"Продължаваме промяната" и "Демократична България" имат план за кабинет на малцинството

Христо Иванов от "Демократична България" и Кирил Петков от "Продължаваме промяната"

© Георги Кожухаров

Христо Иванов от "Демократична България" и Кирил Петков от "Продължаваме промяната"Продължаваме промяната" и "Демократична България" имат план за кабинет на малцинството, стана известно на съвместно изявление на двете партии в парламента. "Тук сме, за да кажем, че имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим за правителство на малцинството с ясна визия и план. Трябва да има гаранции парламентът да покаже, че може да работи в такъв формат", обяви Кирил Петков от "Продължаваме промяната". Инициативата на двете партии идва на фона на това, че първият мандат, който трябва да получи ГЕРБ от президента, тъй като най-многочислена парламентарна група, още не е връчен, но засега изглежда, че партията на Борисов няма шансове да събере достатъчно подкрепа.


От пресконференцията се разбра, че формулата на двете партии включва пет национални цели, които да бъдат изпълнени с поредица от законопроекти. Общо поставените задачи са: влизане в еврозоната и Шенген, борба със социалните неравенства, като "се спре отклоняването на средства за кражби"; намаляване на администрацията и "спиране на политическия рекет" за бизнеса; възстановяване на справедливостта с промени в Конституцията и приемане на законопроекти по плана за възстановяване и устойчивост.


Ако се окаже, че законодателният пакет на двете партии не събира достатъчно подкрепа предварително, кабинет на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" няма да бъде внесен, обяви Асен Василев, защото "нищо не гарантира, че това правителство ще може да свърши каквато и да било работа". Двете партии оставиха откъслечна възможност на журналистите да задават въпроси и затова не стана ясно дали ще подкрепят правителство с третия мандат, ако вторият на "Продължаваме промяната" е неуспешен, нито дали формациите са готови със състав на правителство и каква е неговата структура.


Какъв е планът
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще предложат на Народното събрание пакет от законопроекти. Приемането и задвижването им ще се възприема като тест за подкрепа на кабинет на малцинството от двете партии. "Ще се фокусираме върху законодателни и парламентарни действия, които могат да изведат пред скоби необходимите предпоставки за големите национални задачи - да знаем, че едно правителство, което не можа да разчита на мнозинство, ще може все пак да свърши нещо", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.


Кирил Петков обобщи законопроектите (част от които са вече внесени), които са приоритет за двете партии. Нарече ги "гаранции, които искаме да видим от парламента да подкрепи преди втория мандат".

  • Оттегляне или отхвърляне на предложенията за промени в Изборния кодекс
  • Внасяне на предложения за промени в Конституцията за премахване на неограничената власт на главния прокурор
  • Приемане на първо четене на промени, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство
  • Приемане на решение за внасяне на закона за бюджета в Народното събрание при ограничаване на дефицита до 3%
  • Приемане на законови промени, уреждащи процедурата по избор на председатели на службите за сигурност, така че да се назначават и ръководят без намесата на президента
  • Приемане на първо четене на промени, които дават възможност на разследващите органи да образуват досъдебно производство, както и да искат съдът да извършва определени разследващи действия
  • Приемане на законопроекта за антикоруоционната комисия, която да е с разследващи функции и ръководство, което да се предлага от Министерския съвет и да се избира от парламента
  • Насрочване за разглеждане в зала на всички законопроекти по плана за възстановяване и устойчивост и стратегическия план за земеделие
  • Разглеждане в зала на законопроектите, свързани с приемането на България в Шенген и еврозоната.
"Тези задачи, освен кризите и проблемите, дават огромни възможности. Ако не ги реализираме в следващите 12 месеца, не е ясно кога ще е следващият политически прозорец, в който може да се случат", каза Христо Иванов от "Демократична България". Двете партии изрично посочиха, че не са търсили и няма да търсят подкрепа от конкретна парламентарна група.


Какво (не) очакват "Продължаваме промяната" и "Демократична България"


Според изказване на Асен Василев двете партии очакват законодателният им пакет да бъде приет до "тази Коледа", стига да имало желание за това. "Имаме план, ясна визия и гаранции. Хубавото на гаранциите е, че не е нужно всички да минат на второ четене. Някои може да ги приемем и на първо четене, но сме ги разчели така, че те реално могат да бъдат приети до Коледа", добави Кирил Петков.


Кирил Петков атакува ГЕРБ: "Вече минаха два месеца от изборите. Единственото, което ГЕРБ свърши, е да избере господин Рашидов за председател на парламента и да изкара хората на улицата с изборното законодателство", каза Петков.


България стои в политически вакуум


Кирил Петков,

"Продължаваме промяната"


Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов засега не се очертава страната да има редовно управление, извън повтаряне на т. нар. коалиция "хартиена бюлетина" - ГЕРБ, ДПС и БСП (официално трите партии отхвърлят такава възможност). "Наясно сме, че правителство на малцинството е много лоша опция, след останалите - избори и правителство на база на хартиената коалиция, която да започне да връща часовника назад", каза Христо Иванов.


Задачата може да се окаже невъзможна, но не поради липса на наша отговорност


Христо Иванов,

"Демократична България"


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK