БСП към бившите си членове: Върнете се при нас

БСП към бившите си членове: Върнете се при нас

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАС покана за връщане към социалистическата партия Корнелия Нинова и ръководството на БСП контраатакува ха инициативата на бившия лидер, а по късно президент на страната (2002-2012 г.) Георги Първанов за среща на лидерите на политическите партии, създадени от политици, излезли от БСП, с цел създаване на ново ляво обединение. Това са създадената от Първанов АБВ с настоящ лидер Румен Петков, "Изправи се България" на Мая Манолова, "Движение 21" на Татяна Дончева, "Българска прогресивна линия" на Красимир Янков, "Нормална държава" на Георги Кадиев и МИР на Симеон Славчев.


Нинова не коментира по същество идеята, но отбеляза, че е важно това обединение около какъв център се формира и как ще се развива. Подчерта обаче че всички гореизброени са напуснали партията по време на ръководството на други лидери - Сергей Станишев и Михаил Миков, и добави, че по тази причина претенциите не бива да са към сегашния лидер.


"Ние положихме усилия да върнем тези наши другари към общата лява коалиция", каза Нинова и добави, че БСП никога не е спирала с опитите и процесите да търси обединение вляво.


Татяна Дончева: Новият лявоцентристки проект трябва да е готов да участва в изборите през март
Татяна Дончева: Новият лявоцентристки проект трябва да е готов да участва в изборите през март
Последният такъв опит бе направен за изборите през юли миналата година. Тогава Нинова преговаря с партиите на Петков, Кадиев и Дончева, като само първите две в крайна сметка подписаха споразумение за общо явяване в коалиция "БСП за България" на изборите на 11 юли. Дончева отказа да се присъедини заради спор за името на коалицията и партията ѝ участва на изборите съвместно с гражданската платформа на Мая Манолова.Лидерът на БСП допълни, че темата за широко обединение в ляво е важна за левицата. "Обръщаме се към нашите бивши членове - върнете се в БСП, подновете си членството в БСП, за да може заедно с капацитета на всички да търсим обединение и сила вляво", призова Нинова. Уточни обаче, че призивът важи само за лидерите на политически формации, но не и за изключените от Националния съвет членове.


По време на пресконференцията Нинова коментира и призива от партийни организации с искане за бърз конгрес на 10-11 декември и смяна на ръководството. По думите ѝ това няма как да стане, тъй като по устав конгрес се свиква не по-малко от 15 дни от постъпването на декларации в партийната централа и датата остава 10-11 февруари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK