Парламентът гласува за военна помощ за Украйна, но без БСП и "Възраждане"

Парламентът гласува за военна помощ за Украйна, но без БСП и "Възраждане"

© Георги Кожухаров

Парламентът гласува за военна помощ за Украйна, но без БСП и "Възраждане"Седем месеца след като парламентът реши военната помощ за Украйна да е само за ремонти, Народното събрание обърна позицията си и гласува подкрепата за атакуваната от Русия страна да бъде за доставки на оръжия, но и на резервни части. До смяната на позицията се стигна с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". "Възраждане" и БСП гласуваха "против", като социалистите дори видяха основание за акция в пленарната зала - след гласуването депутатите ѝ вдигнаха плакати с надпис "Не на оръжията! Мир".


Парламентът одобри решение, с което се възлага на правителството до месец да представи каква военна помощ може да се окаже на Украйна, като тя е съобразена с възможностите на България. Правителството също така ще трябва да подкрепи иска на Украйна срещу Русия за нарушаване на човешките права.


Дебатът продължи около четири часа, като в него освен атаки между опоненти не липсваха и атаки между бивши партньори. Очаквано най-интензивни в изказванията бяха депутатите на "Възраждане". (Пълен текст на решението на парламента за военна помощ за Украйна четете тук)


"Хартиената" срещу "военната коалиция"
В изказване от трибуната председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова атакува бившите си коалиционни партньори от "Продължаваме промяната", че на са последователни в позицията си, като цитира изказване на бившия премиер и настоящ депутат Кирил Петков, в което бил казал, че България няма да дава оръжия на Украйна.


Петков не беше в залата, за да отвърне, но в негова защита се изказа Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната". По думите му в предходния парламент България била дала това, за което Украйна я помолила - ремонт на военна техника. При дебатите отпреди повече от половин година компромисното решение за военна помощ в тогавашната коалиция дойде тъкмо след писмо от президента на Украйна Влодимир Зеленски.


Нинова се оплака, че с издигането на Вежди Рашидов за председател на парламента и с действията по връщането на масово гласуване с хартиена бюлетина социалистите са били обвинени, че отново стават част от статуквото, и поиска да знае дали в контекста на военната помощ за Украйна същото определение могат да получат и "Продължаваме промяната" и "Демократична България".


Нинова атакува и депутатите от "Български възход", които обявиха подкрепа за решението за военна помощ, но цитира изказвания на председателя на партията Стефан Янев, според които "изпращането на оръжия ще удължи агонията" и "изпращане на оръжия ще е грешка". Янев беше сменен като министър на отбраната в кабинета "Петков" малко след като поиска да не се използва думата "война", защото Владимир Путин не я използва за атаките към Украйна.


Стефан Янев също не отговори лично на Нинова, но по-рано декларира, че "Български възход" е съгласна с дефиницията в решението за военна помощ, че Русия е агресор, а Украйна жертва.


Кривото огледало на мира и обвинения в лицемерие


"Много от нас изпитаха срам от мекушавата позиция на България", каза депутатът от "Демократична България" Атанас Славов за позицията на парламента за военна помощ за Украйна отпреди повече от половин година. Той припомни посещението на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в България, когато дипломатът каза, че "ако имате каска и жилетка, но не и оръжие в ръцете, тази половинчата мярка е политически приятна, но съобщението е: искате да умрем защитени".


В хода на дебата депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" често казваха, че даването на военна помощ за Украйна е възможност за България да модернизира отбранителните си способности. "Всички искаме мир, но истината е, че понякога омразата и мракобесието тръгват агресивно напред. България не е неутрална държава - членове сме на НАТО и Европейския съюз и ценностите трябва да бъдат бранени в мирни, но и в тежки времена", каза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Даниел Митов.


Не можем да искаме само меда, а когато някой тръгне с жилото, да бягаме.


Даниел Митов,

ГЕРБ


Акцентите за връзката между военна помощ за Украйна и модернизация на армията бяха тълкувани обаче като лицемерие от страна на БСП. В изказване от трибуната депутатът от левицата и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин определи проекта на решението за военна помощ като "прибързан, неподготвен, чисто политически мотивиран, без нужната информация за анализ от рисковете, които носи за българските граждани". По думите му е неизвестно дали, ако Украйна получи военна техника от България, няма да представлява риск за страната, тъкмо защото е стара.

Нека си изпратим старите оръжия, а ние ще си изпросим нови от съюзниците. Не само, че е цинично, а е отвратително


Кристиан Вигенин,

БСП

"Още по-проблематично е, че решението, което се взима в тази посока, се взима от Народно събрание, което, както се очертава, ще си отива по Коледа. Решение, с което се задължава временен, служебен кабинет, назначен от президента. Всичко това е колективна безотговорност", заключи Кристиан Вигенин от БСП.
Депутатите от БСП многократно повториха тезата на партията, че трябвало да се работи за мир, но не стана ясно как виждат приноса на България за това. Предложението на левицата беше усилията на България да се ограничат до хуманитарна помощ и възстановяването на инфраструктурата на Украйна.


Депутатите на БСП вдигнаха плакати с надпис "Не на оръжията! Мир"

© Георги Кожухаров

Депутатите на БСП вдигнаха плакати с надпис "Не на оръжията! Мир"


Внушения за страхове и липса на смисъл от военна помощ


"Мнозинството от страните в света не изпраща оръжия и военна подкрепа в каквато и да е форма към Украйна", каза депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев. Депутатите от партията на Костадин Костадинов многократно нарекоха подкрепящите военната помощ за Украйна "евро-атлантическа сбирщина" и заедно с депутатите от БСП многократно повториха тезата, че политическото решение за военна помощ за Украйна според възможностите на България означава да бъде въвлечена в конфликта.


Депутатът от "Възраждане" Никола Димитров заключи, че след решението ще зачестят хакерските атаки към България и подобно на БСП каза, че настоящият парламент няма политическа легитимност да вземе подобно решение, защото няма да съществува дълго. "От нас зависи дали българските граждани ще бъдат тази зима на топло вкъщи или ще бъдат на бойното поле", закани се Димитров.


Възпирането на господаря на Кремъл е въпрос на отговорност


Христо Иванов,

"Демократична България"


На внушенията за страх Христо Иванов от "Демократична България" отговори, че решението на парламента да възложи на правителството да даде военна помощ на Украйна не въвлича страната в конфликта, а е поемане на отговорност. "Всички сме за траен мир, но трябва да си дадем сметка, че става въпрос за поемане на отговорност - България да поеме своя дял от отговорността да гарантира на мира и сигурността в нашия регион. Но не просто като куха декларация", каза Христо Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK