Кризисният щаб за енергетиката всъщност е работна група за обсъждане

Със заповед на служебния премиер Гълъб Донев на 3 август е създаден щаб за проблемите в енергетиката

© Юлия Лазарова

Със заповед на служебния премиер Гълъб Донев на 3 август е създаден щаб за проблемите в енергетикатаИзбори 2022

Едва ден след като встъпи в длъжност и с кратко предизвестние за пресконференция, на която се оказа, че въпроси не може да се задават, служебното правителство на президента Румен Радев обяви създаването на кризисен щаб за овладяване на "хаоса и разрухата в енергетиката". Чувството за тревожност беше подсилено и от заявките, че щабът ще работи "без прекъсване, включително и през почивните дни" и думите на новия енергиен министър Росен Христов, че "ситуацията, свързана с доставките на газ е сериозна, за да не употребя думата критична". А само дни по-рано правителството "Петков" уверяваше, че са положени достатъчно усилия за доставките на природен газ през зимните месеци.


За мисията на щаба премиерът Донев заяви на 3 август, че той трябва да представи "решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и понижение на цените на горивата и електроенергията". Самата структура ще е "междуведомствена", с двама министри, "както и представители на други министерства, на браншовите организации, на ДАНС, на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на работодателите и синдикатите". Веднага направи впечатление отсъствието на "Булгаргаз".


След опита със създаването на щаба за коронавируса при кабинета "Борисов 3", който остана известен с честите си брифинги без да е ясно как са взимани решенията в него, от кого и какви, "Дневник" потърси информация за статута на "енергийният щаб".
Седмица след създаването си новият щаб е заседавал три пъти, научи "Дневник", но изводите и решенията не са публично известни. Официално посочената пред редакцията причина за това е, че "към момента са уточнени правилникът за работа и действие". Междувременно обаче обвиненията през медиите и отговорите по енергийните теми (и не само) между служебната и бившата власт не стихват.


Създаде се объркване идват ли кораби с втечнен газ и колко, да се бърза ли с тях или не и въобще как ще бъде осигурена страната с гориво, което, впрочем е около 14% от енергийния микс на България. Поредица изказвания оставиха впечатление, че служебният кабинет може да възобнови преговорите с руската "Газпром", която едностранно опита да наложи промени в клауза на договора с България и под претекста, че страната не го изпълнява, през април спря доставките. Практически няма кой да попречи на това правителство и да преговаря за нов договор с "Газпром" след изтичането на сегашния в края на годината, както и да го подпише.


Каква роля във всичко това е отделена на въпросния щаб?


Нищо старо не е забравено


Пресслужбата на правителството предостави на "Дневник" заповедта, с която премиерът Гълъб Донев създава "кризисен щаб за разрешаване на проблемите, свързани с повишените цени на горивата и електроенергията и със сигурността на доставките и предвидимостта на цените на газа".


Кризисният щаб за енергетиката всъщност е работна група за обсъждане


В документа като основание за създаване на щаба е посочен същият член от устройствения правилник на Министерския съвет: чл. 24, ал. 1. Той гласи:

Работни групи за изготвяне на проекти на актове или на други експертни предложения по конкретни въпроси от компетентността на правителството с участието на представители на различни администрации се създават с решение на Министерския съвет или със заповед на министър-председателя.

Или с други думи - енергийният щаб е работна група.


А като такава, няма административна власт и не носи административна отговорност за решенията си, което означава и че няма какво да бъде оспорвано пред съд. Отговорността е на премиера и министрите, които приемат и привеждат в запведи и изпълнение предложенията от заседанията.


При създаването на "щаба за коронавируса" по същия ред тогавашната администрация на Министерския съвет (когато премиер беше Бойко Борисов - бел. авт.) не видя необходимост да има стенограми от заседанията. Не беше ясно дори кога, къде и в какъв състав заседава той. "Като работна група Националният оперативен щаб провежда работни срещи, на които се обсъждат оперативни въпроси и поради това не се водят стенограми. Стенограми се правят от заседанията на Министерския съвет", отговори преди повече от две години правителствената пресслужба на "Дневник".


И сега управляващите не смятат за необходимо да се водят (няма и законово задължение за това - бел.ред.) стенограми от заседанията на енергийния щаб, се разбира от отговорите на пресцентъра до редакцията:

"Щабът заседава като работна група, стенограми не се правят, води се протокол, в който се отбелязват задачите и се посочват срокове за изпълнението им".

В отговорите от пресслужбата липсват уточнения дали протоколите са поверителни. Ако да, то кой е определил да са такива и при какви условия може да отпадне или да се оспорва поверителността. Посочва се обаче защо се смята, че няма необходимост от воденето на стенограми от заседанията.


Целта на Щаба е да работи бързо и гъвкаво, а не да се губи време в документооборот.


пресслужба на Министерството на транспорта


В самата идея за работна група към министър-председателя е заложено да има някаква проследимост на действията и решенията ѝ, защото би следвало да изготвя "проекти на актове или на други експертни предложения".


И все пак се предвижда публичност


Енергийният щаб заседава "при необходимост, няма фиксирани ден и час", твърди пресцентърът на въпрос за честотата на срещите. Съобщава още, че за седмицата от създаването си властите в работната група са се събирали три пъти. И макар информация за резултатите от това да липсва, - като причина се посочва, че са уточнявани само правилата за работа - в бъдеще се предвижда да има такава в някои случаи: "При наличие на теми, които са от обществен интерес ще се изпраща информация до медиите и/или ще се правят брифинги".


Част от информацията е поверителна и касае търговска тайна, тъй като се разглеждат оферти.


пресслужба на Министерството на транспорта

Пресслужбата твърди още, че е планирана "разширена среща с браншови организации и енергийни експерти, която ще се предава на живо за представителите на медиите".


"Цялото президентско войнство"


Както беше обявено, председател на енергийния щаб е Христо Алексиев, вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта. В края на март той беше назначен за секретар на държавния глава по икономическите въпроси. Преди това два пъти беше министър в служебни правителства, назначен от Радев - през януари 2017 г. и през декември 2021 г., а опитът му е изключително в сферата на транспорта.


Вляво е министърът на транспорта и председател на щаба за енергетиката Христо Алексиев

© Министерството на транспорта

Вляво е министърът на транспорта и председател на щаба за енергетиката Христо Алексиев


Негов заместник в щаба е министърът на енергетиката Росен Христов - слабо познат в енергийния сектор, за когото неизвестно засега как се е запознал с президента и защо той се е спрял на него. Бил е представител на холандската фирма Dietsmann, която през 2017 г. купи дружеството "Енергоремонт холдинг". Неговата основна дейност беше рехабилитация и ремонт на енергийни съоръжения и печелеше доста обществени поръчки на АЕЦ "Козлодуй". Дружеството се свързваше с бизнесмена Богомил Манчев, чиято бивша фирма "Риск инженеринг" беше един от подизпълнителите на нереализирания проект за нова атомна централа "Белене", припомни "Капитал".


За секретар на щаба е определена началникът на кабинета на Христов Любомира Ганчева, която пък допреди това беше съветник на президента Румен Радев по енергийни въпроси. За Ганчева "Капитал" припомни, че е била зам.-председател на партия АБВ с лидер Румен Петков, която е застъпник на руските енергийни интереси в България и е почитател на руския президент Владимир Путин. Ганчева сподели, че е била поканена от Русия за наблюдател на изключително спорния със стандартите си референдум за промяна на Конституцията, занулил досегашните мандати на Путин и позволил да изкара нови два последователни 6-годишни мандата. Тя коментира възхитата си от това колко демократично било всичко за разлика от Запада.


Любомира Ганчева и Румен Петков от партия АБВ

Любомира Ганчева и Румен Петков от партия АБВ


С какви правомощия и защо работна група ще разглежда оферти и търговски отношения от компетенцията на бизнеса и дружествата не е ясно.


Според заповедта на премиеа членове на енергийния щаб са още седем зам.-министри:

  • от енергетиката
  • околната среда и водите
  • икономиката и индустрията
  • иновациите и растежа
  • регионалното развитие
  • вътрешните работи
  • финансите.

Участват още зам.-председател на Държавната агенция "Национална сигурност (ДАНС), на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).


Изглежда щабът е трябвало да бъде обявен бързо, защото се споменават само три имена, а останалите трябва да бъдат излъчени до обяд на деня, следващ издаването ѝ (до 4 август). "Дневник" попита за имената на хората в крайния състав на енергийния щаб, но до публикуването на този текст, не бяха предоставени.


Но версията за неуморната работа се появява често в изказвания на министри и съобщенията на министерства. Вчера вицепремиерът Алексиев посети трасето в българския участък на Междусистемната газова връзка Гърция-България. От Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" министерството на транспорта и съобщенията разпространиха следното:


"По думите му кризисният щаб полага денонощни усилия, за да следва приоритетно поставените задачи. (...) Въпросът за това кой е доставчик не е най- важен в момента", отбеляза вицепремиерът Христо Алексиев."


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK