Бойко Борисов смъмри депутатите си и разпореди да се отменят част от приетите промени в Изборния кодекс

Бойко Борисов смъмри депутатите си и разпореди да се отменят част от приетите промени в Изборния кодекс

© Юлия Лазарова



По-малко от два часа след края на заседанието на правната комисия, която за 18 часа върна хартиената бюлетина и обезсмисли машинното гласуване, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се включи с изявление от партийната централа. В него той смъмри депутатите си, че са бързали прекалено много, и даде заден ход за част от вече приетите предложения. След което обясни, че ако депутатите на ГЕРБ получат пълна гаранция, че машините са сигурни и не могат да бъдат манипулирани, могат да преосмислят позицията си.


В началото на изявлението си Борисов призова депутатите си да не бързат, защото "нищо не налагало такъв драматизъм". Скастри ги, че Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) не трябвало да бъде закриван и каза вместо това да го удвоят.


"Говорете с другите партньори, оставете им район "Чужбина". Оставете старите правила", каза Борисов.




Поиска от съпартийците си да говорят с колегите си много разумно и "да направите всичко възможно да гарантирате 100% честността на тези машини" и добави: "намери и Христо Иванов и го попитай дава ли ти гаранция за машините - да го докаже". Подчерта, че ако депутатите на ГЕРБ получат пълна гаранция, че машините са сигурни и не могат да бъдат манипулирани, могат да преосмислят позицията си.


Малко след изявлението на Борисов Десислава Атанасова обяви в кулоарите на парламента, че ще оттегли споменатите от лидера на ГЕРБ предложения, както и предложението за увеличаване на броя заявления за отваряне на секции зад граница. Тя обаче подчерта, че за район "Чужбина" трябва да има дебат за това откъде ще бъдат взети мандати, като предложи да бъдат взети от трите софийски многомандатни района.


В типичния си стил Борисов намекна, че партията му е подкрепила предложенията на БСП за връщане на хартиената бюлетина заради това, че БСП гласува за номинацията на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание, макар че преди това отрече да има коалиция "хартиена бюлетина".


В пълен противовес на поведението на представителите на ГЕРБ в правната комисия, Борисов няколко пъти спомена, че партията му "нямала зор" да променя Изборния кодекс, защото била победила на последните избори и по старите вече правила.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK