Пред президента Стефан Янев призова за контактни групи и коалиционно споразумение

Пред президента Стефан Янев призова за контактни групи и коалиционно споразумение

© Георги КожухаровВсяка от партиите да излъчи контактна група за преговори, която да изготви коалиционно споразумение за сформиране на правителство, обединено около конкретни принципи и приоритети, а на по-късен етап да бъдат определени личностите, които биха участвали в него. Тази позиция изрази Стефан Янев, лидерът на най-малката парламентарна група "Български възход", пред президента Румен Радев по време на последната от поредицата консултации за съставяне на редовен кабинет.


След разговорите на "Дондуков" 2 Янев коментира пред журналисти, че контактни групи ще има, когато и другите партии излъчат такива. "Ние сме готови на всякакъв вид взаимодействия включително чрез лидерски и експертни срещи. Ако имаме покани от други партии, ние ще участваме", уточни Янев. Пред държавния глава бившият служебен премиер каза, че вижда възможности за съставяне на правителство и с първия (на ГЕРБ) и с втория мандат (на "Продължаваме промяната") - теза, която е представял неведнъж. Според него, ако се стигне до третия, кризисен мандат, той включва разговори с всички политически сили в 48-ото Народно събрание.


Стефан Янев е готов за правителство с всеки, призова разговорът през медиите да спре
Стефан Янев е готов за правителство с всеки, призова разговорът през медиите да спре


"В най-общ план нашите усилия са насочени да има диалог и този диалог да даде резултат. Не предпоставяме кой ще бъде носител на този диалог и водещ в тази коалиция, защото българските граждани искат да имат управление и правителство", каза Янев при президента и допълни, че според него има вече условия за диалог и колкото и да е несъвършен той, има надежда да даде резултат. Пред медиите той коментира, че удължената процедура по провеждането на консултациите не е била загубена, защото може да роди условие за съставяне на кабинет.
Разговорите и усилията за съставяне на кабинет са основополагащи.


Стефан Янев,

лидер на Български възход


Лидерът на "Български възход" посочи, че единствената червена линия в преговорите е българският национален интерес. И този път обаче той не дефинира какво включва той според представите на коалицията.


По думите му най-важно в момента е решаването на проблемите на хората, преодоляването на кризите и работата върху перспективите за България като членството ѝ в Шенген и еврозоната. Янев постави на второстепенна позиция Плана за възстановяване и устойчивост (откъде България би трябвало да получи над 1.4 млрд. лв.), защото според него, въпреки че е важен инструмент, той не е определящ и няма да реши въпросите, свързани с инфлацията и цената на живота.


Българските граждани очакват от нас да предоставим хляб, а не зрелища. Винаги има време и място да осигурим зрелища, но сега на дневен ред е хляба.


Стефан Янев,

лидер на Български възход


Янев се съгласи с тезата на президента Радев, че дебатът за Изборния кодекс, който доминира Народното събрание, не е от непосредствена необходимост.


За разлика от консултациите с останалите политически сили откритата среща между Румен Радев и "Български възход" продължи много по-кратко, а засегната бе темата единствено за възможностите за съставяне за правителство.


В началото държавният глава посочи, че е изминал повече от месец от началото на консултациите.

"Предоставих достатъчно време на парламентарно представените политически сили да излязат от конфронтационната реторика и да намерят разумен консенсус за съставяне на кабинет, но не виждам резултат в тази посока. Напротив, вместо да се ангажират със съставянето на правителство и с въпросите, които пряко касаят българските граждани, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и 4-часовия спор за наименованието на закона, аз дълбоко се съмнявам", изрази критиката си Радев.

Това бе последната консултация на президента с парламентарно представените сили преди връчването на първия проучвателен мандат. След нея държавният глава трябва да пристъпи към връчването му, като по конституция няма срок кога да се случи това. След като бъде връчен обаче, най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС ще има 7-дневен срок да представи проектокабинет. Ако първият мандат се окаже неуспешен, Радев ще връчи втория на "Продължаваме промяната", като отново няма срок кога трябва да се случи това. Третият мандат обаче трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация, която ще има пак толкова време за реализирането му, след като преди това излъчи кандидат за премиер, за което пък няма разписани срокове. Президентът вече обяви, че ако се стигне до третия мандат, ще го връчи след Нова година, за да може при евентуален провал, предсрочните парламентарни избори да се проведат през март.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK