Правителството назначи заместник-министър, уволнен след казус за пране на пари

Служебният премиер Гълъб Донев продължава с назначенията

© Цветелина Белутова, Капитал

Служебният премиер Гълъб Донев продължава с назначениятаСъс заповед на премиера Гълъб Донев на длъжността заместник-министър на финансите е назначен Александър Свраков. В трети пореден ден правителството назначава заместник-министри. В сряда започна ударно с 25, а на следващия ден продължи с още 7.


През 2007 г. Свраков е замесен в действия на НАП, стигнали до прокуратурата. Като директор на Дирекция "Обжалване и управление на изпълнението" той подписва 1.2 млн. лева да бъдат върнати на фирма, която е в списъка на полицията и прокуратурата и е спадала към рисковия контингент. Преди това прокуратурата е излязла със становище, че има съмнения за изпиране на пари в случая. Заради това действие Свраков е уволнен.
Според биографията му в LinkedIn оттогава той е работил като консултант по данъчно облагане и данъчни производства, а 15 години по-късно отново е назначен като държавен служител.


Във визитката му, предоставена от правителствената пресслужба, е посочено, че е икономист по образование. Бил е началник в Данъчната служба "Лозенец" към Столичното управление на данъчната администрация. Свраков е изпълнявал и длъжността директор на дирекция "Обжалване и управление на изпълнението" към Централното управление на НАП. Имал и богат опит в частния сектор в сферите на данъчното облагане и на данъчното законодателство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK