ГЕРБ и "Продължаваме промяната" се изпокараха за затварянето на въглищните централи (обновена)

ГЕРБ и "Продължаваме промяната" се изпокараха за затварянето на въглищните централи (обновена)

© Юлия ЛазароваПосещението на ръководителя на работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия Селин Гауер в Народното събрание днес се превърна в повод за сериозна свада между ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Представители на двете партии се обвиниха взаимно в лъжи, а след серията нападки помежду им Кирил Петков каза, че "Продължаваме промяната" няма да подкрепи ГЕРБ за първия мандат, след което същата заявка направи и бившият енергиен министър Теменужка Петкова.


Спорът между двете формации възникна след срещата със Селин Гауер, в която участваха депутати от 10 парламентарни комисии, както и ресорният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков направи изявление пред медиите, обявявайки, че Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не предвижда затваряне на въглищните централи. От ГЕРБ пък отвърнаха, че Петков лъже и "Продължаваме промяната" се е съгласила 40% от въглищните централи да бъдат затворени до 2026 г.


Преди това бившият министър на иновациите и растежа кабинета "Петков" Даниел Лорер представи Плана за възстановяване и устойчивост като иновативен и първа стъпка за промяна в България и добави, че той гарантира енергийна независимост за България. След него думата взе Кирил Петков, който заяви, че срещата е разбила "опорките" и "политическите дъвки" на ГЕРБ и "Възраждане". Бившият премиер посочи, че няма да се затварят въглищните централи и добави, че според Селин Гауер, 40 процентното намаляване на въглеродните емисии без затваряне на ТЕЦ-ове е възможно чрез сезонно балансиране на съществуващите централи, т.е. лятото, когато има повече слънце, възобновяемите мощности могат да работят на пълни обороти, а централите - на по-ниски, а зимата, есента и пролетта, когато имаме нужда най-много от енергия, всички централи да работят на пълни обороти, обясни той.
Директорът на ТЕЦ "Бобов дол": Спирането ни ще направи голяма беля на енергийната система
Директорът на ТЕЦ "Бобов дол": Спирането ни ще направи голяма беля на енергийната система


Петков не пропусна да атакува ГЕРБ, като посочи, че намаляването на въглеродните емисии с 40 процента е започнато от тях с подписването на Целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии. Не трябва да се учудват, нито да забравят, че те бяха хората, които подписаха тези цели, каза Петков.

Министърът на европейските средства Атанас Пеканов също коментира, че в действителност в плана е заложено ограничаване на вредните емисии с 40%, но не е посочено как да се случи това. "Не е заложено ясно, че трябва да се случи по един или друг начин, т.е. изпълнителната власт ще може да измисли най-добрия начин, ако може да избегне директното затваряне на въглищни мощности", заяви Пеканов, като добави, че предоговарянето би отнело месеци и ще рискува всички останали проекти.

ГЕРБ не останах по-назад и от своя страна, заявиха, че Кирил Петков е изрекъл две лъжи. "Първата голяма лъжа е, че правителството е поемало ангажимент за 40% съкращаване на емисиите. Втората още по-голяма лъжа е, че правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент и термични централи в България няма да бъдат затворени. Не само, че ще бъдат затворени, а ще бъдат по-големи от 40%", каза Жечо Станков.
"Това означава съкращаване с над 80% на хората, работещи в района, това означава закриване на българката енергетика в Маришкия басейн. Кирил Петков и Асен Василев, които отидоха на място и се разписаха в подписките на синдикатите за спасяване на Маришкия басейн, с едната ръка се подписваха, а с другата ръка поемаха ангажимент, с който да затворят 83% от въглищните мощности на държавата", заяви Станков.


Теменужка Петкова добави, че във версията на Плана, подготвян от ГЕРБ не е имало дата за затваряне на въглищните централи и припомни, че единствено България се е противопоставила на новия размер на емисиите. "Такива ангажименти безумни ние никога не сме поемали", каза Петкова.


Бившият образователен министър Красимир Вълчев атакува "Продължаваме промяната" с думите, че "интересите на българската енергетика са били спазарени и изтъргувани за проекта за батериите". Според него затварянето на въглищни централи е най-яркият пример за нерентабилност, който ще предизвика трус в целия регион. Той съобщи още, че заедно с енергийния министър са поръчали на група учени проект за постепенен преход към възобновяеми източници. Такъв проект има и той показва пълна несъстоятелност на такъв рязък преход, смята Вълчев.


Над 1.4 млрд. лв. търсят мнозинство: приемането на законите по плана за възстановяване е все по-невероятно
Над 1.4 млрд. лв. търсят мнозинство: приемането на законите по плана за възстановяване е все по-невероятно


След брифинга на ГЕРБ Кирил Петков отново се опита да вземе думата, за да защити вече лансираните от "Продължаваме промяната" тези.


"Другото нещо, което стана ясно, и на колегите от ГЕРБ беше ясно казано е, че идеята да сменят инвестиции във възобновяеми енергийни източници и да ги прехвърлят в поредните проекти за саниране на техни фирми няма как да стане", заяви Петков и добави, че Гауер е отчела, че България не е единствена страна с инвестиции в батерии.


Изявлението му обаче беше прекъснато от Жечо Станков, който взе думата и започна да нарича "Продължаваме промяната" лъжци.


Петков пък му отвърна, че ГЕРБ не иска да има енергиен преход. Между двамата започна размяна на реплики, по време на която бившият премиер в крайна сметка се опита да вземе микрофона от Станков, но той му беше върнат обратно. В свадата се включиха и Теменужка Петкова, и Асен Василев като разпрата прерасна в размяна на реплики за парапети и пачки и кюлчета в чекмеджета.


Накрая Петков заяви: "ето това е пример защо никога няма да подкрепим техен мандат. Освен, че искат да крадат, освен, че са част от корупцията и много лъжат...", започна той и беше прекъснат от Петкова, която също каза: "ние никога няма да подкрепим ваш, защото вие срутихте държавата за 7 месеца и продължавате да лъжете". Така двете формации окончателно затвориха възможностите за излъчване на редовно правителство с първия или втория мандат.


Батерии, летящи линейки, интернет на село: За какво ще похарчи България 6.27 млрд. евро от Брюксел
Батерии, летящи линейки, интернет на село: За какво ще похарчи България 6.27 млрд. евро от Брюксел

По-късно с коментар по казуса от партийната централа и пред цялата парламентарна група се включи и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че днес било "много тъжен ден за българската енергетика" и разпореди на депутатите си да не влагат повече усилия по темата, защото "мачът вече е свирен".


"Както да се лютите, няма никакъв смисъл, получихме си това, което си търсехме", каза Борисов.


По думите му заради това от най-големият износител на електроенергия на Балканите, през 2025 г. ще се превърнем във вносител, а загубата за България ще бъде около 4 млрд. лева на година. "Пародията е, че ние сме оградени от нечленки на ЕС и от производители на ток. Ще станем вносители и ще си купуваме скъп ток", каза Борисов и лансира тезата, че незабавно трябва да започне изграждането на 7 реактор на лицензираната площадка на АЕЦ Козлодуй.


"Има една много хубава гръцка песен, в която казват, не аз, животът ще ти го върне. И сега животът ще ни върне това, което направихме и тоя телешки възторг по партията на промяната.", заключи Борисов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK