ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Президентът възложи да се повиши доверието в машинното гласуване (обновена)

Работна среща на президента Румен Радев с институциите, отговорни за подготовката и провеждането на изборите на 2 октомври

© Георги Кожухаров

Работна среща на президента Румен Радев с институциите, отговорни за подготовката и провеждането на изборите на 2 октомвриНа първата работна среща с институциите, свързани с организирането на предсрочните избори на 2 октомври президентът Румен Радев възложи да се повиши доверието в машинното гласуване. Той поиска да се работи за висока избирателна активност, за да може да се излъчи легитимно редовно управление на страната. По думите му машинното гласуване "доказа своята ефективност" и предходните служебни кабинети са показали, че "може да се води резултатна борба срещу купения вот".


Министерството на външните работи (МВнР) очаква да бъдат разкрити между 700 и 750 секции в чужбина (колкото бяха на изборите през ноември миналата година - бел. авт.) за изборите на 2 октомври, но се готви за 800 места за гласуване на хората зад граница, обяви министър Николай Милков. По думите му одобрените разходи за организирането на вота в чужбина са над 7.6 млн. лв. (7 635 600 лв.), като посочи, че отсега е трудно да се предвидят разходите за самолетни билети и хотели.


За изборите в чужбина


"Министерството се подготвя за организация на около 800 секции, за да имам известен аванс. Това ни прави условно най-голямата районна избирателна комисия заради секциите, за които трябва да се грижим, с условието, че те се разпръснати на всички континенти и на хиляди километри разстояние", отчете Николай Милков. Каза и че разчита на подкрепа от около 400 души от администрации извън тази на МВнР, за да бъдат командировани за секциите в чужбина.
Като "обстоятелства, които могат да окажат влияние", Милков посочи трудности при организирането на секции в Украйна и Русия. Външният министър очаква в Русия да има три избирателни секции, а за гласуването в Украйна каза, че ще се разчита на "местната българска общност, защото командироването е сложно в условията на съществуващ военен риск". Посочи още, че 3 октомври е национален празник на Германия (ден на германското единство, обединяването на Източна и Западна Германия) и в същия ден в Мюнхен ще се провежда Октоберфест.


Румен Радев: Машинното гласуване доказа своята ефективност


Президентът Румен Радев посочи, че е от "огромно значение за всички нас" след предсрочните избори да има ново стабилно управление, за да прави реформи и да взима стратегически за страната решения, но и да бъде легитимно избрано. Това по думите на Радев означава да има висока избирателна активност, за която политиците трябва да имат ясни послания и програми, а администрацията и служебните министри да осигурят прозрачни и достъпни избори.


"На първо място това означава повишаване на доверието в машинния вот. Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот, както и на броя на сгрешените и манипулирани протоколи", каза президентът.


Машинното гласуване допринесе и за намаляване на купения вот


Румен Радев,

президент


"Необходими са ясна методика, публични и прозрачни действия, които да дадат увереност на партиите и гражданите в липсата на каквито и да е манипулации по машините при всички етапи: от съхраняването на машините, през зареждането на софтуера, до транспортирането, гласуването и отчитането на резултата", възложи държавният глава.


Камелия Нейкова, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК)

© Георги Кожухаров

Камелия Нейкова, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК)


Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова очерта, че на комисията е необходима подкрепа от институциите в три направления:

 • От Министерския съвет за съхраняването на машините, защото на ЦИК е поверен само контролът по съхраняването
 • От Министерството на външните работи за гласуването в чужбина, за да "облекчим провеждането на изборите там откъм организация, приемането на протоколи и книжа след приключване на изборния ден, така че членовете на секционните избирателни комисии да не чакат до сутринта"
 • От Министерството на електронното управление за "удостоверяване на съответствието на софтуера за гласуване типа устройство за гласуване с изискванията на закона".
Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев посочи, че има добри практики и "изключително полезен опит" от предходните две служебни правителства за "обезпечаването на законосъобразното протичане на изборния процес", които той ще приложи. "Нашият стремеж е да отговорим адекватно на новите практики по изкривяване на вота на избирателите и да спрем, както и да търсим начин да бъдат разкрити и изправени пред закона лицата, водещи до тези практики", каза Демерджиев.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK