Стефан Янев е готов за правителство с всеки, призова разговорът през медиите да спре

Стефан Янев

© Георги Кожухаров

Стефан ЯневЛидерът на най-малката партия в парламента, "Български възход", Стефан Янев заяви пред БНР, че е оптимист за съставянето на кабинет. Той подчерта, че ръководената от него политическа сила може да подкрепи правителство както на ГЕРБ, така и на "Продължаваме промяната", тъй като целта ѝ е да работи в интерес на българските граждани.


Той коментира и предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Вчера той заяви, че партиите могат да не се оцапат от коалиции, които не искат, като подпишат документ с конкретни политики, които да се свършат в следващите 6 месеца или най-късно до местните избори догодина. Днес съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отхвърли предложението на Борисов.


Борисов предложи как партиите да не се оцапат от коалиции, но да има кабинет
Борисов предложи как партиите да не се оцапат от коалиции, но да има кабинет


"Колкото да изглежда, че диалог между партиите няма, аз мисля, че има. В момента на масата няма сложено нищо конкретно. В медиите се подхвърлят идеи. Трябва да ги видим систематизирани на едно място. Когато такова потенциално коалиционно споразумение е добило плътност и конкретност, тогава можем да кажем дали го подкрепяме. Говорене през медиите дава вид, че не е сериозно всичко това", каза Янев.
Той добави, че промените в Изборния кодекс, с които се предвижда връщането на хартиената бюлетина, не са толкова ключов въпрос, по който партията му може да постави червена линия пред някоя друга политическа сила. Лидерът на "Български възход" уточни, че партията е за изцяло машинно гласуване, но няма да види нищо драматично, ако това не се запази.


Утре в президентството Румен Радев ще посрещне Стефан Янев за последната си консултация с парламентарно представените партии. След това той трябва да връчи първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ.


Президентът провежда в понеделник последна среща преди първия мандат за правителство
Президентът провежда в понеделник последна среща преди първия мандат за правителство
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK