Президентът обяви министрите в служебното правителство, изборите ще са на 2 октомври

Президентът обяви министрите в служебното правителство, изборите ще са на 2 октомври

© Цветелина Белутова, КапиталПрезидентът Румен Радев разпуска от утре (2 август) 47-ото Народно събрание и насрочва избори за 2 октомври, съобщава пресслужбата на държавния глава. Във вторник на обед ще бъде представено и служебното правителство.


Дотук се стигна, след като редовно правителство не можа да бъде съставено от нито една от трите партии мандатоносители - първа го получи "Продължаваме промяната" като най-голямата политическа сила в парламента. Тя предложи за премиер Асен Василев, но върна папката с имена на министри празна, защото не успя да намери подкрепа от 121 депутати (правителство се гласува с обикновено мнозинство - половината плюс един от общо 240 народни представители - бел. авт.). Втората по големина формация в парламента ГЕРБ върна мандата веднага, като дори не обяви кандидат за министър-председател с мотива, че политиците трябва да премерят сили на предсрочни избори. За третия мандат президентът избра отново - за трети пореден път - да го връчи на БСП, но "Има такъв народ" отказа подкрепа за управление и съответно и последният шанс за съставяне на редовно управление беше неуспешен.


Така в очакване на тежка зима България остава без парламент, който да може да гласува закони, обвързвани с получаването средства по Плана за възстановяване и устойчивост, без редовно правителство и партиите са в кампания за предсрочни избори - трети извънредни в рамките на година и половина. Окончателният списък с министри в четвъртото служебно правителство на Румен Радев се различава от този, за който имаше предварителна неофициална информация, но се потвърди кой ще е премиерът, който ще управлява страната поне до около средата на октомври. Временният кабинет остава начело на държавата, докато новият парламент не гласува редовно правителство. Ако обаче партиите в 48-ото Народно събрание не успеят да се разберат, може да се повтори сценарият от миналата година, когато служебно правителство управляваше при два предсрочни избора.


Кой е премиерът
Очаквано министър-председател в четвъртото служебно правителство на Румен Радев е Гълъб Донев. Изборът му за премиер се оценява като знаков в контекста на икономическата криза. Повече за кариерата на Гълъб Донев четете тук


Досега той беше секретар по демография и социални политики на президента. Бил е неизменна част и от трите предходни служебни кабинета на Румен Радев, но като социален министър.


Кои са министрите


"Дневник" публикува списъка с министрите в служебния кабинет, обявени от администрацията на държавния глава, и добавя допълнителна информация за някои от тях (статията се допълва с нови биографии):


Лазар Манолов Лазаров за служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика; Повече за него четете тук.


Христо Владимиров Алексиев за служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията; Христо Алексиев е служебен министър за трети път. Още за него четете тук


Иван Петев Демерджиев за служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Повече за Демерджиев четете тук.


Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства. Още за Атанас Пеканов четете тук


Росица Атанасова Велкова-Желева за служебен министър на финансите. Още за нея четете тук


Димитър Желязков Стоянов за служебен министър на отбраната. Повече за него четете тук.


Асен Георгиев Меджидиев за служебен министър на здравеопазването. Кой е Меджидиев четете тук.


Иван Димитров Шишков за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Кой е Иван Шишков четете тук


Сашо Георгиев Пенов за служебен министър на образованието и науката. За Сашо Пенов четете тук


Николай Милков Милков за служебен министър на външните работи. Кой е Николай Милков четете тук.


Крум Костадинов Зарков за служебен министър на правосъдието. Кой е Крум Зарков четете тук


Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата. Кой е Минеков четете тук.


Росица Атанасова Карамфилова-Благова за служебен министър на околната среда и водите. Повече за нея четете тук.


Явор Илиев Гечев за служебен министър на земеделието. Повече за него четете тук.


Никола Руменов Стоянов за служебен министър на икономиката и индустрията. Кой е той четете тук


Росен Иванов Христов за служебен министър на енергетиката. Повече за него четете тук.


Александър Георгиев Пулев за служебен министър на иновациите и растежа. Още за него четете тук.


Илин Павлинов Димитров за служебен министър на туризма. Кой е Илин Димитров четете тук


Весела Николаева Лечева за служебен министър на младежта и спорта. Коя е Весела Лечева четете тук


Георги Георгиев Тодоров за служебен министър на електронното управление. Повече за него четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK