Кирил Петков критикува решенията на служебния кабинет от "Фейсбук"

Кирил Петков критикува решенията на служебния кабинет от "Фейсбук"

© Надежда Чипева, КапиталБившият премиер Кирил Петков използва профила си във "Фейсбук", за да отправи мащабна критика към действията на служебния кабинет, който още от първия ден на поста започна кадрови промени и отмени решения на предния кабинет.


Петков отбелязва, че е създаден кризисен щаб за газа, за който е обявено, че работи денонощно, но не е поискана информация от компанията, която очаква седемте кораба за доставка, нито има разговор с Турция за свободно място за пристанище на корабите. Никой не се е обаждал и на компанията, която е запазила капацитет в Гърция.


По-рано през деня в телевизионно интервю зам. енергийният министър Еленко Божков обяви, че осигуреният слот е собственост на друга фирма, която иска да го препродаде, но на въпрос какви мерки вече се взимат, той отговори, че кризисният щаб е от 1 ден.
"Няма информация за разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса, след като съседите ни обявиха разширяване на капацитета на терминала. Но вече се говори за Газпром и дългосрочни договори. Не виждаме ли, че дори на Германия се ограничава подаването на газ от Русия? Не е ли най-важно за хората да има сигурност на доставките? Какво точно прави кризисният щаб?", пита Петков. Подобни критики отправя през последните дни и бившият енергиен министър Александър Николов. Както и че заради заявени промени в ръководството на компанията-мениджър на газовата връзка има опасност документалните процедури да не бъдат завършени в срок, така че връзката да заработи ефективно от 1 октомври.


Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан. Защо? Пускането на връзката в експлоатация ще спести милиони на България, подчертава Петков.


Сред другите необясними за бившия премиер решения са подмяната на шефа на НАП, промяната в правилата на подготовката на България за влизане в т. нар. клуб на богатите - ОИСР, и др.


Посочва, че "Брикел" започва да пуши отново, чиято дейност бе спряна, след като той отиде на място, но съд в Стара Загора разреши на компанията да работи. Критикува и въвеждането на маски на закрито в София.


"България наистина е на вододел. Моделът на феодални зависимости, задкулисни ходове и ретроградни стратегии, които струват ужасно много на страната, атакува от всеки ъгъл", заключава Петков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK