Бившите коалиционни партньори демонстрират умерен оптимизъм за съставянето на кабинет

Бившите коалиционни партньори демонстрират умерен оптимизъм за съставянето на кабинет

© Юлия ЛазароваДобър знак" и "крачка към общите цели" - такива бяха коментарите на представители на политическите сили в последния ден от първия кръг преговори за съставяне на правителство с третия мандат. Повод за умерен оптимизъм стана приемането на промените в антикорупционния закон, които бяха одобрени на първо четене в парламентарната комисия по правни въпроси. Въпреки това отцепилите се депутати от "Има такъв народ" демонстрираха по-скоро неверие в перспективата да се създаде кабинет и втвърдиха тона само часове преди да се явят на консултации с мандатоносителя БСП.


Пред журналисти в парламента независимият депутат Георги Георгиев заяви, че реформите в антикорупционната комисия трябва да бъдат приети, преди да започне вторият кръг от преговори за съставяне на кабинет, който ще се фокусира върху персоналния му състав. Визирайки зам.-председателя на Народното събрание Ива Митева, която вчера (20 юли) обяви, че "Има такъв народ" ще подкрепи закона на първо четене, но ще настоява за обществено обсъждане и промени в проектозакона, Георгиев добави, че ако някой е искал добронамерено да даде поправки в закона, да проведе публично обсъждане, той досега е могъл да го направи.


"Тъй като това не е направено, ние имаме искрени съмнения, че "Има такъв народ" иска да участва в борбата с корупцията", каза Георгиев и потвърди позицията на отцепилите се народни представители, че те биха подкрепили правителство при условие, че партията на Слави Трифонов не участва в него като коалиционен партньор. "Предпочитаме да подкрепя по принцип кабинета, но не да участва него." В началото на седмицата той аргументира позицията си с това, че бившата му формация е "непостоянен и непредвидим партньор, който намира механизми да руши".
Георгиев подчерта, че процедурите по приемането на закона за противодействие на корупцията трябва да бъдат съкратени, но изрази скептицизъм, че това ще се случи. Той обяви, че това ще бъде условието на отцепилите се от "Има такъв народ" депутати, което ще бъде представено при разговорите с БСП днес - да се даде шанс на антикорупционното законодателство, което да бъде прието в ускорен вид, за да "знаем, че има смисъл да продължим напред".


Да има работещо антикорупционно мнозинство бе и условието, което поставиха и от "Продължаваме промяната". Председателят на парламентарната група на формацията Андрей Гюров обяви приемането на антикорупционния закон на първо четене в комисия като "добър знак за стартиране на преговорите". Той обаче не уточни, но не беше и питан дали "Продължаваме промяната" ще настоява проектозаконът да бъде приет окончателно, преди да започнат разговорите за персонален състав на кабинет.


Зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров бе лаконичен, като заяви само, че "всичко върви по план", а съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов определи случилото се като "стъпка напред към общата ни цел - борбата с корупцията".


Обединението ще участва в консултации с БСП по-късно този следобед. Вчера Иванов не бе категоричен дали "Демократична България" ще подкрепя или участва в правителство с мандата на БСП. Според него решението ще зависи от това доколко мандатоносителят ще се опита да си "приписва програмата, както на него му отърва".


Ива Митева подчерта, че подкрепата на "Има такъв народ" в правната комисия на антикорпуционния закон е било "ясен знак", че партията ѝ иска да се сформира правителство с третия мандат. По думите ѝ обаче е нужно време, за да се изчистят спорните моменти в текстовете. На въпрос дали все пак общественото обсъждане на закона няма до доведе до прекалено забавяне Митева посочи, че в управленската програма на евентуалната коалиция е записано като краен срок за приемането на закона 23 септември.


Зам.-председателят на Народното събрание заяви, че е обнадеждена за резултата от преговорите за съставяне на кабинет заради поведението на БСП и "Демократична България", които смятат, че това е по-доброто решение за България.


Вчера (20 юли) социалистите проведоха разговори с "Има такъв народ". След тях стана известно, че управленската програма, изготвена за кабинета "Василев", се припокрива с вижданията на "Има такъв народ", както и че партията на Слави Трифонов ще подкрепи и процедурните правила за избор на председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и "няма остри възражения" срещу кандидатурата на Бойко Рашков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK