В "Продължаваме промяната" смятат, че Христо Иванов е прибързал с идеята за предизборна коалиция

Искрен Митев

© Велко Ангелов

Искрен МитевИзбори 2022

До средата на август от "Продължаваме промяната" ще решат дали да се явят заедно с "Демократична България" на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това съобщи депутатът Искрен Митев пред БНР. Той коментира, че неговата позиция ще е "за" подобно явяване, но има и критики към действията на "Демократична България". На 27 юли съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви в парламента, че формацията ще предложи на "Продължаваме промяната" общо явяване на изборите. През същия ден лидерите на "Ние идваме" Арман Бабикян и Николай Хаджигенов също поискаха да се явят заедно с двете формации.


"Христо Иванов прибърза с решението за създаване на голяма предизборна коалиция. С тази заявка той вкарва едно очакване в обществото. Той предпоставя нещата и това е едно малко притискане на ситуацията. Много уважавам депутатите от "Демократична България", те са наши естествени съюзници. Мисля, че ако се явим заедно на избори, ще имаме по-добър резултат, защото ще поставим избирателя пред поляризиран избор - от едната страна са експертност, млади хора, борбата с корупцията, а от другата - статуквото", посочи Митев.


Добави, че това е един много голям разговор, който е трябвало да стане между парламентарните групи, преди да бъде обявена такава идея.
"Създава се очакването, че ако не се съгласим, проваляме или отказваме. Не е така. Понякога по-доброто решение е по-непопулярното. Моята позиция ще е, че има смисъл, ще има синергия и 1+1 ще направи 3. Трябва да се подкрепи и с данни, статистика, а тя показва, че не е така", добави Митев.


Според него такова обединение ще донесе и трудности, тъй като "Демократична България" "хваща" много дясна част от спектъра на гласоподавателите, за които "Продължаваме промяната" е по-лява формация.


Митев обясни, че решение ще бъде взето от националния съвет на партията, в който са депутатите, след предложение на изпълнителния съвет на партията, наброяващ 13 души. По повод начина на работа на "Продължаваме промяната" той направи паралел с ГЕРБ и "Има такъв народ", като коментира и отношенията в управлявалата коалиция.


"Хората около мен казваха, че от "Има такъв народ" ще ни провалят. Аз влязох в Народното събрание с това усещане. За жалост експертите, привлечени в "Има такъв народ" с цел да вдъхват експертност, станаха жертва на ангажимента към своя лидер. Не мисля, че решенията на лидера не бива да бъдат поставяни под въпрос. В "Продължаваме промяната" поставяме под въпрос, задаваме въпроси. Ние не сме партията на Бойко Борисов или Слави Трифонов, които казват това, срещу този модел се борим", посочи Митев.


Според него всеки участник в управлението трябва да поеме своята отговорност.


"Нашата отговорност е, че в желанието си да не се примиряваме и да счупим модела, който беше досега, не преценихме правилно, че няма да ни оставят да бъдем непримирими. За да си такъв, трябва да имаш достатъчно здраво мнозинство, за да можеш да устоиш на натиска на опозицията. Така е устроен парламентът, че единствената победа за опозицията е нашата загуба. Ежедневно се опитваха да създадат загуби за управляващите", каза Митев.


Държавата трябва да се управлява от конфликт на мненията и борба за правилното между Народното сърание, изпълнителната власт и гражданите.


Искрен Митев,

депутат от "Продължаваме промяната"


След като посочи, че "Продължаваме промяната" е показала, че може да има друг тип народни представители - млади, образовани, идеалисти, Митев бе попитан защо в парламентарните процедурни битки с опозицията не са помогнали по-опитните депутати от БСП и "Демократична България".


"Нашите партньори, от които очаквахме най-много подкрепа, оставаха в периферията. Дължа го на разбирането, че в Народното събрание нищо не се решава. Всички наши коалиционни партньори в определени ситуации са били по-спокойни, докато ние сме се опитвали по-агресивно да се борим, което не ги прави неучастващи, а мислещи по-зряло", обясни Митев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK