БСП се отказа от общинските си съветници в Пловдив заради Георги Гергов

Корнелия Нинова

© Георги Кожухаров

Корнелия НиноваОбщинските съветници на БСП в Пловдив вече не представляват партията. Това обяви на брифинг в града лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя уточни, че не иска БСП да се свързва с хора, които подкрепят задкулисието.


Повод за реакцията на Нинова е опитът за овладяването на дружеството "Международен панаир Пловдив" от бизнесмена Георги Гергов, който преди време беше изхвърлен от ръководни функции в БСП. Тази седмица се разбра, че решението за апортирането на варненските акции в панаира се отлага до произнасяне на съда.


Въпреки помощта на Варна овладяването на Пловдивския панаир от Георги Гергов се отлага
Въпреки помощта на Варна овладяването на Пловдивския панаир от Георги Гергов се отлага


"Нашата позиция е за оставане на панаира в ръцете на общината. Общинските съветници на БСП в Пловдив вече не представляват БСП. Не можем заради целта да запазим уж общинските си съветници в града да изменим на характера си за политика и прозрачност и да се подчиним на задкулисето", заяви Нинова.
В четвъртък (24 ноември) по предложение на варненския кмет Иван Портних и с решение на Общинския съвет в града, акциите, които Варна притежава в Пловдивския панаир бяха апортирани в контролираното от Гергов дружество "Пълдин туринвест". До този момент то държеше 50.3% от акциите на панаира. С дяловете на Община Варна в размер на 29% от капитала на компанията Гергов трябва да контролира вече общо 79% от акциите на Пловдивския панаир.


Със същото решение от четвъртък Общинският съвет е задължил кмета на Пловдив, ако все пак акциите на Варна от Пловдивския панаир бъдат апортирани в "Пълдин туринвест", да обжалва този акт по съдебен ред Решението е гласувано след едночасови дебати като 39-ма са гласували "за", нито един не се е обявил против, а деветима са се въздържали. По информация на "Под тепето" въздържалите се са представителите на групите "Автентична лява БСП" (която не се ползва с доверието на ръководството на партията) и ГЕРБ.


След решението на съда Георги Гергов се разбърза да установи контрол над Пловдивския панаир
След решението на съда Георги Гергов се разбърза да установи контрол над Пловдивския панаир


Ще има ли правителство


Корнелия Нинова повтори тезата на БСП от последното заседание в парламента, на което в продължение на 12 часа се обсъждаха промените в Изборния кодекс, че има съмнение за фалшификация на последните избори. Тя каза, че се надява прокуратурата да се самосезира. Ако не го направи, в партията ще се съберат да обсъдят дали те да не сигнализират държавното обвинение.


Лидерът на БСП потвърди, че е чула предложението на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, което беше разгласено от депутата от левицата Георги Свиленски. Според него бившият премиер е казал пред цялата парламентарна група на партията, че ще им даде кода за машините за гласуване, ако оттеглят законопроекта си за промени в Изборния кодекс, които предвиждат да се върне хартиената бюлетина. Днес Петков отхвърли обвиненията и каза, че е предложил международен одит на машините за спокойствие на БСП.


Кирил Петков отказа на Борисов и предложи на БСП пълен одит на кодовете на машините за гласуване
Кирил Петков отказа на Борисов и предложи на БСП пълен одит на кодовете на машините за гласуване

"Продължаваме промяната" поставя като ултиматум за разговори за правителство оттеглянето на промените в кодекса, но ние няма да го направим. Тяхна воля, щом заради това няма да искат да преговарят с нас за кабинет. Аз все пак си мисля, че има възможност може да се сглоби правителство", каза Нинова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK