ГЕРБ и "Продължаваме промяната" пак се скараха за изборните промени (обновена)

Росен Желязков от ГЕРБ и Андрей Гюров от "Продължаваме промяната"

© Велко Ангелов

Росен Желязков от ГЕРБ и Андрей Гюров от "Продължаваме промяната"Напрежението от вчерашното (24 ноември) заседание на парламента, на което заради процедурни хватки от "Продължаваме промяната" ГЕРБ, ДПС и БСП успяха да приемат само една точка от законопроекта за промени в Изборния кодекс, отекна и днес в пленарната зала. Допреди обед парламентът не даваше сигнали, че в петък, 25 ноември ще продължи с разглеждането на Изборния кодекс. В кулоарите депутати от различни политически сили дават противоречиви сигнали - едни смятат, че дебатите ще продължат още днес, други са на точно обратното мнение, трети казват, че не знаят.


Около 11 ч. обаче с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше решено Изборният кодекс отново да влезе извънредно в дневния ред. Във вторник (29 декември) парламентът ще има извънредно заседание, на което да се реши за удължаването на бюджета от 2022 г. за следващата година и да проведе парламентарен контрол, когато министри отговарят на въпроси на депутати.


Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" се обърна към шефа на парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ, за да критикува, че изборните промени са обсъждани при редица нарушения на правилника на Народното събрание.

Призова Рашидов да води заседанията, когато се обсъжда тежкият законопроект, защото по идея е "пръв сред равни", а заместниците му - Йордан Цонев от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ - са работили "под диктата на мнозинство, скрепено от хартията".

Гюров каза, че на опашката чакат 16 законопроекта, които не са минали през пленарната зала, а са разглеждани в комисия, но за сметка на това има бързане с промените в Изборния кодекс. Отговори му Росен Желязков от ГЕРБ и посочи, че нарушение на правилата не е имало.
Обяви, че "Продължаваме промяната" са дали цели 30 предложения за промяна само в заглавието на законопроекта - по който иначе не би трябвало да има спор - единствено с цел "цял ден филибустерно шиканиране на заглавието". Или с други думи, прилагайки тактика на малцинството в парламента с продължително говорене или заплаха за това да попречи или забави решение на мнозинството.

От трибуната на парламента Искрен Митев от "Продължаваме промяната" посочи, че в позиция младежкото обединение на БСП в София се противопоставя на натиска на ръководството на партията за връщане на масовата употреба на хартия и отмяна на машинното броене:
"Без решение на нито един от колективните органи на партията, както и в разрез с досегашната си линия на поведение по темата, ПГ на "БСП за България" внесе в Народното събрание искане за спорни промени в Изборния кодекс по отношение на метода на гласуване, както и предложи за председател на 48-то Народно събрание личност от партията- олицетворение на модела на задкулисие и корупция", гласи част от позицията.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK