"Кризата е почти навсякъде": премиерът продължи с критиките към кабинета "Петков"

Гълъб Донев

© Юлия Лазарова

Гълъб ДоневСлужебното правителство е наследило кризисна ситуация почти във всяка сфера на обществения живот. Приемственост в политиките при това положение ще е трудна. Последното правителство е извършило прецеденти и недомислици, а преди предстоящите избори е най-важно да се покаже как политиците са управлявали държавата. Такива послания отправи служебният премиер Гълъб Донев в първото си интервю в тази роля, дадено пред БНТ, в края на първата си седмица на поста, която изобилстваше от критики и действия, насочени към кабинета на Кирил Петков.


От понеделник насам Донев сформира кризисен щаб, който да се бори с "хаоса и разрухата" в енергетиката, смени 25 заместник-министри, още толкова областни управители, а днес бяха назначени и нови директори на приходната агенция и Агенция "Митници". Междувременно министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че ситуацията в сектора съвсем не е добра.


Днес Донев добави, че ще бъде направена и проверка на документите, които са изпратени към Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост, с които Кирил Петков се похвали при предаването на властта, като посочи, че служебният кабинет може да изпрати фактура към Брюксел за 2.6 млрд. лева.
Донев посочи, че кабинетът ще работи по плана за присъединяване към еврозоната, а кога България ще влезе в нея е отделен въпрос. Според него влизайки в нея доходите на българите трябва да близки до тези в Европейския съюз.


Недомлъвки, противоречия и схеми за газа


Премиерът заяви, че няма намерение да въвежда извънредно положение заради проблемите с газовите доставки, каквито медийни публикации имаше днес. Направи обаче интересното допълнение, че профилът на правителството клони към военен щаб.


За първи път Донев коментира газовите доставки с възможност да му бъдат задавани въпроси и макар да не навлезе детайлно в темата, от думите му възникнаха противоречия. Първо Донев посочи, че проблемът с доставките на газ е много съществен и има информация, че доставки са осигурени до август вкл. По-късно в интервюто обаче заяви, че от септември до декември не е покрито 1/3 от необходимото количество, каквато приблизителна информация дадоха и от "Булгаргаз" в началото на седмицата.


По повод договорката с американска компания за седем танкера втечнен газ, направена от кабинета "Петков", той заяви, че не знае с кого трябва да се сключи договор, тъй като е завещана схема с два търговеца и се търси контакт с производителя. Все пак за първи път направи заявка, че за тези доставки ще се преговаря, като кръгът ще бъде и разширен.


"Ще търсим всички сигурни възможности за доставка на газ - през Гърция, Турция, както и други държави, които не се споменават от предишното правителство", заяви загадъчно Донев, като не поясни и не бе попитан кои са тези държави.


След като отново използва думата "схема" посочи, ще бъдат търсени всички възможности да бъдат изключени търговци и посредници в нея.


По думите му правителството ще положи всички усилия интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация, но има много неща, които е трябвало да бъдат извършени, а не са за последните седем месеца.


Опровержения и корекции


Донев отрече, че правителството е спряло пътя на страната към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заради взето решение на първото си заседание.


"Нищо подобно - тази точка, която Министерски съвет отмени вчера, беше за това защото в дневния ред стои точка зад която няма нормативен акт. Прецедент са тези точки, зад които няма проекти на нормативни актове. И това ще извършим, което не са направили. Президентът Радев още миналата година поиска да подготвим договора за присъединяване", заяви Донев.


Добави, че правителството му ще работи върху нови компенсации за бизнеса заради високите цени на тока, които парламентът гласува до края на септември. Парите са заложени в бюджета и няма опции за корекция преди изборите, но Донев посочи, че трябва да се мисли върху ограничаване на възможното потребление, защото сега се плащат всички количества, стига цената им да е над 250 лв/мвч.


Бившият служебен социален министър не е съгласен и с преизчислението на пенсиите от юли и следващото от октомври, като според него принципите на социалното осигуряване са били пренебрегнати с 60-те лева добавка, вкарана автоматично в размера на пенсията. Според него е недомислица и изравняването на максималната пенсия с максималния осигурителен праг.


Ако се наложи правителството да прави бюджет, то ще се заеме, а за да илюстрира подобен вариант, той използва виц, казан от Бойко Борисов по-рано днес - че Гълъб Донев, разбира от бюджет, а той се прави перо по перо.


Партньори на НАТО и ЕС с национални интереси


Донев повтори думите на Радев, че страната трябва да предприеме всички мерки, за да не бъде въвлечена във война. Посочи, че България е надежден, сигурен и предвидим партньор на НАТО и Европейския съюз, но има и национални интереси, които да отстоява при такава обстановка.


Той коментира обрано днешното действие на Русия, която изгони 14 български дипломати и служители. Поясни, че това е мярка, предприета в отговор на 70-те руснаци, изгонени от България. С външния министър Николай Милков вече са мислили по план, с който да се обезпечи работата на българските представителства в Русия.


За изборите ще се показва, но без да се влияе


На въпрос кое е най-голямото предизвикателство при организацията на изборите, Донев каза, че е по-важно е да се покаже ралното състояние на държавата, как политиците са управлявали държавата, за да могат хората да направят своя информиран избор. Когато те имат пълната информация, ще преценят за коя партия да гласуват. Малко по-късно пък заяви, че няма да допусне правителството да влияе на свободния избор на гражданите.


Между тези любопитни размишления той посочи, че истинската ситуация в държавата е важно да се покаже, за да не могат партиите да правят кампания върху гърба на служебното правителство, по повод критиките от БСП, че правителството е реваншистко към партията.


"Това не е честна игра, но имам здрави нерви и ще се справим", каза Донев.


На вътрешния министър Иван Демерджиев пък ще разчита да се справи с купения вот.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK