Рашков към служебната власт: Стоим ли на позицията мутри вън или я променяме на мутри вътре

Бойко Рашков

© Цветелина Белутова, Капитал

Бойко РашковБившият вътрешен министър Бойко Рашков отправи критики към управлението на ведомството, откакто на власт е служебният кабинет. Пред Би Ти Ви той заяви, че за него е важно стои ли се на позицията мутри вън или се променя на мутри вътре.


Като един от проблемите той посочи освобождаването на целия ръководен екип от трима души на Главна дирекция "Национална полиция". През тази седмица служебният кабинет освободи Венцислав Кирчев и назначи Атанас Илков начело на дирекцията.


"Това беше екипът, който извърши реформа в централната част на дирекция на Националната полиция и разкри корупционни схеми в КАТ. Тази служба беше разформирована. Дали не се цели да се възстанови подобна корупционна дейност в дирекцията на Националната полиция и да се върнем в управлението на МВР от времето на Борисов", попита Рашков.
Добави, че е имал самочувствието, че е в един отбор с тези, които са се борили ГЕРБ и ДПС да не са във властта. Посочи, че не му е известно досега някой да е уволнявал наведнъж целия ръководен екип на "Национална полиция" без мотиви. Каза, че е назначен шеф с доста спорна полицейска репутация, а на освободените се мънкало, че така е наредено от ръководството на МВР.


Рашков заяви още, че са изненадващи смените на шефа на Гранична полиция, както и на този на дирекция, която се занимава със собствеността.


"Имаше едно корупционно гнездо и продължава да има в МВР, свързано с дирекция, която се занимава със собствеността. И за да елиминираме в голяма степен това, взехме външен човек, който да не е познат на никого, да не познава никого, за да може по-успешно да противодейства. Там беше, а сега е сменен без мотиви", обясни Рашков.


Той коментира и случай, за който твърди, че от сегашните зам.-министри има един, който е живял в държавната резиденция миналата година без никой да знае.


"Той е живял там безплатно, без да плаща квартира, без да плаща ток, без да плаща вода и разкритието на този факт е по времето точно на този директор, който аз взех и назначих в тази служба", обясни Рашков. Подозира, че по този начин чрез отстраняването на директора се преследва целта да се замаже този, по думите му, сериозен гаф.


"Призовавам да се заеме Агенцията за държавната финансова инспекция, защото по такъв начин, настанявайки се в жилище, което е публична държавна собственост, което не може да се ползва, въпреки че има служебни жилища, които могат и се осигуряват на такива ръководни кадри, нелегално се е ползвало това жилище, което е свързано с доста големи разходи", добави той.


Бившият вътрешен министър изрази разочарование от наследника си, като каза, че не е очаквал от колега адвокат, който не е бил в държавни структури дълго време, да се поддава на натиск и внушение от безпринципни хора. Посочи, че министрите не избират заместниците си в служебните кабинети, а те се избират от друго място.


По-късно Демерджиев отрече обвиненията и заяви, че не е човек, на който може да бъде оказван натиск.


Рашков добави и че е разговарял с премиера Гълъб Донев и президента Румен Радев.


"На Донев споделих огромната си тревога за подхода, който прилага политическото ръководство на МВР. Той естествено ми каза, че ще провери", заяви бившият вътрешен министър.


С Радев пък е в принципно добри отношения.


"Виждам се рядко с държавния глава, но съм го информирал за тази моя тревога, която възбуди тези резки кадрови промени, които са безпринципни и се уволняват хора, които са дали всичко от себе си", каза Рашков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK