"Демократична България" предлага въвеждането на междинно звено, което да брои хартиените бюлетини

"Демократична България" предлага въвеждането на междинно звено, което да брои хартиените бюлетини

© Цветелина БелутоваЗа въвеждането на междинни звена, или т.нар. преброителни центрове, които да броят хартиените бюлетини, ако отново бъде въведено смесеното гласуване, се обяви "Демократична България". На среща в Народното събрание от обединението представиха идеята си пред останалите политически сили, като подчертаха, че ще внесат законопроекта за обсъждане на второ четене на промените в Изборния кодекс. Представителите на останалите формации одобриха предложенията "по принцип", но изразиха различни опасения и забележки.


На срещата присъстваха представители на неправителствени организации и изборни експерти, но не и членове на Централната избирателна комисия (ЦИК), която по закон администрира целия процес. В началото на срещата бившият правосъден министър Надежда Йорданова ("Демократична България") обяви, че на свое заседание комисията не е успяла да вземе решение дали да изпрати свой представител на срещата.


Какво ще правят преброителните центрове


"Демократична България" предлага териториите на общините при местни избори или на района при парламентарни, президентски и европейски избори да бъдат разделени на преброителни участъци, в които да бъдат назначавани преброителни комисии, които да броят хартиените бюлетини. Всеки участък да бъде формиран на база 20 хил. избиратели, а само в онези общини или райони, които надвишават тази бройка, да бъдат създавани повече от един преброителни центрове, гласи още предложението на обединението. В хода на дебата обаче и след забележка на част от депутатите, които отбелязаха, че това число отговаря само на максимална избирателна активност, Надежда Йорданова уточни, че може да се намери друго решение и да се вдигне бройката след анализ на данните.
Предвижда се преброителните центрове да се намират на територията, където ще се помещават Районните избирателни комисии (РИК) или Общинските избирателни комисии (ОИК), за да се намали времето за пренасяне на документацията от едно място на друго. Броенето в тях пък ще се извършва не от машини, а от хора, чиито брой и състав ще репликира този на секционните комисии. Районните или общинските комисии пък ще имат отговорност за назначаването на членовете в преброителните звена.


"Преброителната комисия ще бъде нещо като междинно звено между СИК и РИК. Гледайте на тях като на помощни органи на РИК-овете", каза Надежда Йорданова. По думите ѝ комисията ще започва работа час преди края на изборния ден, а самото преброяване ще се извършва в рамките на максимум 24 часа след края на вота.


"Въпреки че изглежда, че може да затормози процеса, ние смятаме, че ще го ускори, защото ще има по-малко пропуснати данни и грешки в протоколите", защити предложението на "Демократична България" Йорданова. Според обединението този метод ще увеличи доверието в изборния процес.


След забележка на Стефан Янев от "Български възход", който определи идеята като "добра", бившият министър на електронното управление Божидар Божанов обяви, че заради по-малката натовареност, която ще имат секционните комисии, би могло да се предвиди намаляване на техния състав с по един-двама души.


От ДПС разкритикуваха идеята на "Демократична България", с аргумента че не решава проблема с невалидните бюлетини. На този коментар Надежда Йорданова контрира с думите, че проблемът вече е бил решен с машинното гласуване. В крайна сметка Хамид Хамид използва срещата, за да заяви отново, че ДПС ще направи предложение в секционните комисии да се въведат сканиращи устройства, които да броят бюлетините, за да бъде намален субективният елемент. Божанов му отвърна, че това по същество е добра идея, но както в случая с машинното гласуване, софтуерът на скенера ще бъде поставен под същото съмнение.


Консенсусът между ГЕРБ, ДПС и БСП продължава към връщането на бюлетините
Консенсусът между ГЕРБ, ДПС и БСП продължава към връщането на бюлетините


"Убеден съм, че някой някъде ще изкаже мнение, че тоя скенер е от Венецуела (лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от месеци атакува машинното гласуване именно с аргумента че устройствата са от латиноамериканската страна, което подкопава доверието в тях - бел. авт.). Не че не е недопустимо, но нека го обсъдим с всичките му аспекти", коментира Божанов.


От "Продължаваме промяната" също изразиха притеснение, че този метод не решава проблема с недействителните бюлетини, като намекнаха, че най-големият проблем е именно човешкият фактор в броенето. Според "Демократична България" това ще може да се реши чрез видеонаблюдение, което се предвижда да бъде въведено в центровете.


Изборният експерт Даниел Стефанов отбеляза, че казусът с невалидните бюлетини може да получи разрешение, ако се даде по-широка дефиниция за невалидна бюлетина. Идеята му беше подкрепена от БСП, но Надежда Йорданова подчерта, че това отваря поле за по-широк дебат и такива кръпки не бива да се правят стихийно.


От "Прозрачност без граници" подкрепиха въвеждането на преброителните центрове, като отбелязаха, че основната им полза би била в намаляването на контролирания вот, тъй като трудно може да бъде дадена обратната връзка от малките секции.


Накрая отношение взеха и от ГЕРБ, които заявиха, че идеята има своите плюсове, но отбелязаха, че и сега партиите изпитват трудности с попълването на секционните комисии, а с въвеждането на междинно звено проблемът ще се задълбочи. Александър Нанков добави и че по този начин "разни бюлетини ще се разхождат насам-натам. Може да остане едно усещане, че в процеса на разхождане на тези бюлетини може да се подмени всичко" и допълни, че може да се помисли за пилотно тестване на метода и да не се бърза с въвеждането му за следващите предсрочни избори, които се предполага, че може би ще бъдат в средата на март 2023 г. ,


Надежда Йорданова го контрира, с аргумента че тестване вече е извършено в гр. Бобошево, и добави, че ако се търсят устойчиви решения, отварянето на Изборния кодекс сега е грешка.


Поправките в Изборния кодекс и връщането на хартиеното гласуване ще се гледат на второ четене от правната комисия в сряда и е възможно още тази седмица да бъдат вкарани в пленарна зала за гласуване.


Избирателната комисия критикува промени, за които настояват ГЕРБ, ДПС и БСП
Избирателната комисия критикува промени, за които настояват ГЕРБ, ДПС и БСП
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK