На последното си заседание кабинетът "Петков" закри Държавната петролна компания

На последното си заседание кабинетът "Петков" закри Държавната петролна компания

© Георги КожухаровНа последното си заседание вчера правителството "Петков" закри Държавната петролна компания, създадена по времето на кабинета "Борисов 3", съобщи "Офнюз", като цитира решение на Министерския съвет. Така кабинетът осъществи еднo от предизборните си обещания, заложени в коалиционното споразумение.


Държавна петролна компания беше създадена през 2020 г. при управлението на ГЕРБ с цел да се намесва в пазара на горива, като продава горива с минимална надценка. Идеята беше това да дoвeдe дo пo-ĸoнĸypeнтни цeни и по другите бензиностанции. Обещанията на тогавашното правителство бяха първите от общо 100 планирани държавни бензиностанции да отворят врати през март 2021 година, напомнят от "Демократична България". Единствената новина от компанията през март се оказа назначаването на нейния изпълнителен директор Паун Илчев, който по това време ръководеше Българския институт по метрология.


Другата важна задача пред ДПК беше да поеме управлението на горивата от държавния резерв, като двете петролни бази на резерва преминат под нейно управление. Плановете бяха те да бъдат лицензирани като данъчни складове и свободните им обеми да могат да бъдат ползвани от други търговци на горива. Планираше се дори Държавната петролна компания да изгради и нови складове, за да осигури достъп до данъчни складове на доставчиците на горива.
Държавната петролна компания според идеите на ГЕРБ щеше да строи и поддържа верига държавни бензиностанции. Издръжката й струваше на бюджета 50 млн. лв., без да има резултат от работата й.


Вчера една от точките в дневния ред на последното заседание на правителството на Кирил Петков в Министерския съвет беше "Решение за одобряване на преобразуването на създадените със специални закони от търговския закон държавни предприятия". Вносители са бившите вицепремиер по ефективно управление Калина Константинова и финансовият министър и вицепремиер Асен Василев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK