Премиерът създаде кризисен щаб за овладяване на "хаоса и разрухата" в енергетиката

Гълъб Донев

© Цветелина Белутова, Капитал

Гълъб ДоневСлужебният премиер Гълъб Донев е разпоредил създаването на междуведомствен кризисен щаб, който трябва да предложи решения за овладяване на "хаоса и разрухата" в сектора. Това съобщи той на събитие в Министерски съвет, обявено като пресконференция, но преминало под формата на монолог на участниците, без възможност за задаване на въпроси. Щабът ще търси решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на природния газ. Ще трябва да намери механизми за контрол и снижение на цените на горивата, както и цената на тока.


Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него влизат министърът на енергетиката Росен Христов, както и представители на други министерства, браншови организации, ДАНС, КЕВР, както представители на работодатели и синдикати. Контрол на щаба ще осъществява премиерът.


Министърът на енергетиката: Ситуацията е сериозна, да не кажа критична


По думите на министъра на енергетиката Росен Христов ситуацията е сериозна, почти критична. Той съобщи, че засега са осигурени нужните количества природен газ до края на септември. Седемте танкера с втечнен природен газ, които Кирил Петков в последните дни на управлението си заяви, че е договорил, пък са на ниво оферта. Самият Петков при съобщаването на новината поясни, че служебното правителство трябва да сключи окончателната сделка с неназована американска компания. Договорката е за три танкера през тази година и опция за още четири догодина.
Христов разясни и думите на Петков, че трябва да се осигури техническата инфраструктура по договора, а именно слотовете за разтоварването на газа. Правителството ще търси от трети страни купуване на вече заявени слотове, което по думите му допълнително ще оскъпи цената.


По-рано днес председателят на съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски заяви, че със седемте танкера се осигурява изцяло потреблението на регулирания пазар (за битовите клиенти) за седемте месеца от октомври 2022 г. до април 2023 г., като трябва да се намери допълнително решение за половината количество за свободния пазар, от който купува бизнесът. "Булгаргаз" засега изчаква, тъй като води преговори за подновяване на доставките, спрени от "Газпром" в края на април. Другият вариант е договор за още 7 танкера втечнен газ от Европа или САЩ.

Решенията, които Христов представи, са подготовка на търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи нуждите до края на годината и отоплителния сезон, рефинансиране на "Булгаргаз", и преговори за понижаване цената на газа. Конкретни действия се очакват през следващата седмица.

Христов, подобно на председателя на КЕВР Иван Иванов, влезе в задочен спор с говорителя на правителството "Петков" Лена Бориславова, като подчерта, че от вчера цената на газа от Азербайджан е в пъти по-скъпа за 2/3 от количествата, а не четири пъти по-евтина. На 15 май Бориславова заяви, че се преговаря за средносрочни и дългосрочни доставки с такива параметри спрямо газа, получаван от "Газпром". Обяснението за съотношението на по-скъпия газ от Азербайджан, дадено днес от "Булгаргаз" е, че след завършване на интерконектора с Гърция България ще получава пълния обем газ от страната на договорената цена, тъй като сега част от него не е на нея.


От друга страна Христов обяви, че има и сериозна финансова криза в "Булгаргаз", която води до невъзможност за разплащане за вече договорените количества газ. По-рано днес председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че настоящото ръководство на "Булгаргаз" е реализирало огромна загуба. През февруари дружеството е било на 60 млн. лева печалба, а в момента вече е на 500 млн. лева загуба. Той допълни, че след проверка на документи може да се окаже, че "Булгаргаз" е закупил руски газ, но чрез посредник и с 20 евро по-висока цена.


Христов и Иванов проведоха спешна среща (според прессъобщението на министерството) по-рано днес. На нея са били обсъждани различни симулации и възможности за цени и доставки на суровината.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK