ГЕРБ има условие за изпращането на военна помощ за Украйна

Росен Желязков

© Юлия Лазарова

Росен ЖелязковПреди да бъде взето окончателно решение за помощта за Украйна, въпросът трябва да бъде обсъден на съвместно заседание на комисиите по отбрана и външни работи като се отчетат рисковете пред България, военните ѝ потребности и капацитети и ясната позиция в конфликта. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ. Днес партията му внесе в Народното събрание проекторешение за изпращането на такава помощ, а сходно, но с конкретен срок е изработено и от "Демократична България". Подкрепа за такъв ход е изразена и от "Продължаваме промяната". За проекторешенията, за разлика от законопроектите, няма задължително изискване да има становище от парламентарните комисии.


Желязков потвърди, че ГЕРБ-СДС подкрепя предложението на "БСП за България" за връщане на хартиената бюлетина, както и предоставянето на военна помощ за Украйна, за което се обявиха от "Демократична България" и "Продължаваме промяната".


Заместник-председателят на парламента добави, че форматът на проектокабинета, който ще предложи ГЕРБ-СДС, ще се оформи след края на консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените партии.


Пропорционално разпределение на парламентарните комисии
ГЕРБ предлага всяка от политическите сили в парламента да има председател на постоянна комисия, като те ще бъдат разпределени пропорционално на големината на парламентарните групи, съобщи Желязков. По думите му разговорите за комисиите ще започнат утре, а сформирането трябва да е в сряда. Той съобщи, че ГЕРБ не държи на сочените за ключови комисии като бюджетната и енергийната.


Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната", който бе председател на енергийната комисия в предишния парламент, коментира пред БНТ, че формацията не се е фиксирала върху никоя комисия, но няма да откаже да излъчи председатели, въпреки че се определи като градивна опозиция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK