На живо

Обсъждането на изборните промени: процедурни хватки, пререкания и само едно гласуване в първия ден

"Продължаваме промяната" максимално затрудни приемането на изборните промени в пленарната зала

© Георги Кожухаров

"Продължаваме промяната" максимално затрудни приемането на изборните промени в пленарната залаСлед повече от четири часа дискусии парламентът успя да приеме само заглавието на законопроекта за промени в Изборния кодекс. Поправките бяха вкарани в пленарната зала извънредно по инициатива на ГЕРБ и с подкрепата на ДПС и БСП. Сериозни усилия за бавенето на текстовете и обсъжданията по тях положиха депутатите от "Продължаваме промяната", като партията приложи процедурните трикове, с които ГЕРБ я саботираше в миналия парламент.


Още в началото депутатите на "Продължаваме промяната" направиха поредица от опити да не допуснат разглеждането на текстовете, но срещнаха категоричен отпор от водещия заседанието в по-голямата част от деня Йордан Цонев от ДПС. Дебатът демонстрира задълбочаващите се различия между бившите партньори в управлението "Продължаваме промяната" и БСП, които се обвиняваха взаимно, изнасяйки твърдения "от кухнята".


Засега не е известно дали обсъждането на Изборния кодекс ще продължи и утре (25 ноември). В петък по идея се провежда парламентарен контрол, в който депутатите задават въпроси на министри. В програмата на парламента има и две фиксирани точки - първо да обсъжда ратифицирането на договор за нови самолети F-16, след това депутатите би следвало да се заемат с промени в закона за Съдебната власт. Той е един от законопроектите, от чието приемане зависи получаването на над 1.4 млрд. лв. по европейския план за възстановяване и устойчивост.


"Дневник" проследи на живо основните акценти от пленарния ден

На живо

Директорът на БНТ е предупредил депутатите за изборните промени и мачовете от световното по футбол

Емил Кошлуков, директор на Българската национална телевизия

© Цветелина Белутова, Капитал

Емил Кошлуков, директор на Българската национална телевизия


Директорът на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков е дошъл в парламента, за да предупреди ръководството на парламента, че дебатите по Изборния кодекс не трябва да пречат на излъчването на мачовете от световното първенство по футбол. Това научи "Дневник"от източници в Народното събрание.


Причина за идването на Кошлуков е станало решение на депутатите от по-рано днес дебатите да се излъчват на живо по БНТ, като се прекъсне веднага програмата. За националната телевизия това не е било проблем, тъй като мачът по обед се излъчи по DIEMA и DIEMA SPORT 3.


Но пък имаше риск, ако заседанието беше удължено, да попречи на излъчването мача от 15 ч. между Уругвай и Република Корея. Освен това теоретично депутатите може да решат и през някои от следващите дни да наложат излъчването на дебатите си по БНТ. Кошлуков е припомнил на депутатите, че неизлъчването на някои от мачовете би било нарушение на договорите на телевизията, за което тя може да търпи сериозни санкции.


Така за депутатите остава възможността, ако преценят, че тезите им трябва да се излъчват часове наред по телевизията, да гласуват предаването да бъде по БНТ2.

ГЕРБ, ДПС и БСП успяха да приемат само заглавието на Изборния кодекс

"Продължаваме промяната" опита да попречи на гласуването на дори една точка от промените в Изборния кодекс на днешното заседание

© Георги Кожухаров

"Продължаваме промяната" опита да попречи на гласуването на дори една точка от промените в Изборния кодекс на днешното заседание


За четири часа обсъжданията парламентът успя да приеме само заглавието на законопроекта за промени в Изборния кодекс, а докладът от правната комисия с обобщение на предложенията на политическите сили е около 82 страници.


Предвижването на промените беше затруднено от "Продължаваме промяната", като парламентарната група демонстрира, че е усвоила процедурните хватки за един ден.

"Цял ден се упражняваме в злоупотреба с правилника. Всички тези процедури в днешния парламентарен ден бяха, за да не може да приемем може би единственото безспорно нещо на Изборния кодекс - наименованието", каза Росен Желязков от ГЕРБ.

Целия ден посветихме на тези безплодни процедури


Росен Желязков,

ГЕРБ


Поне половин час от спора в пленарната зала беше посветен на това дали въобще може още днес да бъде гласувано наименованието на заглавието. "Продължаваме промяната" защити тезата, че времето на заседанието е изтекло. В крайна сметка водещият към момента заседанието Желязков подложи заглавието на гласуване и то беше без изненада прието от ГЕРБ, ДПС и БСП, които имат мнозинство.

Нинова атакува "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за машинното гласуване

Корнелия Нинова, председател на парламентарната група на БСП

© Георги Кожухаров

Корнелия Нинова, председател на парламентарната група на БСПВ пламенна реч от трибуната на парламента Корнелия Нинова от БСП атакува бившите си партньори от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заради опитите им да запазят машинното гласуване. Припомни, че още в миналия парламент левицата е настоявала за връщането на хартиеното гласуване: "Когато управляваш с една партия и тя поставя въпроса принципно, не е статукво, а когато не управляваш с нея, вече е статукво", попита Нинова.Повтори тезата си, че вече за "Продължаваме промяната" не били приоритет борбата в корупцията и социалните мерки, като препрати към идеята им за кабинет на малцинството с "Демократична България". "Очевидно четете наполовина", отговори ѝ Асен Василев и припомни, че в целите на евентуално правителство с втория мандат има далеч повече точки.


Нинова започна да вади и вътрешна информация от предходния кабинет: че Божидар Божанов от "Демократична България" ѝ бил казал, че има риск от манипулация на машините, а пък "Продължаваме промяната" ѝ били предложили да има възможност за хартиено гласуване само за хората над 60 години. Такива текстове биха били незаконни, каза Нинова

Божанов отговори на Нинова, че манипулира думите му. Посочи, че възможността била теоретична. "Има ли теоретична възможност да падне таванът над нас? Има."

Не трябва да казваме, че не трябва да има таван, защото може да падне.


Божидар Божанов,

"Демократична България"


На свой ред Кирил Петков каза, че пък Корнелия Нинова му казала, че ще защитава докрай хартиеното гласуване: "Ще гласувам с ДПС, ГЕРБ, дори с дявола, ако това ми донесе още 15 депутати", казала според Петков Нинова. Тя отрече.


Депутатите повтарят позициите си "за" и "против" хартиеното гласуване


Повече от час, под претекст че обсъждат заглавието на законопроекта за промени в Изборния кодекс, депутатите повтарят общите си позиции "за" и "против" хартиеното гласуване: от едната страна е т.нар. коалиция хартиена бюлетина между ГЕРБ, ДПС и БСП, чиито представители повтарят, че това е възможност за хората да избират и не трябва да бъдат ограничавани.


Нека да престанем с тази истерия


Борислав Гуцанов,

БСП


От другата страна е "Продължаваме промяната", която бави обсъждането и заедно с депутати от "Демократична България" аргументират, че машинното гласуване ограничава възможностите за манипулации на вота. Александър Николов от "Български възход" посочи, че приоритет на парламента трябва да е да избере правителство и парламентарната му група се противопоставя на изборните промени. Реагира му Борислав Гуцанов от БСП. Каза, че в Европа има само три европейски страни, които имат някакъв вид машинно гласуване - Естония, Швейцария и Белгия. Франция и Германия пък го отменили, отчете Гуцанов.

"Продължаваме промяната" бави заседанието с процедурни хватки

Около час "Продължаваме промяната" бави заседанието с процедурни хватки. Няколко депутати от парламентарната група взеха процедури по начина на водене на дебата, в които критикуваха Цонев, че отстранил Настимир Ананиев от заседанието и че не му е дал думата. После имаше забележки защо е отменил наказанието, при положение че решение за това се взима от председателския съвет - среща между шефа на парламента, заместниците му и председателите на парламентарните групи.


После Асен Василев поиска Цонев да накаже и Мустафа Карадайъ от ДПС, защото обидил избирателите на "Продължаваме промяната". В отговор Цонев направи забележка на Карадайъ да не прави квалификации. Цонев дори подложи на гласуване искането на Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" за изместване на Изборния кодекс от изслушване на министъра на регионалното развитие Иван Шишков, но то беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.


Така в крайна сметка започна обсъждането по заглавието на проектозакона. Николай Денков от "Продължаваме промяната" поиска то да бъде редактирано така: Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс и с цел осигуряване на контрол върху вота на избирателите от страна на партийните централи.


Надежда Йорданова от "Демократична България" предложи името на законопроекта да е: Закон за разрушаване на доверието в изборния процес

"Български възход": Съставянето на кабинет, а не изборният кодекс е в дневния ред на обществото

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев обяви, че Изборният кодекс не е в дневния ред на хората

© Георги Кожухаров

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев обяви, че Изборният кодекс не е в дневния ред на хората


Въпросите, свързани с цената на живота и с бъдещето на България през предстоящите месеци, са много по-важни от дебатите по Изборния кодекс, заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев на брифинг в кулоарите на парламента. По думите му включването на изборните правила в програмата на парламента не отговарят на дневния ред на обществото. По-рано днес парламентарната група на "Български възход" гласува против извънредното включване на второто четене на Изборния кодекс в програмата на парламента за днес.

"Занимаваме се с Изборния кодекс при неясна перспектива дали ще бъде съставено мнозинство за правителство, излиза, че наливаме вода в мелницата на тези, които говорят за разделителни линии", добави Янев.

На въпрос от "Дневник" дали биха подкрепили кабинет на малцинството с втория мандат, който би трябвало да отиде в "Продължаваме промяната" , ако първият се окаже неуспешен, лидерът на "Български възход" отговори, че без диалог и с ползване на декларации това няма да стане.
Съпредседателите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" вече обявиха, че вече имат план за кабинет на малцинството с конкретна законодателна програма, подкрепата за която би представлявала и подкрепа за правителство и по тази причина няма да водят разговори с конкретна парламентарна група.

Според Янев само истинските разговори могат да са в основата на каквито и да било споразумения. Воденето на декларативна политика не е доказало възможностите си през времето за реализация, каза Янев като припомни, че в 46-тото Народно събрание такъв подход приложи "Има такъв народ". "Резултатът го знаем, може да разсъждаваме какъв ще бъде резултатът от този случай", добави той.


"Продължаваме промяната" и ДПС влязоха в словесен сблъсък

"Продължаваме промяната" и ДПС влязоха в словесен сблъсък

© Георги Кожухаров

"Продължаваме промяната" и ДПС влязоха в словесен сблъсък


"Продължаваме промяната" и ДПС влязоха в словесен сблъсък може ли да започне фактическата работа по промени в изборния кодекс. Голяма част от парламентарната група е скупчена пред трибуната, от която заседанието води Йордан Цонев от ДПС.


Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" искаше думата, но Цонев не му я даде. Аргументира се, че е обявил начало на точката за Изборния кодекс и първо трябва да се прочете доклада. Това не отказа Ананиев и той продължи да настоява. Цонев обяви, че го наказва с отстраняване от заседанието.

"Аз казвам как ще стане", закани се Йордан Цонев, а през това време председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) опитваше да чете доклада си.

Кирил Петков също се включи в словесното наддаване и се караше на Цонев, че не спазва правилата.


Видео от спора може да гледате тук:


"Продължаваме промяната" повтори условията си за кабинет на малцинството

С декларация от трибуната на Народното събрание председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров официално обяви, че ако бъдат приети промените в Изборния кодекс, партията на Кирил Петков и Асен Василев няма да предложи кабинет на малцинството. Гюров припомни концепцията на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" от вчера (23 ноември), в която е заложено тъкмо да не се променя изборното законодателство, както и промени в конституцията с цел ограничаване на правомощията на главния прокурор и въвеждане на законов механизъм за неговото разследване.


"Продължаваме промяната" и "Демократична България" имат план за кабинет на малцинството
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" имат план за кабинет на малцинството


"Няма как хората да не излязат на улицата, когато виждат, че вместо да се решават истинските проблеми - вдигане на минималната работна заплата, политика по доходи и пенсии, подкрепа за бизнеса, ГЕРБ, ДПС и БСП приоритизираха това, което днес залата гледа - единствената важна тема и задача", закани се Гюров.


Ако другите партии предпочитат хартиена бюлетина пред алтернативата на редовно правителство, нека го признаят!


Андрей Гюров,

"Продължаваме промяната"


Веднага след декларацията на "Продължаваме промяната" Асен Василев от същата парламентарна група поиска почивка от 15 минути, за да можело депутатите да помислят.


След почивката "Продължаваме промяната" направи нов опит за бавене на заседанието. Мирослав Иванов поиска ново разместване на дневния ред, като преди изборните промени да бъде изслушан министъра на регионалното развитие Иван Шишков, но водещият заседанието Йордан Цонев отказа да подложи предложението на гласуване.


Дневник излъчва заседанието на парламента на живо:


"Продължаваме промяната" и "Демократична България" опитват да забавят изборните промени

Продължаваме промяната" и "Демократична България" правят неуспешни опити да забавят началото на гласуването на изборните промени. Първо опитаха да протакат с изказвания след гласуването на промените в закона за околната среда, който отлага задължителната регистрация.


После Надежда Йорданова от "Демократична България" и Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" поискаха изборните промени да не се гледат, докато не получат разпечатани докладите от гласуването на второ четене в комисия. От пленарната зала имаше подвиквания, че доклади имало и че двете партии трябвало да показват грижа към природата. "Искат хартия, защото електронно е по-трудно да се работи", обяви Георги Свиленски от БСП с препратка към очакваното връщане на хартиената бюлетина.

Протестиращи срещу изборните промени влязоха в парламента и се спречкаха с охраната

Още преди да е започнало гласуването на изборните правила на второ четене се стигна до спречкване в кулоарите на парламента между Националната служба за охрана (НСО) и лидера на гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев.Преди началото на днешното пленарно заседание Георгиев бе организирал скромен протест пред парламента под надслов "Не пипайте кодекса!", който по-късно се пренесе в сградата на Народното събрание.


Организации се обединиха в декларация против изборни промени, поискаха вето от президента
Организации се обединиха в декларация против изборни промени, поискаха вето от президента


Георгиев бе опънал постер с такъв надпис, но плакатът бе разкъсан от служител на НСО в опит да го накара да свали.

Според правилника на Народното събрание в сградата е забранена всякаква форма на агитация.

Лидерът на БОЕЦ обясни пред журналисти, че е влязъл в парламента с пропуск по покана на "Продължаваме промяната", които пожелали да изслушат исканията на гражданското движение срещу промените в Изборния кодекс, и каза, че охраната е скъсала плаката и се е опитала да го изгони. По думите му той не бил допуснат от представители на НСО и до балкона на пленарната зала, откъдето да проследи гласуването на Изборния кодекс.


Там в момента се намират двама от основателите на обявеното неотдавна "Консервативно-патриотично движение" Станислав Недков-Стъки и собственикът на агенция ПИК Недялко Недялков.


Бившият ММА боец Станислав Недков-Стъки (в средата), собственикът на агенция ПИК Недялко Недялков (вляво) и лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

© Георги Кожухаров

Бившият ММА боец Станислав Недков-Стъки (в средата), собственикът на агенция ПИК Недялко Недялков (вляво) и лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

ГЕРБ, ДПС и БСП включиха изборните промени в дневния ред


С гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП изборните промени ще бъдат гласувани окончателно, като точката беше добавена след законопроект, който отлага изискването за регистрация на кладенците до ноември следващата година.


Никола Минчев от "Продължаваме промяната" посочи, че редът, на който зам.-председателя на парламента от ГЕРБ Росен Желязков се позова за включване на точката, е неуместен. Каза, че няма "нищо спешно" в гласуването на Изборния кодекс.

"Това е доста ясна заявка за парламентарните групи, които променят тези проблеми, накъде са се насочили", добави Минчев.

Андрей Гюров поиска при това положение да бъде включено за разглеждане и предложението на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" за създаване на временна комисия, която да разглежда промените в изборните правила, но желанието му не беше удовлетворено.


Със 124 гласа "за" (на ГЕРБ, БСП и ДПС) срещу 101 "против" ("Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход") точката беше вкарана в дневния ред на парламента.

"Продължаваме промяната": или кабинет, или изборни промени


"Продължаваме промяната" няма да отстъпи от искането изборните промени да бъдат оттеглени сега и обсъдени подробно във временна комисия за един месец.


Пред "Нова телевизия" председателят на парламентарната група Андрей Гюров обяви, че ако мнозинството между ГЕРБ, ДПС и БСП доведе докрай връщането на хартиената бюлетина, партията може да оттегли заявката за опит за кабинет на малцинството заедно с "Демократична България".


Още по темата четете тук

ГЕРБ даде заявка за още отстъпки по изборните промени

Графиката показва гласуваните досега промени в Изборния кодекс.Вчера (23 ноември) председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че партията на Борисов е готова на отстъпки - машинното гласуване ще бъде обезсмислено частично вместо напълно. ГЕРБ дава заявка да се откаже от гласуваното досега премахване на флашките, на които се съхраняват данните от изборния ден. Това превръщаше машините в обикновени принтери, като според идеите на ГЕРБ разписката от машината се използва за бюлетина. Очаква се да бъде окончателно гласувано, че разписките от машините ще се броят заедно с бюлетините от хартиено гласуване. "В един протокол ще влязат тези резултати, а сумираните данни, които ще се записват на техническото устройство, ще придружават бюлетините и протокола в районната и централната избирателна комисия, за да има контрол", обобщи Десислава Атанасова.


Друга отстъпка, която трите партии правят, е да има записи от видеонаблюдението в секциите при попълването на протоколите, както настояваше "Демократична България".

ГЕРБ, ДПС и БСП все пак обаче няма да допуснат да има преброителни центрове, където да се броят бюлетините от хартиеното гласуване, вместо във всяка от над 10 хил. секции поотделно. Опасенията тук са за манипулация на вота и значително повече грешки в протоколите.

Други отстъпки, на които ГЕРБ е склонна:
  • да не отпада обособяването на район "Чужбина", който да даде възможност на гласуващите зад граница да избират депутати с преференции
  • да не увеличават заявленията за откриване на нови секции в чужбина от 40 на поне 100
  • да не се премахва обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Той е съставен от неправителствени организации и може да има критики към ходовете на политиците и изборната администрация.

ГЕРБ пак се забърза с промените въпреки инструкциите на Бойко Борисов


До вчера (23 ноември) ГЕРБ не даваше знаци, че възнамерява да се занимава в близките дни с изборните правила, които бяха прокарани силово през комисия на 18-часово заседание миналата седмица. Лидерът на партията Бойко Борисов дори отложи въпроса за след седмица-две, като даде наставления на депутатите си да търсят диалог с "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които миналата седмица заплашиха да не влизат в пленарната зала заради приетите текстове.


Промените в изборните правила станаха заложници на съставянето на правителство
Промените в изборните правила станаха заложници на съставянето на правителство

Внезапното решение за спешно обсъждане на промените в Изборния кодекс дойде часове след заявката на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да направят опит за правителство на малцинството с втория управленски мандат. Едно от десетте условия за подобен опит беше тъкмо оттегляне на промените в изборните правила.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK