излязат от изпълнителната власт вече не важи. По думите му политиките са по-важни от структурата.


Последни с БСП ще разговарят утре от "Демократична България". Днес съпредседателят на обединението заяви, че е взето решение формацията да участва в разговорите на БСП за съставяне на правителство, но засега няма позиция дали да го подкрепя, или участва в него.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK