"Демократична България" отново поиска изборни документи да се внасят с електронен подпис

Владо Панев, Христо Иванов и Атанас Атанасов

© Георги Кожухаров

Владо Панев, Христо Иванов и Атанас АтанасовДемократична България" отново поиска електронният подпис да важи при подаването на изборни книжа. От обединението съобщиха, че опитват да променят разпоредба на Централната избирателна комисия (ЦИК) за
документите, с които партиите определят свои членове в районните избирателни комисии (РИК). Според решение на ЦИК от 2 август тези документи се представят саморъчно подписани, без да е необходима нотариална заверка.


Основавайки се на регламент на ЕС от 2014 г., че "правната сила на квалифицирания електронен подпис е равностойна на тази на саморъчния подпис", "Демократична България" оспорва разпоредбата на ЦИК пред самата комисия и пред съда.


В ЦИК коалицията е внесла искане комисията да разясни дали "саморъчно подписани" означава, че документите за РИК не могат да бъдат подавани електронно и подписани с квалифициран електронен подпис (КЕП).
В жалба до Върховния административен съд, внесена чрез ЦИК, "Демократична България" моли съдът да отмени разпоредбата на комисията за саморъчния подпис. В жалбата се напомня, че след като на парламентарните избори през ноември миналата година РИК-Стара Загора отказа да регистрира листата на "Демократична България", защото документите бяха подадени с електронен подпис, Административен съд Стара Загора отмени отказа на ЦИК да регистрира листите и така потвърди прякото действие на регламентите на ЕС в България.


Искането за тълкуване до ЦИК и жалбата до ВАС са внесени с квалифицирани електронни подписи на съпредседателите формацията Христо Иванов и Атанас Атанасов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK