Министърът на отбраната обясни защо Нинова няма как да е изненадана за новите F-16

Драгомир Заков

© Велко Ангелов

Драгомир ЗаковМинистърът на отбраната Драгомир Заков опроверга като мит думи на лидера на БСП Корнелия Нинова, че на 28 юли е разбрала за получената оферта от САЩ за купуване на още 8 изтребителя F-16 Block 70.


В сряда ведомството му не успя да внесе в Министерския съвет инвестиционно предложение за втория договор за доставка заради неясноти по офертата на САЩ.


Тогава правителственото заседание бе напуснато от Нинова и останалите министри на БСП.
"Сега научихме за получената оферта. Смятаме, че такова решение сега е вредно за България, защото се намираме в няколко кризи", заяви Нинова. И определи обсъждане на тази тема в момента като "абсолютно недопустимо". Нинова добави, че народът се нуждаел от тези пари, за да оцелее през зимата, и най-малко в този момент е необходимо страната ни да прави инвестиционен разход за оръжие.


"Отново ще призова българските политици: Долу ръцете от Българската армия! Сега тя има нужда от засилено внимание, себеотдаденост за мисията й, както и пълен национален консенсус, че без силна, мотивирана и добре оборудвана армия, няма да има България и българска нация", пише днес Заков във "Фейсбук".


Той припомня хронологията на събитията по офертата за самолетите, които биха оформили пълноценна ескадрила от съвременната техника. Ето какво пише той:

  • На 19.08.2021 г. служебният министър на отбраната Георги Панайотов публично обявява, че е изпратено запитване за оферта до САЩ за вторите 8, съгласно одобрения през 2019 г. проект за инвестиционен разход (ПИР) за цял проект от общо 16 самолета (пълноценна ескадрила).
  • През март 2022 г., след поемането на функциите на министър на отбраната, многократно Заков е брифирал и медиите, и Комисията по отбрана в НС, за хода на преговорите, включително, че е настоял пред американската страна за втори преглед по линиите на проектодоговора, с цел оптимизиране на разходите при максимално запазване на ключовите способности.
  • В периода март-юни 2022 г. многократно е информирал публично, че България очаква оферта от САЩ.
  • В началото на април 2022 г. идва публична новина от Вашингтон, че офертата за България е одобрена от Държавния департамент, а в последствие беше одобрена и от Конгреса. Стойността е 1.67 млрд. долара.
  • В редица интервюта през юни 2022 г. Заков е заявил, че офертата ще дойде в следващите седмици, като е очаквал тя да бъде съвместима по стойност с първата при включен по-голям пакет способности.
  • На 19 юли 2022 г., в публично заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС обявява, че новата оферта ще пристигне всеки момент.
  • На 21 юли 2022 г., в публично заседание на Комисията по отбрана представя подробна информация за офертата - брой, цена, разлики от първия пакет, условия.
  • На 24 юли 2022 г. коментира темата и в праймтайма по БНТ.
  • На 26 юли 2022 г. за втори път брифира Комисията по отбрана, отново в публично заседание, последвано от специален брифинг за медиите.
  • На 28 юли 2022 г., в оперативната част на заседанието на МС, информира министрите защо ПИР не е влязал за разглеждане и, съответно, няма как да стигне до НС за одобрение. Точката бе обявена като ДОКЛАД, не "решение".

Според него всичко това показва, че Министерството на отбраната е осигурило пълната възможна прозрачност на целия процес по сделката, започвайки още от служебния кабинет през август 2021 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK