Избирателната комисия критикува промени, за които настояват ГЕРБ, ДПС и БСП

Камелия Нейкова, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК)

© Юлия Лазарова

Камелия Нейкова, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК)Централната избирателна комисия (ЦИК) критикува предложения за промени в Изборния кодекс, направени формално от БСП, подкрепяни и от ГЕРБ, и от ДПС. Председателят на комисията Камелия Нейкова припомни становище - представено още в предишното Народно събрание, когато левицата отново имаше аналогични идеи - за сумирането от секционните избирателни комисии (СИК) на данните от протоколите от хартиеното и машинното гласуване.


Консенсусът между ГЕРБ, ДПС и БСП продължава към връщането на бюлетините
Консенсусът между ГЕРБ, ДПС и БСП продължава към връщането на бюлетините


Камелия Нейкова се позова на опита от изборите на 4 април миналата година (когато последно във всяка секция можеше да се избира между гласуване с машина или с бюлетина), когато е имало "множеството технически грешки при сумиранията" заради сумирането на протоколите от представителите на секционните избирателни комисии.


"Трябва да отбележим, че при този подход на изборите за народни представители на 4 април 2021 г. членовете на СИК трябваше да извършват, в зависимост от големината на изборния район, между 250 и 1000 сумирания. Това създаде големи затруднения и доведе до много грешки в протоколите. При избори за общински съветници сумиранията, съответно и грешките, ще бъдат още повече, а тогава и минималната грешка в преференциите може да доведе до пренареждане на кандидатска листа", пише още в старото становище на ЦИК, припомнено и днес (14 ноември) от Камелия Нейкова. В миналия парламент сходни на текстовете на БСП беше внесла и ГЕРБ, съответно беше дадено сходно становище от ЦИК.
Да избегнем най-лошото на смесения вот
Да избегнем най-лошото на смесения вот


Избирателната комисия предлага вместо от секционните комисии сумирането на протоколите - ако промените на БСП се приемат окончателно, както по всичко личи, че ще стане - да се прави в изчислителните пунктове на районните избирателни комисии (РИК).


Аналогично е и становището на обществения съвет към ЦИК:

Общественият съвет настоява народните представители да не допуснат едно безсмислено и вредно предложение за промяна в Изборния кодекс - сумирането в изборните секции на гласовете, подадени с машинни и хартиени бюлетини.

Критиките бяха казани по време на заседание на парламентарната комисия по електронно управление, но депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП не ги чуха, защото не присъстваха на заседанието. Председателят на комисията Калина Константинова ("Продължаваме промяната") посочи, че в заседанието участват само депутати от нейната парламентарна група и от "Демократична България". Двете партии - заедно с "Възраждане" и "Български възход" - са против връщането на масовото използване на хартиените бюлетини. ГЕРБ, ДПС и БСП обаче имат мнозинство и връщането на бюлетините вече е прието на първо четене в пленарна зала.


Видео от заседанието на комисията по електронно управление:


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK