Богат, беден: какво са придобили вече бившите министри през миналата година

Кирил Петков беше министър-председател на България от декември 2021 г. до началото на август 2022 г.

© Георги Кожухаров

Кирил Петков беше министър-председател на България от декември 2021 г. до началото на август 2022 г.Заради краткия период на управление на последното редовно правителство - близо седем месеца, имуществените декларации на членовете на кабинета не могат да покажат дали те са се сдобили с нещо ново и едва ли може да отрази големи сделки или движения по сметките. Кабинетът "Петков" беше избран на 13-ти декември, като към този момент министрите му подават също декларации. Те отразяват тяхното имуществено състояние към момента на встъпване - т.е. до 13-ти декември 2021 година. На 5 август антикорупционната комисия е публикувала имуществените декларации, които министрите са подали към средата на май (когато е и законовият срок за тези документи).


"Дневник" обобщава данните на представители на първия кабинет "Петков", като допълва информацията в декларациите им за 2021 г. с данните от подаденото от тях при поемането на министерските постове.


При поемането на поста министър-председател Кирил Петков е посочил в декларациите си, че използва чужд имот в София, че заедно със съпругата му имат два автомобила - "Лексус" и "Мини купър", както и над 1.1 млн. лв. в банкови влогове. При последната си декларация от май 2021 г. за имущество през 2021 г. Петков е посочил, че има 80 хил. лв. налични парични средства от трудови доходи, декларирал е близо 36 хил. лв. доходи от заплата и още почти 60 хил. лв. от трудови доходи извън тези от заеманата длъжност.
При встъпването си в длъжност през декември миналата година вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова декларира пред антикорупционната комисия, че от 2011 г. използва като дарение апартамент в София, както и че през 2017 г. срещу 3.7 хил. лв. има кола "Фолксваген". Банковите ѝ влогове са около 8 хил. лв. има и кредит от близо 5 хил. лв. В декларацията ѝ от май 2022 г. се посочва, че през цялата 2021 г. е придобила единствено малко над 15 хил. лв. от спестявания и заплати.


При встъпването си в длъжност като вицепремиер и министър на финансите Асен Василев посочва пред антикорупционната комисия, че има от 2016 г. апартамент в София, както и 66 хил. лв. налични парични средства. В декларацията, подадена през май, за придобитото през 2021 г. Василев твърди, че е придобил 65 хил. от заплати, както и 73 хил. лв. от доходи по "трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност".


Докато Националната агенция за приходи проверява факти и обстоятелства около 22-ма българи с имоти в Дубай, в декларацията на отстранения преди дни от служебното правителство шеф на агенцията Румен Спецов е посочено, че съпругата му е станала собственик на жилище там. Апартаментът е с площ 120 кв. м, купен е със заем от местна банка. Декларираната стойност на имота е 1.1 млн. лв. В началото на май международно журналистическо разследване установи, че над 240 български граждани и пребиваващи в страната притежават имоти за над 160 млн. долара в Дубай. Сред собствениците са Ирена Кръстева - майката на депутата Делян Пеевски, строителният предприемач и бивш зам.-директор на АПИ Велико Желев, Биляна Стоянова - сестрата на зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Самият Спецов е живял в Дубай преди да оглави приходната администрация, а според медийни публикации съпругата му продължава да живее там.


При встъпването си в длъжност вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов е декларирал на съпругата му три апартамента в София, един гараж, едно мазе и едно таванско помещение, кола "Форд Фиеста" и влог от около 73 хил. лв. на съпругата му. При декларацията за цялата 2021 г. Сандов посочва, че е получил близо 24 хил. лв. от трудови доходи, както и над 30 хил. лв. в същата категория на съпругата му.


При встъпването си в длъжност вицепремиерът и министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов е декларирал заедно със съпругата си два апартамента и една къща в София, къща в Рим, къща в село Виноградец, както и два имота с право на ползване в столицата. Семейството има и пет коли. Декларирали са общо 57 хил. лв. налични парични средства, както и над 290 хил. лв. банкови влогове, основно на съпругата на Караджов. При подадената през май декларация за придобитото през миналата 2021 г. Караджов посочва, че е получил около 100 хил. лв. доходи извън заеманата длъжност, както и 22 хил. лв. от друга стопанска дейност.


При встъпването в длъжност в края на миналата година сред деклрарираното от вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова заедно с мъжа ѝ са ателие, гараж и апартамент в София, къща и двор в Мизия. Освен това двамата имат близо 75 хил. лв. банкови влогове. В декларацията за придобитото през 2021 г., подадена през май 2022 г. Корнелия Нинова посочва, че съпругът ѝ е получил повече от нея от заплати - той има около 71 хил. лв., а тя близо 55 хил. лв.


Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков (който беше назначен първо за служебен министър още при първото от двете служебни правителства на президента - бел. авт.) е декларирал, че през миналата година има близо 170 хил. лв. банкови влогове от заплати и спестявания.


Бившият външен министър Теодора Генчовска е декларирала банкови влогове от заплата в Белгия в размер на 60 хил. лв. и отделно 12 хил. лв. годишна данъчна основа от трудови доходи.


Бившият министър на отбраната Драгомир Заков, който беше избран на 1 март и смени Стефан Янев, декларира пред антикорупционната комисия два апартамента в София, апартамент в Плевен, по една къща в столицата и село Борислав. Има и кола "Шкода". Посочил е, че има над 20 хил. лв. налични парични средства. Със съпругата му имат и 95 хил. лв. банкови влогове, и кредит за близо 22 хил. лв.


Бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова е деклариала един апартамент в София и още един в Кубрат, както и три дворни места в Петрич и Русе. Със съпруга ѝ имат два автомобила, като тя самата се е сдобила с нов марка "Мицубиши" през 2021 г. за 7150 лв. Общите им банкови във влогове са в размер на малко над 166 хил. лв. Посочила е и, че през 2021 г. е получила от заплати преди облагането с данъци близо 33 хил. лв.


Бившият министър на труда и социалната политика Георги Гьоков е посочил пред антикорупционната комисия, че има два апартамента в Стара Загора, вила с вилно място в старазагорското село Змейово и къща с двор в чирпанското село Винарово. Със съпругата му имат около 218 хил. лв. банкови влогове от заплати и спестявания. Гьоков е посочил над 58 хил. лв. от заплати преди облагането с данъци.


Като имущество, придобито през 2021 г. бившият министър на здравеопазването Асена Сербезова е посочила само около 80 хил. лв. банкови влогове, основно на съпруга ѝ, както и около 440 хил. лв. задължения, също основно на нейния мъж. Той има и дялове в редица дружества. Сербезова е декларирала и около 126 хил. лв. от заплати преди облагането с данъци. При встъпването си в длъжност като министър Сербезова декларира два апартамента в София, къща в село Курново, три апартамента и гараж във Варна.


Като имущество, придобито през 2021 г. бившият министър на образованието Николай Денков е декларирал заедно със съпругата си банкови влогове от 227 хил. лв. и близо 73 хил. лв. от заплати преди облагането им с данъци.


Бившият министър на културата Атанас Атанасов е декларирал да е придобил на практика нищо през 2021 г. - само близо 3.6 хил. лв. от заплати преди облагането им с данъци. При встъпването си в длъжност Атанасов беше посочил, че има има около 13 хил. лв. банкови влогове.


Бившият министър на спорта Радостин Василев е декларирал за придобито имущество и доходи през 2021 г. близо 200 хил. лв. налични парични средства, като е посочил, че произходът им е "свободна професия". Преди да стане министър Василев беше адвокат. При встъпването си в длъжност той декларира да има апартамент и гараж в София, като те са придобити през 2011 г. и 2012 г. срещу близо съответно 145 хил. лв. и 10 хил. лв.


През 2021 г. бившият министър на енергетиката Александър Николов е прехвърлил апартамент и земя в София и има 45 хил. лв. банкови влогове от заплати. Има и заем от 330 хил. лв., както и жилищен кредит а над 172 хил. лв.


Бившият министър на транспорта Николай Събев има около 15 милиона лева в български банки, както и в чужбина. Подобна сума той е посочил и при встъпването си в длъжност в края на 2021 година. Тогава той декларира шест имота в Созопол, два апартамента в Русе, три къщи в София, както и къща в Испания. От декларацията, подадена през май се вижда, че той ползва под наем къща в Созопол и парцел в София. В рамките на последните дни на 2021 той е осъществил продажба на три мотора, една каравана и една кола за обща стойност от 172 хиляди лева. Отделно е декларирал седем мотора и две коли. Събев, който е собственик на "Еконт", е декларирал участието си в логистичната фирма и свързаните с нея дружества.


Бившият министър на земеделието Иван Иванов е декларирал 120 хиляди лева налични средства, като основанието за 20 хиляди лева е кредитна карта, 80 хиляди лева са от наследяване, а други 20 хиляди лева от заплата. Пред антикорупционната комисия освен влога от 112 хиляди лева на негово име, е декларирал и 10 хиляди лева на съпругата му Свилена Петрова Иванова. Той е декларирал и осем имота, придобити в годините от 2009-2016 година, като за някои от тях той има по ½ част.


Наличните парични средства на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов и на жена му са около 115 хиляди лева. Двамата са посочили, че имат дялове в две дружества - Божанов в чуждестранното Log Sentinel B.V. , а съпругата му в Мадж ио.


Бившият министър на иновациите Даниел Лорер декларира при встъпителната си декларация няколко имота и магазини във Варна. Той и съпругата му Виолета Лорер, която беше началник на кабинета на бившия вицепремиер Асен Василев сега са декларирали покупка на офис в София с площ от 204 кв. м., който е на стойност от над 350 хиляди лева и всеки един от тях има половината. За източник на средствата за закупуване на офиса е посочен заем и спестявания. Тази сделка явно е станала съвсем в края на годината. Двамата имат и влогове за над 300 хиляди лева, като 170 хиляди лева са в евро в Лихтенщайн. Като източник са посочени спестявания и заплата. Всеки един от тях има и застраховка живот за Даниел Лорер за сума от 75 хиляди лева, а за съпругата му - над 68 хиляди лева.


За декларациите на партийните лидери четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK