Регионалният министър поиска от възложителя бързо довършване на интерконектора с Гърция

Иван Шишков

© Цветелина Белутова, Капитал

Иван ШишковИзбори 2022

Дострояването на газовата връзка с Гърция ще бъде разделено на два етапа. Неотложните дейности за ползването на интерконектора ще влязат в първия етап, за да се компенсира част от забавянето. Това обяви регионалният министър Иван Шишков след среща с Теодора Георгиева, изпълнителен директор на компанията възложител Ай Си Джи Би (ICGB). Компанията е регистрирана през 2011 г., като акционери в нея с равни дялове от по 50% са "Български Енергиен Холдинг" ЕАД и "IGI Poseidon" S.A. До сряда ICGB трябва да представи график, по който да бъде следено строителството, като заявката е да направи всичко възможно интерконекторът да бъде готов до началото на отоплителния сезон.


В края на юли тогавашният премиер Кирил Петков обяви, че етапът на строителството към момента е издаден Акт 14. Първата копка на интерконектора с Гърция е направена през 2019 година, но за подобен проект се говори от 2009 година, когато Русия спря доставките на газ през Украйна и предизвика енергийна криза в България. Общата дължина на трасето е 182 км., като 31 са на територията на Гърция, а останалите на българска.


"Газовата връзка с Гърция трябва да бъде завършена максимално бързо и е от жизнена небходимост за страната", заяви Шишков преди началото на срещата за бъдещето на проекта с проектанти, надзорници, строители и представители на енергийното министерство.
Когато тя бъде готова, България ще получава цялото количество договорен газ от Азербайджан, който ще бъде и на по-ниска цена.


Служебният министър съобщи, че на обекта са установени възражения от различни институции - противопожарна охрана, "Напоителни системи", включително Министерството на околната среда и водите, с които за запознати всички съответни министри.


"Този строител ще се ползва с най-големите привилегии от всички строители в България", подчерта Шишков, като поясни, че цялата държавна администрация ще му помага.


Обясни, че дори да има забавяния от първоначално обявените срокове, те ще са минимални. Довечера на заседание на кризисния щаб в енергетиката той ще докладва какви са резултатите от срещата.


Той уверява, че от първия ден на служебното правителство то се занимава активно с проблема докъде е стигнало строителството и как по най-бързия начин да бъде завършено.


Теодора Георгиева, изпълнителен директор на възложителя ICGB, заяви, че срещата е била конструктивна, а участниците са се обединили около това интерконекторът да влезе в експлоатация максимално бързо.


"Той ще обезпечи 3 милиарда куб. метра газ. което е еквивалент на потреблението на България", поясни Георгиева.


В края на април тя каза, че 90% от работата по съоръжението е извършена, като остава единствено строеж на измервателна станция, която да е готова в края на юни.


Информация за саботаж на дострояването на интерконектора от страна на кабинета изкара на протест в петък демонстранти пред президентството. Протести са планирани отново от сряда (10 август).


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK