На живо

Служебният кабинет тръгна със заявка да преодолява проблеми, които предишният обяви за решени

Бившият премиер Кирил Петков (вдясно) и наследникът му Гълъб Донев на церемонията по предаване на властта в сградата на Министерския съвет

© Надежда Чипева, Капитал

Бившият премиер Кирил Петков (вдясно) и наследникът му Гълъб Донев на церемонията по предаване на властта в сградата на Министерския съветЗапазване на националната сигурност в условията на война в близост до България, гарантиране на енергийните доставки, преодоляване на опасностите от продоволствена криза, борба с корупцията и честни избори - това са приоритетите, които президентът Румен Радев постави през министрите от четвъртия си служебен кабинет с премиер Гълъб Донев. Новият кабинет тръгна със заявка да се грижи за българските граждани и бизнес и с предупреждението, че предстои тежка зима с дълбока криза. Срокът, в който той ще управлява е неизвестен и ще зависи от това дали излъченият след поредните предсрочни избори на 2 октомври парламент ще успее да сформира редовно правителство - перспектива, която според социолозите за момента изглежда силно проблематична.


Предаването на властта очерта две противоположни картини за състоянието на България. Отиващият си премиер Кирил Петков увери, че оставя държавата осигурена от гледна тока на независимите енергийни доставки, мерките срещу инфлационното обедняване и социалните помощи, цените на горивата и публичните финанси. Наследникът му Гълъб Донев изрази съмнения в това и посочи същите теми като най-важните проблеми за решаване пред екипа си. Президентът Румен Радев, който след спирането на руските газови доставки атакува остро правителството за действията му в сферата на енергетиката, добави към приоритетите запазването на националната сигурност в условията война в близост до България и на "реален риск" тя да обхване нови територии.


Хронология на встъпването в длъжност на стотното българско правителство и първите реакции около вижте в статията.

На живо

Нинова заръча на новия министър на икономиката да се заеме с язовирите

Досегашният министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова каза, че предава управлението на министерството с три добре свършени неща и един въпрос, по който трябва да се работи.


Като успехи тя отличи политиката към работодателските организации и фирмите, оздравяването на държавната собственост и грижата за потребителите. Нинова обърна специално внимание на темата за язовирите, по която трябва да се работи сериозно, след като междуведомствена група е изготвила доклад за състоянието им и се закани да следи дали новото ръководство на министерството или президентът Румен Радев през служебния кабинет ще търгуват с оръжия за Украйна през трети страни. Повече четете тук.

Външният министър Теодора Генчовска отива в екипа на военното министерство

Бившият министър на външните работи от квотата на "Има такъв народ" Теодора Генчовска остава в управлението на страната, като става част от екипа на Министерството на отбраната. Това потвърди пресслужбата на отбранителното ведомство пред "Дневник".


Външният министър Теодора Генчовска отива в екипа на военното министерство

© Велко Ангелов

Генчовска вече е работила със служебния военен министър Димитър Стоянов - двамата бяха част от администрацията на президента Румен Радев. Тя беше два пъти номинирана за министър на отбраната в неосъществените правителства на "Има такъв народ" преди да стане част от кабинета "Петков", но с ресор външни работи.


Повече за назначението - тук.
Кой е Димитър Стоянов - тук

Лечева ще търси успокояване в спорта

Служебният министър на спорта Весела Лечева каза, че ще направи внимателна оценка на работата на министерството и на свързаните с него дружества. В добър тон тя получи властта от Радостин Василев, който ѝ пожела успех и сила.


"Ще запазя всичко онова, което е започнато и е позитивно и което може да доведе до успехи и спокойствие в спортните среди", каза Лечева. Предшественикът ѝ посочи, че си тръгва с високо вдигната глава и че е направил всичко по силите и знанията си, за да промени "посоката, в която беше вкарано това министерство и изобщо българският спорт в последните 12 години".


По-късно Василев обяви във "Фейсбук", че наемателят на проверявания ресторант в "Дианабад", свързван с Александър Сталийски, има пет дни да освободи обекта. Още по темата - тук.

Купеният вот ще е във фокуса на вътрешния министър

Основната ми задача на новия пост ще е да обезпеча законосъобразното протичане на предсрочните парламентарни избори, с елиминиране на всички практики на криминален вот, като в това отношение ще стъпим на постигнатото от предходните кабинети".


Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на приемането на поста от Бойко Рашков. Това стана след продължителен разговор помежду им. А Рашков допълни, че "наесен ще имаме основание да кажем, че продължаваме тенденцията за намаляване на криминалния вот по време на изборите".


Подробности по темата - тук.
Кой е Иван Демерджиев - тук

Правосъдният министър даде заявка за приемственост

На церемонията по предаване на властта в Министерството на правосъдието новият министър получава символично държавния печат, чийто пазител е по закон.

© Министерство на правосъдието

На церемонията по предаване на властта в Министерството на правосъдието новият министър получава символично държавния печат, чийто пазител е по закон.Новият служебен министър на правосъдието Крум Зарков пое ангажимент да продължи работата на Надежда Йорданова за съдебна реформа и да гарантира приемственост на действията ѝ.


"Оставям на вашето бюро 20 проекта на нормативни актове в различна степен на готовност, включително и тези по Плана за възстановяване и устойчивост. Вярвам, че ще продължите в една посока да работите активно по тях", каза Йорданова.


Зарков посочи, че ще работи за осигуряване на самостоятелна администрация на европейските делегирани прокурори, за изграждане на нов затвор и за създаване на Съвет по криминологични изследвания. "Този съвет ще позволи борбата с престъпността да премине от сферата на популизма в сферата на ефективността", допълни служебният министър. Той увери, че ще работи за осигуряване на бърз достъп на България до средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост и да се предотвратят започнали наказателни процедури.

Приоритетите на здравния министър: новата COVID вълна и дигитализация на сектора

Като основна своя задача новият здравен министър Асен Меджидиев посочи подготовката на здравната система за посрещане на евентуална по-тежка COVID ситуация. При получаването на поста той получи от предшественика си Асена Сербезова списък на започнатите проекти в сферата и гарантира, че ще продължи добрите инициативи.


Приоритетите на здравния министър: новата COVID вълна и дигитализация на сектора

© Министерство на здравеопазването

Сербезова подчерта, че ключово за българските граждани е продължаването на дигитализацията в сектор "Здравеопазване". "Ще поставя реалистични цели, с реализацията на които да се случат полезни промени както за съсловието, така и за пациентите", заяви Меджидиев.

Шестима зам.-министри си отиват със стария кабинет

Преди да напусне поста си зам.-министърът на земеделието Иван Христанов е внесъл в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) сигнали за действията на представители на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ), които са облагодетелствали частни инсинератори.


"Не един директор, а множество лица от БАБХ в продължение на доста години са облагодетелствали частни оператори. За последните 5 години говорим за 60 млн. лв", написа във "Фейсбук" Христанов, който беше ангажиран с проверките около лабораторията за фитосанитарен контрол на граничният пункт "Капитан Андреево" и заради заплахи е под постоянна охрана. Подробности тук.


Иван Христанов беше освободен от Кирил Петков по-рано днес от поста си заедно с още шестима зам.-министри. Подробности - тук.

Служебните правителства след 1989 г.

Оглавяваното от Гълъб Донев правителство е осмото служебно, което ще управлява България след 1989 г. Кабинетите са съставяни от четирима от общо петимата президенти в този период, като единствено Георги Първанов не е назначавал Министерски съвет. Румен Радев е рекордьор с вече четири кабинета. Ето хронологията на управлението на служебните правителства:

 • 17 октомври 1994 г. - 25 януари 1995 г. - премиер Ренета Инджова (президент Желю Желев)
 • 12 февруари - 21 май 1997 г. - премиер Стефан Софиянски (президент Петър Стоянов)
 • 13 март - 29 май 2013 г. - премиер Марин Райков (президент Росен Плевнелиев)
 • 6 август - 7 ноември 2014 г. - премиер Георги Близнашки (президент Росен Плевнелиев)
 • 27 януари - 4 май 2017 г., премиер Огнян Герджиков (президент Румен Радев)
 • 12 май - 16 септември 2021 г., премиер Стефан Янев (президент Румен Радев)
 • 16 септември 2021 г. - 13 декември 2021 г. , премиер Стефан Янев (президент Румен Радев)
 • 2 август 2022 г. - ? , премиер Гълъб Донев (президент Румен Радев)

Служебният министър обещава да нормализира ситуацията в енергетиката

Александър Николов (вляво) предава поста на Росен Христов

© Министерство на енергетиката

Александър Николов (вляво) предава поста на Росен ХристовВ настоящата изключително тежка ситуация дейността на Министерството на енергетиката трябва да се фокусира върху сигурността на доставките на енергия за икономиката и бита, което да гарантира спокойствие и стабилност в икономическото развитие на страната. Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов при поемането на поста от Александър Николов.


На церемонията медии не бяха поканени, а пресцентърът изпрати съобщение.


"Вярвам, че, въпреки краткия времеви мандат на служебното правителство, ще успеем да нормализираме ситуацията, да осигурим спокойствие за зимния период и ще осигурим стабилна база за работа на следващия редовен кабинет", казва Христов, цитиран от пресцентъра си.


Кой е Росен Христов - тук.

Антон Кутев отново ще е говорител на кабинета

Бившият депутат от БСП Антон Кутев отново ще е говорител на служебното правителство, научи "Дневник". Кутев заемаше същия пост и в предходните два кабинета, назначени от президента Румен Радев.


Дългогодишният депутат и напусна ръководството на левицата в началото на тази година след остри критики към лидера Корнелия Нинова заради изборните резултати на социалистите и заради санкциите срещу инакомислещите в партията. Тогава той беше назначен за съветник на президента по парламентарните въпроси. Повече по темата - тук.


Антон Кутев

© Юлия Лазарова

Антон Кутев

България чака през септември прозорец да поеме нов дълг

На два пъти България е била готова да излезе на външните пазари и да набере планирания в Закона за бюджета държавен дълг, с част от който ще се погасят стари дългове с падежи са през пролетта на следващата година. В крайна сметка обаче консултантите на България посъветвали да изчака следваща възможност заради изчерпана ликвидност. Това обяви при предаването на поста бившият министър на финансите Асен Василев.


Василев посочи, че заедно с наследника си на поста Росица Велкова, която до днес бе негов заместник, са работили по тази стратегия. Допълни, че следващ прозорец за излизане на външните пазари се чака в началото на септември. Самата Велкова подчерта, че за планирания нов дълг ще се ползват както вътрешният, така и външните пазари. В Закона за бюджета след актуализацията е записано, че в рамките на годината държавата може да набере до 10.3 млрд. лв. нов дълг.


Велкова заяви, че приоритет пред финансовото ведомство остава събираемостта на данъците. Повече по темата - тук

Петков и Донев демонстрираха различия във вижданията си за състоянието на страната

Смелост" - това беше ключовото пожелание в изявленията на вече бившия редовен премиер Кирил Петков и на наследника му Гълъб Донев на церемонията по предаването на властта в Министерския съвет.

Без да влизат в директни нападки, двамата демонстрираха явни различия във вижданията си за състоянието на страната и действията на напускащия властта управленски екип.

Петков повтори, че оставя държавата осигурена от гледна тока на независимите енергийни доставки, мерките срещу инфлационното обедняване и социалните помощи. Донев отвърна скептично, че тепърва предстои да се запознае в детайли с обявените успехи и настоя пред министрите си за търсят работещи за хората решения, вместо "поредните ефектни политически послания".


"Няма условия за апокалипсис,
няма мини, клопки и подводни камъни
,


които да отклоняват вниманието ви от подготовката на честни избори", обърна се към новите министри Кирил Петков. Той подчерта, че в седемте си месеца начело на управлението кабинетът му се е погрижил България да има предвидимост и спокойствие за цените на енергоносителите за потребителите и бизнеса, отоплението, горивото по бензиностанциите, диверсификацията на природния газ. Добави, че на служебното правителство няма да се налага да гаси пожари в социалната система, защото пенсионерите са извадени над линията на бедността, осигурени са помощи за младите семейства и уязвимите групи, а също и допълнителни пари за училища и детски градини.


Петков отчете, че екипът му оставя бюджетен излишък от 1.5 млрд. лв. и повтори, че е бил свален от власт заради ударите по корупционните схеми в държавата. "Надявам се да продължите по нашия път борбата с корупцията и срещу липсата на справедлива съдебна система", посочи той и пожела на новия кабинет "кураж, смелост и успех" в тази битка.


"Предстои ни запознаване в детайли с успехите,
които наследяваме"
,


отвърна служебният министър- председател Гълъб Донев. Той акцентира на основните задачи, с които кабинетът му трябва да се справи: цените на газа и на горивата, високата инфлация, блокираните ремонти на пътищата от републиканската пътна мрежа, протестите на строителните фирми.


Донев отговори индиректно на Петков като призова министрите си да отстояват с всеки подпис и решение националния интерес на България: "Запазете известна дистанция от властта, за да не губите връзка с хората. Когато търсите решение мислете за всеки човек, който ще трябва да се справя с проблема и ще разчита на държавата [...] Очаквам от всеки от вас работа на 100% и умни решения с мисъл за всеки гражданин, съобразени със законите, които имат за цел подобряване на живота на хората, а не са поредните ефектни политически послания".


Служебният премиер предупреди, че предстоят месеци на нажежени политически страсти, в които правителството има задача да възстанови добрия тон и продуктивни решения.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 244 гласа

 1. Да не позволи купен вот на изборите (30.33%)
 2. Да осигури алтернативни газови доставки (3.69%)
 3. Да се върне към преговори с „Газпром“ (18.85%)
 4. Да намери решение на проблема с ремонта и строежа на пътищата (1.64%)
 5. Да работи по сделката за още 8 изтребителя F-16 (0.41%)
 6. Да работи за приемането на еврото (0.41%)
 7. Да не отстъпва от въведения държавен контрол на "Капитан Андреево" (4.10%)
 8. Да контролира COVID кризата (0%)
 9. Да продължи ревизията на управлението на Бойко Борисов (3.69%)
 10. Смекчаване на ефекта от инфлацията за най-нуждаещите се (4.51%)
 11. Нищо (32.38%)

Видео: церемонията по предаване на властта в Министерския съвет

Дневник" излъчва пряко церемонията по предаване на властта от вече бившето правителство на Кирил Петков на служебния кабинет начело с Гълъб Донев.


След едночасов разговор с президента кабинетът пое към "Дондуков" 1

Близо час след края на церемонията по встъпване в длъжност и след разговор с държавния глава Румен Радев новите служебни министри напуснаха сградата на президентството и пеша се отправиха към Министерския съвет.Всеки момент на "Дондуков" 1 ще започне церемонията по предаването на властта от бившия на новия кабинет. След това предстоящ аналогични церемонии по отделните ведомства.

Апокалипсис или не: президент и бивш премиер в пореден сблъсък за състоянието на държавата

Словесните сблъсъци между Румен Радев и Кирил Петков се изостриха в последните седмици

© Юлия Лазарова

Словесните сблъсъци между Румен Радев и Кирил Петков се изостриха в последните седмициПрезидентът Румен Радев и вече бившият премиер Кирил Петков влязоха в пореден задочен сблъсък за състоянието, в което последният редовен кабинет оставя държавата.


В словото си на церемонията по встъпването в длъжност на служебното правителство Радев определи ситуацията като "дълбока криза", която очерта така: обществена умора от политическото противопоставяне, липса на газ за зимата и тежка задлъжнялост на публичния доставчик, влошена пътна инфраструктура и протести на браншови организации, липса на подготвени закон по европейския план за възстановяване и устойчивост.


Той обвини кабинета "Петков", че не е продължил линията на предишните служебни правителства да обединява фигури от различни части на политическия спектър.


Във видео обръщение, разпространено от правителствената пресслужба докато течеше церемонията в президентството, Кирил Петков заяви точно обратното - че оставя държавата в добро състояние и че политици, лобисти и брокери се възползват от политическата нестабилност, за да всяват страх. Според него целта е да бъде забравено кой е превърнал България в ограбена, смазана от корупция държава, най-бедната в Европейския съюз.

Няма условия за апокалипсис. Политици, лобисти и брокери се възползват от политическата нестабилност, за да всяват страх


Кирил Петков,

бивш премиер


"Искат да забравите, че за 12 години крадяха Вашите пари, искат да забравите за пачките и кюлчетата, с които пълниха чекмеджетата си; искат да Ви излъжат, че имат магическа пръчка и могат да намалят цените на бензина, на газа, и да спрат световната инфлация; искат да Ви излъжат, че могат да спрат войната и нейните последици, а реално искат да се върнат и да продължат да Ви крадат", заявява в обръщението Петков, отправяйки задочни упреци към бившата управляваща партия ГЕРБ. Той нарича "троянски кон в правителството" бившите си коалиционни партньори от "Има такъв народ". Още за обръщението на Кирил Петков - тук.

Гълъб Донев посочи изборите на първо място сред приоритетите си

Румен Радев и Гълъб Донев веднага след клетвата на служебното правителство

© Дневник

Румен Радев и Гълъб Донев веднага след клетвата на служебното правителствоОрганизирането и провеждането на честни избори беше първата от задачите на правителството, очертани от служебния премиер Гълъб Донев.


Той допълни, че ще очаква от колегите си успехи в още няколко посоки:

 • възстановяване на доверието между държавните институции
 • намиране на изход от завещаните кризи
 • сваляне на политическото напрежение
 • продължаване на работата по европейския План за възстановяване и устойчивост
Донев подчерта, че на базата на дългия си опит като министър и вицепремиер (той е участник във всички създадени от Румен Радев кабинети досега - бел.авт.) убедено твърди, че служебното правителство не е Б отбор в управлението на държавата. Репликата му е задочен отговор на популярния израз на вече бившия премиер Кирил Петков, който наричаше управленския си екип "А отбора на България".

Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона


Гълъб Донев,

служебен министър-председател


От своя страна Румен Радев обясни, че се е спрял на кандидатурата на Донев, защото той олицетворява нужните на управлението компетентност, опит, самообладание и диалогичност.

Радев към министрите: Предстои ви да управлявате в условия на тежка криза

Традиционната обща снимка на президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и министрите от новоназначеното служебно правителство. Тя се прави веднага след полагането на клетва от министрите.

© Цветелина Белутова, Капитал

Традиционната обща снимка на президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и министрите от новоназначеното служебно правителство. Тя се прави веднага след полагането на клетва от министрите.Запазване на националната сигурност в условията на война в близост до България, гарантиране на енергийните доставки, преодоляване на опасностите от продоволствена криза, борба с корупцията и честни избори - това са приоритетите, които президентът Румен Радев постави през министрите от четвъртия си служебен кабинет с премиер Гълъб Донев.


"На вас се падна отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни правителства", обърна се държавният глава към министрите. Той подчерта, че кабинетът поема управлението в трудна ситуация и изброи причините, които вижда за нея: обществена умора от политическото противопоставяне, липса на газ за зимата и тежка задлъжнялост на публичния доставчик, влошена пътна инфраструктура и протести на браншови организации, липса на подготвени закон по европейския план за възстановяване и устойчивост.

Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш приоритет трябва да бъде да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работата по модернизацията на българските отбранителни сили и тяхната съвместимост със съюзниците от НАТО, каза Радев.

Президентът повтори тезата си, че енергийната криза - пряко следствие на войната - ще изостря социалното напрежение в следващите месеци. По думите му служебното правителство трябва да се води от два принципа:
 • сигурност на доставките
 • цена на енергоносителите
Държавният глава посочи като спешна задача на кабинета да осигури предвидимост и ясен хоризонт на земеделските произодители заради постепенно разрастващата се продоволствена криза заради войната в Украйна.


Румен Радев настоя да продължи ревизията на управлението на ГЕРБ, възлагайки на министрите да разкрият истината за строителството на автомагистрала "Хемус", ремонтите на язовирите в страната и други крупни инфраструктурни проекти.


Сред европейските приоритети на кабинета президентът посочи подготвянето на липсващите закони, които ще позволят усвояването на средствата по европейския План за възстановяване и устойчивост, както и завършването на процедурата по приемане на България в Шенгенското пространство.

Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза, без подкрепа на работещ парламент и в рамките на действащото законодателство, което често е поставено в изпитание от динамиката на събитията


Румен Радев,

президент


Не на последно място Радев настоя служебното правителство да организира провеждането на честни избори наесен, подчертавайки, че предишните кабинети са се справили достойно с тази задача. Наесен българите трябва да гласуваме мъдро, за да изберем устойчиво и достойно мнозинство, каза той.

Указите за служебния кабинет и изборите са обнародвани

Издадените вчера от президента Румен Радев два указа - за създаване на служебния кабинет и за разпускането на Народното събрание и насрочването на парламентарни избори на 2 октомври, са обнародвани в днешния редовен брой на Държавен вестник. С това те влизат в сила.


По Конституция предсрочните избори трябва да се състоят в срок до два месеца от закриването на парламента.

Очакваните приоритети на кабинета: от бедността, през газовите доставки до честни избори

Румен Радев ще посочи на министрите приоритетните задачи, които им поставя

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен Радев ще посочи на министрите приоритетните задачи, които им поставяЗа 12 ч. в Гербовата зала на президентството е насрочена церемонията по встъпване в длъжност на служебното правителство. Очаква се в реч пред посочените от него министри президентът Румен Радев да определи главните задачи, които им поставя, докато упражняват изпълнителната власт. След това обичайно думата взима кандидатът за премиер, а накрая кабинетът полага клетва.

Най-вероятно държавният глава ще поиска спешни действия в областта на социалната политика и на енергетиката, заради която влезе в остри сблъсъци с кабинета "Петков" след отказа за плащане в рубли на "Газпром" и спирането на руските газови доставки за България.

Радев вече многократно посочи като основен приоритет доходите на българите - заради инфлацията и скока в цените на енергоносителите. Миналата седмица пък нарече енергийната политика на правителството в оставка хаос, който "може да прерасне в колапс на икономиката и на социалната система".


"Дневник" ще излъчва директно церемонията.

Новият кабинет: познати и непознати лица

Атанас Пеканов ще е за трети път вицепремиер в кабинет на Румен Радев

© Цветелина Белутова, Капитал

Атанас Пеканов ще е за трети път вицепремиер в кабинет на Румен РадевКабинет от 21 министри с четирима вицепремиери е съставил този път Румен Радев. Министрите са с двама повече от досегашните му служебни кабинети, тъй като се запазва структурата на действащото правителство - с отделни ведомства за икономиката и индустрията и за иновациите и растежа, както и с министерство на електронното управление.


Заместник министър-председателите се увеличават от трима на четирима. Както и в досегашните екипи на Радев те са с ресорите социална политика, обществен ред и сигурност и управление на европейските средства. Към тях този път се добавя и икономиката. Действащото до момента редовно правителство също имаше вицепремиер по икономическите въпроси, които беше обявило за приоритет.


В състава на кабинета влизат трима души от екипа на президента - премиерът Гълъб Донев (секретар по демографията и социалните политики) и министрите на икономиката - Христо Алексиев (секретар по икономиката) и на отбраната - Димитър Стоянов (главен секретар на държавния глава и в двата му мандата).


Част от министрите ще са за пореден път участници в изпълнителната власт под егидата на Радев - Гълъб Донев беше социален министър и в трите му служебни правителства досега, а в последните две - и вицепремиер; Атанас Пеканов миналата година два пъти беше вицепремиер по еврофондовете; Иван Демерджиев беше първо заместник, а после - титуляр, в правосъдното ведомство, а Георги Тодоров - в транспортното. Весела Лечева пък е управлявала спорта по време на Тройната коалиция и премиера Сергей Станишев (2005 - 2009 г.)


Подробна информация за всеки от министрите четете тук.

Имената на министрите в служебния кабинет вече са известни

Президентът обяви в съобщение до медиите в понеделник (1 август) състава на новото служебно правителство. Очаквано, за премиер е предложен секретарят на държавния глава по по демография и социални политики Гълъб Донев.


Кой е новият служебен министър-председател Гълъб Донев
Кой е новият служебен министър-председател Гълъб Донев

Ето и пълният състав на кабинета:


Гълъб Донев - служебен министър-председател


Лазар Лазаров - вицепремиер по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика


Христо Алексиев - вицепремиер по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията


Атанас Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства


Министри

 • Иван Демерджиев - вицепремиер по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи
 • Росица -Желева - служебен министър на финансите
 • Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната
 • Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването
 • Иван Шишков - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството
 • Сашо Пенов - служебен министър на образованието и науката
 • Николай Милков - служебен министър на външните работи.
 • Крум Зарков - служебен министър на правосъдието.
 • Велислав Минеков - служебен министър на културата.
 • Росица Карамфилова-Благова - служебен министър на околната среда и водите
 • Явор Гечев - служебен министър на земеделието
 • Никола Стоянов - служебен министър на икономиката и индустрията
 • Росен Христов - служебен министър на енергетиката
 • Александър Пулев - служебен министър на иновациите и растежа.
 • Илин Димитров - служебен министър на туризма
 • Весела Лечева - служебен министър на младежта и спорта
 • Георги Тодоров - служебен министър на електронното управление

Служебното правителство може да управлява неясно колко дълго

Четвъртият служебен кабинет на президента Румен Радев ще встъпи в длъжност днес. По Конституция той ще управлява страната до излъчването на редовно правителство след поредните предсрочни избори, насрочени вчера от държавния глава за 2 октомври.


Смята се, че основната задача, която служебните министри имат, е да движат текущите въпроси по управлението и да подготвят изборите. Затова и обичайният срок на действието им е между два и половина и три месеца.

Срокът обаче не е фиксиран и може да се проточи, ако новоизбраното Народно събрание има трудности да излъчи правителство.

Това се случи миналата година, когато първият кабинет с премиер Стефан Янев управлява повече от четири месеца - от май до септември - от обявяването на избори през юли, до пълното изчерпване на процедурата по опити за съставяне на изпълнителна власт в 46-ия парламент и насрочването на нов вот. Прогнозите на социолозите са, че сходна ситуация вероятно ще има и през есента, тъй като се очаква силно фрагментиран парламент, който трудно ще успее да събере мнозинство за правителство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK