Премиерът Донев призова депутатите да се обединят около съставянето на правителство

Премиерът Донев призова депутатите да се обединят около съставянето на правителство

© Георги КожухаровВсичко, което депутатите трябва да направят, е да се обединят около съставянето на правителство, да приемат закон за държавния бюджет за 2023 г. и да разпишат в него техните дългосрочни политики. Това заяви на брифинг в кулоарите на Народното събрание служебният премиер Гълъб Донев, който дойде в парламента за извънредното заседание на депутатите, които разглежда трите законопроекта за удължаване на държавния бюджет за 2022 г. внесени от правителството.


Донев за пореден път защити тезата на служебното правителство, че финансовата рамка за следващата година трябва да бъде внесена от редовно правителство и добави, че вярва в разума и отговорността на Народното събрание да обедини своите усилия около сформирането на парламентарно мнозинство или коалиция, която да работи върху всички проблеми на българските граждани.


На въпрос дали се готви да продължи да работи като министър-председател Донев отговори, че това е в компетенциите на президента Румен Радев, но подчерта, че служебното правителство ще работи дотогава до когато бъде избрано редовно служебно правителство.
Премиерът коментира и конфликта между съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и зам.-председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски за изходния код на машините за гласуване. Донев заяви категорично, че няма как един човек от политическа партия да държи кодовете на машините и да манипулира вота.


"Това, което служебното правителство и Централната избирателна комисия направиха, беше да гарантират прозрачност, честност и демократичност на изборите. Тези прословути кодове на машините бяха достъпни за всички политически партии, които заявят желание и се запишат да присъстват на отварянето на кодовете", коментира още премиерът. Донев подчерта, че темата с машинния вот е техническа и сложна, но увери, че Централната избирателна комисия е провела процеса публично, прозрачно и в присъствието на медиите и каза, че няма представа защо прокуратурата да се е самосезирала.


Служебният премиер коментира и казуса може ли от България да се изнасят нефтопродукти от суров руски петрол за трети страни, произведени от "Лукойл Нефтохим". По думите му разговорите с Европейската комисия все още продължават, но все пак защити тезата, че е безсмислено да имаш разрешение да доставяш суров петрол и да го преработваш и в същото време продуктите, които са извън тези, които се реализират тук на пазара, да не могат да бъдат изнесени.


"Получава се един нонсенс, защото рафинерията ще спре да работи заради това, че ще се задръсти от продукти, които няма къде да се реализират", заяви Гълъб Донев.


Кабинетът ще разговаря с Брюксел за износа на нефтопродукти от руски суров петрол
Кабинетът ще разговаря с Брюксел за износа на нефтопродукти от руски суров петрол

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK