С остър тон Радев отново се обяви срещу изпращане на военна помощ за Украйна

Румен Радев

© Цветелина Белутова

Румен РадевПрезидентът Румен Радев обяви остра позиция срещу изпращането на военна помощ за Украйна. Според заявките на политическите сили парламентарно проекторешение за подобен ход се очаква да бъде внесено в първите дни на 48-ото Народно събрание от "Демократична България". Подкрепа се очаква от ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДПС.


До момента само две европейски държави отказват да предоставят пряка военна помощ на Украйна - България и Унгария. През май предишният парламент реши България да предоставя на Украйна хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ според възможностите си. Според текста, внесен от "Продължаваме промяната", военнотехническите аспекти включват само ремонтна дейност на украинска техника в българските военни предприятия, като до този момент не е известно такава да е реализирана.


"Демократична България" вече влезе в задочен конфликт с Радев, след като остро осъди решението му да не подпише декларация срещу противозаконната анексия от Русия на територии на Украйна.
Президентът не за първи път се изказва срещу изпращането на помощ, като през март посочи, че това ще е директно въвличане на България във войната между Русия и Украйна.


Радев говори днес след официална церемония на полигон Ново село, която отбеляза поемането от италианските представители на натовската бойна група, разположена в България.


С критичен тон той коментира състоянието на въоръжението, с което разполагат българските военнослужещи.


"Буксуването на модернизацията е преди всичко резултат от отлагането и отхвърлянето на множеството програми, които разработваше и разработва висшето военно ръководство. Системно се погазва военна експертиза от хора, облечени във власт. Домогванията до властта в България трябва да изключват некомпетентността и лъжата, която някои хора непрекъснато разпространяват. Същите участваха в няколко правителства и парламенти. Спъваха години наред модернизацията. Сега същите бързат да предоставят въоръжение на Украйна, без да са въвели нищо ново и по този начин бързат да ни лишат и от това, което имаме в момента. Това е за мен недостойна позиция", каза Радев.


Добави, че предоставянето на въоръжение на Българската армия за Украйна, без да са въведени нови образци като заместване, ще задълбочи дефицита на способности за дълъг период от време и то в условията на влошаваща се среда за сигурност, не само на север от България, но и на Балканите.


Мантрата, че като дадем оръжие на Украйна, ще получим въоръжение подарък от НАТО, издава опасна наивност или тежка некомпетентност. Това са сложни процеси, които отнемат години и ще трябва да си платим.


Румен Радев,

президент


По думите на Радев няма място за повече оправдания за отлагане на модернизацията.


"От три десетилетия българските политици реформират армията по своите конюнктурни съображения, резултата го знаем: драстични съкращения, липса на финансиране и ново въоръжение, дефицит от способности и ограничена оперативна съвместимост", каза той.


Призова в никакъв случай да не се политизират проблемите на Българската армия и поне в това поле да се работи в единство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK