"Продължаваме промяната" и "Демократична България" бойкотират парламента до гласуването на Изборния кодекс (обновена)

Парламентарните групи на "Продължаваме промяната" и "Демократична България"

© Юлия Лазарова

Парламентарните групи на "Продължаваме промяната" и "Демократична България"Продължаваме промяната" и "Демократична България" няма да участват в заседанията на парламента докато не започне окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс, с които по думите им се прави "сериозна ревизия на целия изборен процес".


"Продължаваме промяната" се закани и на БСП, че, ако и при окончателното второ гласуване в пленарна зала подкрепи промените, левицата няма да бъде поканена на разговорите за правителство с втория мандат, ако се окаже, че още с първия опит ГЕРБ не успеят да изберат кабинет с подкрепата на ДПС и БСП. Това се разбра от съвместен брифинг на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", след като на заседание на правната комисия - продължило почти денонощие - беше върнато масовото гласуване с хартиена бюлетина, машините се превърнаха в принтери, а изборен район "Чужбина" беше премахнат.


В отговор председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на партията си да се откаже от част от приетите промени и да търси "Демократична България" за преговори.


Бойко Борисов смъмри депутатите си и разпореди да се отменят част от приетите промени в Изборния кодекс
Бойко Борисов смъмри депутатите си и разпореди да се отменят част от приетите промени в Изборния кодекс


Бойкот на парламента
"В знак на протест" заради приетите от ГЕРБ, ДПС и БСП предложения, но и заради начина, по който протече процесът "Продължаваме промяната" и "Демократична България" няма да бъдат в пленарната зала докато не се стигне до окончателното второ гласуване от Народното събрание на промените в Изборния кодекс. По думите им този бойкот ще продължи до утре (18 ноември), когато се очаква налагащото се мнозинство да включи широкия кръг от промени в дневния ред на парламента. Иначе по идея петъчните дни са отделени за т. нар. парламентарен контрол, в който депутатите задават въпроси на министрите.


"Това, което се случи, далеч надхвърли връщането на хартиената бюлетина, за което беше обявена законодателната инициатива на БСП. Видяхме много сериозна ревизия на целия процес, без никакво обществено обсъждане, при много сериозни нарушения на процедурата", обяви председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов.


Това е демонстрация на сила, демонстрация на наличие на мнозинството на реванша


Христо Иванов,

"Демократична България"


Иванов определи консенсусът между ГЕРБ, ДПС и БСП като "мнозинство, което е готово или да управлява, или да проведе избори, така че да спечели властта през изборите.


Цялата заявка за диалогичност беше хвърлена под влака вчера


Христо Иванов,

"Демократична България"


Заради развоя около Изборния кодекс "Продължаваме промяната" отмени планираната си среща с ДПС, с която трябваше да завърши поредицата си от опити да получи подкрепа в настояването служебното правителство да внесе нов закон за бюджета - вместо само да се удължи действието на настоящия. Партията на Петков и Василев иска да се направят значително по-големи харчове за социални плащания, увеличаване на минималната работна заплата и пенсиите.


"Хартиена мафия", "Фарс", "Смокинов лист"


Още в началото на пленарния ден с декларация от трибуната на парламента "Продължаваме промяната" определи акцията на ГЕРБ, ДПС и БСП като "фарс" и "хартиена мафия". "Това беше една подигравка, в която всички маски паднаха, чиято цел беше една - да се подмени вота на българските граждани. Това беше нападение срещу демокрацията!", каза председателят на парламентарната група Андрей Гюров. Той заговори и за протести:

"Уважаеми български граждани, тази битка - тя не приключи тази нощ, нито ще приключи при гласуването в залата, тя ще продължи и по улиците, защото няма нормален български гражданин, който да приеме тази гавра!", каза Гюров.
Попитан дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се готвят за протестни действия, Кирил Петков отговори, че засега "битката ни е в пленарната зала". Малко след това във "Фейсбук" се появи събитие за организиран от двете партии протест. Той е планиран за петък (18 ноември) и ще започне в 18:30 ч. пред Народното събрание. От ДПС пък отговориха на заплахата от протест с евентуален контрапротест.


Беше извършено предателство срещу честния вот на хората


Кирил Петков,

"Продължаваме промяната"


В отговор председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадйъ определи на свой ред "Продължаваме промяната" като мафия, докато депутатите ѝ излизаха от пленарната зала. Повтори отколешната теза на партията, че партията е влязла незаконно в политиката, имайки предвид сюжета около двойното гражданство на Кирил Петков.


Карадайъ каза още, че смесеното гласуване (и с хартия, и с машини) е "връщане на демокрацията" и дава възможност на хората да избират. "Тези, които се опитват да въведат нормален ред, който съществува в цял свят, Европа, Европейския съюз, да бъдат наричани "мафия", заслужават най-малкото наказание", смята Карадайъ.


По-късно лидерът на движението също се включи с брифинг от кулоарите на парламента, в който изложи познатите досега тези срещу машинното гласуване и заяви, че кани лидерите на парламентарно представените партии на разговор за това как да се гарантира честността на вота и да се върне доверието на гражданите в изборните резултати. Карадайъ обаче не отговори на въпрос на "Дневник" защо инициативата за разговори започва едва сега, а не преди гласуването на промените в правна комисия.


ДПС кани лидерите на разговор за честния вот, но е в готовност за контрапротести (обновена)
ДПС кани лидерите на разговор за честния вот, но е в готовност за контрапротести (обновена)


С декларация от парламентарната трибуна се включи по-късно и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той заяви, че "за огромно съжаление процесът на разглеждане на измененията в Изборния кодекс е напът да счупи крехката атмосфера на диалогичност в този парламент". Той остро разкритикува промените на Изборния кодекс, направени без обществено обсъждане и добави, че призивите за диалог от страна на другите формации в тази ситуация са "безумни".


Ние наистина се намираме на кръстопът дали ще може да осигурим диалог или ще се прокара поредното мнозинство, което ще си прокарва каквото реши.


Христо Иванов


По думите му този призив за диалог изглежда като смокинов лист, който да позволи на ГЕРБ, ДПС и БСП да направят това, което са си решили. Накрая призова БСП да оттегли внесеният от тях законопроект и заяви готовност, ако това условие бъде изпълнено, "Демократична България" да направи същото.


"Ако искате да разговаряме за Изборния кодекс и да има диалог, направете го. Ако искате да си намерите повод да участвате в мнозинство на реванша, си е ваше право", обърна се Иванов към БСП.


ГЕРБ ще изпълни заръките на лидера


В изявление от партийната централа, излъчено в профила на Бойко Борисов във "Фейсбук", той смъмри депутатите си, че са бързали прекалено много и поиска да се откажат от част вече приетите предложения. Поиска депутатите да не бързат, защото "нищо не налагало такъв драматизъм".

По думите на Борисов Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) не трябвало да бъде закриван, а да бъде удвоен, а избирателен район "Чужбина" да бъде запазен.

Малко след изявлението на Борисов председателят на парламентарната група Десислава Атанасова обяви в кулоарите на парламента, че ще оттегли предложенията по темата, както и предложението за увеличаване на броя заявления за отваряне на секции зад граница.
Каза обаче, че за район "Чужбина" трябва да има дебат за това откъде ще бъдат взети мандати като предложи да бъдат взети мандати от трите софийски многомандатни района.
Борисов призова съпартийците си да говорят с колегите си много разумно и "да направите всичко възможно да гарантирате 100 % честността на тези машини".


В типичния си стил Борисов намекна, че партията му е подкрепила предложенията на БСП за връщане на хартиената бюлетина заради това, че левицата гласува за номинацията на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание, макар че преди това отрече да има коалиция "хартиена бюлетина".


В пълен противовес на поведението на представителите на ГЕРБ в правна комисия, Борисов на няколко пъти спомена, че партията му "нямала зор" да променя Изборния кодекс, защото била победила на последните избори и по старите вече правила.


Бойко Борисов смъмри депутатите си и разпореди да се отменят част от приетите промени в Изборния кодекс
Бойко Борисов смъмри депутатите си и разпореди да се отменят част от приетите промени в Изборния кодекс

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK