Правителството допуска преговори с "Газпром" през следващата седмица

Росен Христов

© Велко Ангелов

Росен ХристовИзбори 2022

Най-рано през следващата седмица правителството би започнало разговори с "Газпром" за доставка на природен газ, ако е необходимо. Това съобщи енергийният министър Росен Христов, който бе на посещение в "Мини Марица-изток". Той посочи, че дотогава ще бъде направен окончателен анализ на необходимите количества газ, нужни за следващите месеци, както и на какви ценови нива индустрията ще може да функционира.


"Тогава окончателно ще решим какви количества трябва да договаряме с "Газпром". Не искам да влизам в преговори за каквото и да било, без да знам какво искам, трябва ли ми нещо или не ми трябва. Най-рано следващата седмица ще има разговори, ако е необходимо. Отчитаме възможността да работи интерконекторът", каза Христов.


Той не посочи стратегия, която властта възнамерява да ползва в преговорите с "Газпром", при положение че руската компания едностранно спря газа на България в края на април. Освен това бившият вицепремиер Асен Василев посочи наскоро, че всеки ден е имало контакт за подновяване на договора, който изтича в края на годината, но без резултат.


Не можем да доставим газ на цени, на които предприятията и крайните потребители да не могат да функционират. На нас такива количества газ не ни трябват.Росен Христов,

министър на енергетиката


В петък (12 август) той заяви, че правителството е осигурило чрез търг газ за септември и призова хората и индустрията да помислят готови ли са да купуват скъп газ. Почти мигновено в своя позиция част от големите работодателски организации поискаха доставки на газ от "Газпром".


По данни на "Булгаргаз" около 40% е недостигът на природен газ за зимата, в случай че бъдат реализирани доставките на 7 танкера втечнен газ от американската компания "Шиниър", договорени от правителството "Петков".


Темата за доставки от "Газпром" в контекста на руската инвазия в Украйна провокира редица обществени реакции, като през тази седмица за трети път се планира протест пред президентството. Според организаторите служебният кабинет отлага пускането в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция, против са създаването на кризисния щаб в енергетиката, който трябва да уреди доставки на газ, въпреки че такива вече бяха договорени от досегашния кабинет на Кирил Петков.


Работи се за приемане офертата на "Шиниър"


Според обяснението на Христов правителството работи в посока да приеме предложението за седемте танкера втечнен газ. Крайният срок за потвърждение на сделката е 19 август, но той вече съобщи, че кабинетът е поискал отсрочка. По думите му от днес дори тя да не бъде получена, това няма да бъде проблем, но е поискана заради повече комфорт при преговори за места на терминалите (слотове), където газът да бъде разтоварен и преработен, за да стигне до България. Според бившия вицепремиер Асен Василев са осигурени слотове за първите два танкера.


"Шиниър" е гъвкава и кооперативна компания. Правят всичко възможно нещата да се случат, както и ние", каза Христов.


Интерконекторът с Гърция е "голяма цистерна"


По повод на интерконектора с Гърция, по който България трябва да получава газ от Азербайджан, Христов каза, че в сряда ще посети строежа, за да съгласува график със строителя. Подчерта, че крайният срок за начало на доставки на търговски количества газ е 1 октомври.


"Тогава най-късно той ще е напълно функциониращ, с всички лицензи. В момента в тръбопровода има газ под налягане, като голяма цистерна, затапен от двете страни, за да се провери за теч, но газ по него не тече", подчерта министърът.


По повод информация на проектната компания ICGB, създадена за строежа на газопровода, че понястоящем всички основни строителни дейности са завършени, а от средата на юни всички съоръжения са загазени и тествани успешно с реални количества природен газ, Христов каза, че най-вероятно е така.


"Проверката е основна форма на доверие. Нас ни интересува това нещо да функционира по всички стандарти, че да пренася търговски количества газ. Трябва да проверим всичко в детайли", каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 284 гласа

  1. Да, ако предлаганата цена е най-ниска (5.28%)
  2. Да, нужно е да се преговаря с всички доставчици, за да се намери оптимална цена (9.86%)
  3. Да, за да подобри отношенията си с Русия (1.41%)
  4. Да, но първо трябва да поиска компенсации за спрените доставки (2.46%)
  5. Не, “Газпром” се оказа ненадежден доставчик (26.41%)
  6. Не, докато Русия води война срещу Украйна (13.38%)
  7. Не, защото чрез газа Русия може да влияе на процесите в страната (28.17%)
  8. Не, договорите за доставка на газ генерират корупционни интереси (8.45%)
  9. Не и при служебно правителство (4.23%)
  10. Не мога да преценя (0.35%)
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK