Премиерът обяви първите действия на енергийния щаб, нямал нужда от консултантски услуги

Премиерът обяви първите действия на енергийния щаб, нямал нужда от консултантски услуги

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

Служебният премиер Гълъб Донев обяви първи резултати от работата на кризисния щаб за енергетиката, който сформира вчера. Основната му задача бе представена като справяне с разрухата и хаоса в сектора, а по-конкретно осигуряване на достатъчни количества природен газ за зимата.


Донев говори в началото на днешното първо правителствено заседание, когато журналистите нямат възможност да задават въпроси. Така бе и на пресконференцията вчера в Министерския съвет. Преди да представи взетите решения, той направи кратък коментар, в който посочи, че няма да влиза в задочни политически дискусии, а работата му като премиер е да търси варианти за справяне с проблемите и да не създава илюзии.


Правителството знае какво прави, няма нужда от външни консултантски услуги.


Гълъб Донев,

служебен премиер
Посочи, че ще се работи и през почивните дни, очаква резултати от щаба, а първите са:

  • Утре Министерството на енергетиката заедно с Министерството на финансите ще изготвят план за финансовото стабилизиране на държавното дружество "Булгаргаз", за да може то да е в състояние да плаща за договорения газ. От кабинета отново не бяха представени конкретни данни за състоянието на компанията. Пред БНТ по-рано днес шефът на "Булгаргаз" Иван Топчийски заяви, че за последния период на отчитане оперативната печалба е 6.5 млн. лева. Отрече 500 млн. лева загуба, каквито данни представи председателят на КЕВР Иван Иванов.


    "Факт е, че все още имаме проблем със събираемостта. Ликвидността на дружеството е под въпрос. Основният длъжник е "Топлофикация - София" и се опитваме да съберем по-голяма част от вземанията, за да имаме оборотни средства", каза Топчийски.


  • Другото решение на кризисния щаб е Министерството на енергетиката да обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ, така че да бъде осигурено потреблението до края на отоплителния сезон. Донев не обясни как този втечнен газ ще стигне до България, при положение че и бившата, и настоящата власт коментират проблем със заявяването на слотове за разтоварване на седемте договорени танкера втечнен газ от американска компания за периода октомври 2022 - април 2023 г. Отново не бе съобщено дали договорът за тях ще бъде утвърден, като срокът за това е до 19 август. Според данни от "Булгаргаз" недостигът на газ за зимните месеци е 40% от нужните количества, и то при положение че всичко е наред със седемте танкера от САЩ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK