ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Трифонов в обяснение за имуществената си декларация – хем не я подал, хем не нарушил закона (обновена)

Лидерът на "Има такъв народ" посочва, че е платил глоба заради неподадената декларация.

© Стоп кадър/

Лидерът на "Има такъв народ" посочва, че е платил глоба заради неподадената декларация.Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов не е подал имуществена декларация в две поредни години, но не е и нарушил закона, който го изисква. Това се опитва да обясни той в първия си коментар по темата, публикуван в профила му във "Фейсбук".


Трифонов започва публикацията си с обяснението, че от различни страни чувал въпроси, преминаващи в крясъци, защо не е подал декларацията като лидер на партия, която получава партийна субсидия. След като припомня, че партията му е върнала партийната субсидия, надхвърляща лев на глас, се връща към същината на настоящия казус:


"И сега интересният въпрос - колко пари има Слави? Има контролни органи в държавата, които знаят отговора на този въпрос. И така е редно. Направени са ми много проверки и цялата информация е в ръцете на контролните органи, които са длъжни да съблюдават изпълнението на закона. При всичките проверки не е открито нищо незаконно и нищо нередно. Аз съм платил глоба за това, че не съм подал декларация, т.е. с неподаването на декларация съм провокирал контролните органи да извършат проверки, с което да установят нарушил ли съм закона. Не съм!"

"Е, и", пък каза наскоро заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по повод неподадената декларация.


Като бивш депутат и председател на политическа партия Трифонов е лице, заемащо висша публична длъжност. В чл. 37 и чл. 38 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество подробно е описано задължението на тези лица да подават декларацията до 15 май на предходната година. Изискване, което той не изпълни в две поредни години. Законът предвижда до 6 месеца от изтичане на срока инспекторите на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да проверят информацията от декларациите чрез пряк достъп до електронните регистри, бази данни и други информационни масиви, поддържани от други държавни органи, с изключение на службите за сигурност. До този момент комисията не е съобщавала за извършени проверки на Трифонов, който въпреки неподадената декларация обяснява, че не е нарушил закона.


Допълва, че в начина, по който си е спечелил парите, не е нарушил никакъв закон, платил си е данъците и само отбелязва, че всичко се е случило пред очите на хората по телевизията.

Според чл. 173 от Закона за противодействие на корупцията, лице, заемащо висша публична длъжност, което не подаде декларация по този закон в срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата е в размер от 3500 до 6000 лв.

"Свободна Европа" посочва, че според данните в Търговския регистър Трифонов има бизнес интереси и извън телевизията. В управляваната от него продуцентска компания "Седем осми" до 2019 г. с непарична вноска от над 11 млн. лв. участва офшорната компания "Флумър ентъртеймънт". Последният публикуван финансов отчет на дружеството е от 2018 г., когато е отчетена загуба от близо 600 хиляди лева.


Друга сфера, в която лидерът на "Има такъв народ" има дейност, е търговията с имоти. "Ермитаж Есте" е фирма на Трифонов, която се занимава с търговия с имоти. От февруари 2021 г. тя е обявена в ликвидация.
Справка в Имотния регистър показва, че като физическо лице Трифонов притежава имоти в София и Плевен.


В днешната си публикация той коментира, че не е чул контролните органи да са проверили дали Асен Василев, Бойко Борисов и Корнелия Нинова имат толкова пари, колкото са написали в декларациите си.


"Този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече - нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае - знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона", обобщава Трифонов.


В предишни ситуации, например при ареста на Бойко Борисов, той пише във "Фейсбук", че никой не е над закона.


"Звучи като клише, обаче въобще не ми пука. Върховенството на закона е най-важната необходимост, за да живеем нормално. Толкова е просто", посочва тогава Трифонов.


"В България има закони, най-добре е те да се спазват. Всичко останало са емоции и фантазии", гласи постът в социалните мрежи на Трифонов на 10 април по повод разнобоя в коалицията за избор на управител на БНБ.


И отново за референдума


По-късно Трифонов написа втори пост, в който коментира коментари под първия, според които много хора го мислят за луд, задето върнал на държавата субсидия от 4 млн. лева. Отново припомня референдума през 2016 г., на който близо 3.5 млн. души гласуваха "за" партийна субсидия от 1 лев, но 12 027 гласа не достигнаха предложенията да са задължителни. Оттогава партията "Има такъв народ", а не лично Трифонов, се отказва от седем от осемте лева, които получава за изборен глас.


"Значи, ето така стоят нещата. Аз съм луд, защото поставям морала над закона и правя всичко възможно да си удържа на думата, а другите, които ви взимат парите, въпреки че ясно сте се изразили колко искате да им давате - те са нормални. Поставете се на мое място. Вие бихте ли направили като мен? Каквото и да си отговорите, отговорът си е само за вас. Но за публичните хора като мен, хората които носят отговорност за другите, отговорът е пред очите ви", написа днес Трифонов.По закон допитването на референдум е успешно, т.е. минава прага на валидност, ако в него са участвали повече от гласувалите на последните парламентарни избори, или в конкретния случай поне 3 500 585 души. А предметът на всеки от въпросите става задължителен, ако с "Да" са отговорили повече от половината от участвалите - или най-малко 1 750 293.


През май 2017 г. Върховния административен съд (ВАС) реши окончателно, че референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави", не е задължителен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK