Министърът на икономиката и Нинова влязоха в противоречие за оръжия и назначения (обновена)

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов представи екипа си

© Надежда Чипева, Капитал

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов представи екипа сиПоследното заседание на Междуведомствената комисия за разрешение за износа на оръжие е било на 27 юни, като по закон следващото е трябвало да е в срок от 30 дни. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, цитиран от БТА, по повод действията на предшественичката му Корнелия Нинова. При предаването на властта тя коментира, че нарочно е оставила решението за служебния кабинет и внимателно ще следи накъде ще поеме оръжието. След началото на войната тя бе критикувана от обкръжението на Румен Радев, че ведомството изпраща оръжия за Украйна, но отрече неведнъж.


"Това е една заложена бомба, защото чакат 230 - 240 преписки за сделки над 1 милиард лева", каза министърът. Още този петък ще има заседание на комисията, поясни Стоянов. Ще бъдат разгледани всички преписки и тези, които отговарят на законите, ще бъдат одобрени.


По-късно в съобщение до медиите Нинова коментира:
"Ако бяхме свикали комисията в последните дни на отиващото си правителство въпросът щеше да е: Как си позволяват в последния ден да разрешават износ за 1 млрд. евро. Сега въпросът е: Защо в последния момент не са изнесли оръжие за 1 млрд. евро. Защо си с шапка, защо си без шапка. Политиката е преди всичко носене на отговорност. Нека служебният кабинет носи своята сега".


Министър Стоянов добави още, че междуведомствен съвет за отбранителната индустрия не се е провеждал от май.


"Германски инвеститор смята да се оттегли от Габрово, защото не може да получи лиценз за дейността си", даде пример той като резултат от това забавяне. Вече са разпратени покани до други институции и в най-скоро време и този съвет ще има заседание.


Приоритет на министерството е подготовката за идващата зима, като по думите на Стоянов тежки дни очакват бизнеса и хората в страната. Вече е започнала анкета сред фирмите, за да се види колко от тях използват природен газ и колко могат да минат на друго гориво.


Обвинения към Нинова за кадрова чистка без конкурси


В администрацията на Министерството на икономиката са уволнени 72 души през последните седем-осем месеца, което е доста над 10 процента. От 18-те предприятия към министерството в 14 са сменени хората в ръководните органи. Това съобщи още Стоянов.


"Уволнените от тези дружества са хора с мандат и са назначени с конкурс. Всички новоназначени са на практика без конкурс", каза Стоянов. Даде заявка да вземе отношение към всеки казус, от младши експерт до началника на Държавната консолидационна компания, като подходи индивидуално и да търси експертизата на човека.


"Изведнъж след оставката на правителството бяха активирани конкурси с много кратки срокове за кандидатстване - например от петък за понеделник. За мен това не е конкурс, аз ще работя по закона за публичните предприятия", каза министърът.


По думите му в Държавната консолидационна компания (ДКК) съветът на директорите е от четирима души при необходим минимум от петима души.


"Два месеца минаха, откакто единият член е изваден. Смятам, че дружеството има нужда от повече хора, и се спрях на седем души в съвета и в петък е подадено в Търговския регистър назначаването на още трима души. Изпълнителният директор на консолидационната компания в петък обеща съдействие и даде пълномощно, което после оттегли", каза министърът.


В опровержението си Нинова коментира и темата за назначенията с три акцента:

  • От администрацията на Министерство на икономиката и индустрията не са уволнени 72 души за последните 7 месеца. 24 са пенсионирани поради навършване на пенсионна възраст. Двама са уволнени поради груби нарушения, включително и чрез свикване на дисциплинарен съвет. Уволнен е един, когото тя е назначила, веднага след като е получила сигнали от различни институции за конфликт на интереси.
  • В Държавната консолидационна компания има 16 дружества. От тях са сменени съветите на директорите на три, а не на 14, на други две са сменени само управителите и двама ликвидатори, единият поради смърт. Всички нови членове на бордове са назначени временно до провеждане на конкурс. Конкурсите са започнати. Някои са приключили, други би трябвало да продължават и сега.
  • Ако бордът на ДКК сега е от 4 души, а трябва да е от петима по закон и според министър Стоянов, защо той ги увеличава на 7? Нинова пита дали това е за да уреди хора на заплати или за да има ново мнозинство, което да започне чистка по дъщерните дружества. Добавя, че това ще стане ясно скоро и трябва да се следят следващите му действия.

"Моята политика беше да намалявам броя на членовете на бордове, за да не се превръщат те в хранилка. Очевидно сега е обратно. Може би бяхме и единственото министерство, в което забраних политическия ми кабинет да получава допълнително материално стимулиране и тази сума разпределих на работещите служители. Интересно ми е дали тази практика сега също е променена", обобщава Нинова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK