Ивайло Мирчев от #ГАZwithme: Вицепремиер пое ангажимент да не се преговаря с "Газпром"

Ивайло Мирчев от #ГАZwithme: Вицепремиер пое ангажимент да не се преговаря с "Газпром"

© Надежда ЧипеваАкт 16 на интерконектора с Гърция ще бъде издаден преди поставения срок от 1 октомври, а договорът за 3+4 танкера втечнен природен газ ще бъде подписан засега за доставките от октомври до декември вкл.. С "Газпром" няма да се преговаря. Това заяви доскорошният депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев след разговор с вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев, който оглавява и създадения от служебния премиер кризисен щаб в енергетиката. Последният му се е обадил по повод исканията на спонтанно организиран протест днес пред президентството.


Стотици граждани се събраха на "Дондуков" 2 на протест под надслов #ГАZwithme. В описанието към него бе посочено, че е наглост служебният кабинет да блокира дострояването на газовата връзка с Гърция, която е надеждата на България за независимост от Русия. Междувременно тази информация бе отречена от Министерството на енергетиката.


Ивайло Мирчев от #ГАZwithme: Вицепремиер пое ангажимент да не се преговаря с "Газпром"

© Велко Ангелов
"Демократична България" също организира протест, който се сля с другия. Той бе обявен в отговор на действията на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, които рискуват да увеличат газовата зависимост от "Газпром".


В своя позиция, озаглавена "Служебният кабинет прави опасен завой към Москва" от обединението коментираха, че с първата си публична изява служебният кабинет видя "хаос и разруха" в енергетиката.


"Всъщност енергийна криза няма, а просто е нужно осигуряване на допълнителни доставки от природен газ. Икономическа криза също няма, когато има растеж на БВП и стабилни макроикономически индикатори. Показателно е, че никой в служебния кабинет не споменава "Газпром", който не изпълнява договора за доставка на природен газ за България и поиска едностранно промяна. Затова апокалиптичните сценарии, които чертае кабинетът не може да се тълкуват по друг начин, освен като подготовка на общественото мнение за оправдание на предварително планирани две свои действия:


1. Да приеме ултиматума на Москва и да плаща газа в рубли.
2. Да подпише дългосрочен договор за доставка на газ с "Газпром".


Но най-големият риск България да няма достатъчно газ през зимния период е именно разчитането на внос на газ от Русия, защото фактите показват, че този доставчик целенасочено намалява или спира договорените количества и няма логика да се очаква да прави нещо различно през следващите 6 месеца.


Москва използва газа като част от хибридната си война и цели отслабване и разделение на Европа.


Какво е разумното решение:
1. Подписване на рамково споразумение за втечнен природен газ.
2. Осигуряване на терминали в Гърция и Турция, включително с посредничеството на ЕК.
3. Договаряне на допълнителни количества азерски газ.
4. Завършване (получаване на акт 16) на интерконектора с Гърция.
5. Компенсации за бизнеса и домакинствата.


Настояваме служебният кабинет да дава ежеседмичен отчет и подробна обосновка за своите действия, за да убеди българското общество, че работи за него, а не за чужди и лични интереси", пише още в позицията.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK