Сами или с БСП: с поглед към следващи избори новият ляв проект търси мястото си (допълнена)

Кръгла маса наречена "Лява България - идеи, политики, единение"

© Цветелина Белутова, Капитал

Кръгла маса наречена "Лява България - идеи, политики, единение"Със заявки за участие на евентуални предсрочни избори през март и на местните избори през есента на следващата година бивши от БСП и настоящи членове, но противници на ръководството се събраха на първа среща, за да обсъдят бъдещото си съществуване. Организираната от Костадин Паскалев, част от Националния съвет - широкото ръководство на левицата, кръгла маса в НДК събра познати бивши лица от редиците на БСП като Георги Първанов, Татяна Дончева, Мая Манолова, Румен Петков и Георги Кадиев.


"Това не е учредително събрание, няма предварително взети решения, тук не се избира лидер", обобщи Паскалев духа на срещата. Макар и засега да не изглежда предизвестено дали събралите се ще правят партия, много от участниците дадоха заявка, че трябва да участват в следващи избори. Чуха се обаче различни мнения дали разочарованите от БСП да търсят отново път към левицата с ръководител Корнелия Нинова. Тъкмо тя вчера (28 ноември) се обърна към инициативата за нов ляв проект, за да ги призове да се върнат в БСП.


"За" и "Против" обединение с БСП


Единственият изказал се, чиито думи прозвучаха съвсем близо до лидера на БСП Корнелия Нинова, беше младият социалист от Пловдив Красимир Карамфилов. "Другари, ще се радвам, ако днес съумеем, като излезем от залата, ако не сме се обединили, то поне да знаем стъпките към обединението", каза Карамфилов и подчерта, че неговата партия е БСП.
Припознала думите му като повторение на желанието на Корнелия Нинова, Татяна Дончева се обърна към младия социалист и обяви, че според нея събралите се "трябва да вървим към нов субект".


БСП ще продължи да пада като воденичен камък надолу, барабар с нас.


Татяна Дончева,

председател на


"Политиката е състезание по харесване. То не е справедливо, не винаги най-добрите получават повече доверие", каза Татяна Дончева. Изрично посочи, че със сегашното ръководство на БСП не може да се търси обединение. Георги Кадиев пък посочи, че без БСП лявото обединение ще бъде слабо.


Мая Манолова и Георги Първанов. Първанов отбеляза, че Манолова е била част от тясното ръководство на БСП, когато е бил изключен от партията

© Цветелина Белутова, Капитал

Мая Манолова и Георги Първанов. Първанов отбеляза, че Манолова е била част от тясното ръководство на БСП, когато е бил изключен от партията


Георги Първанов каза, че вижда обща коалиция с БСП: "Сега като искаме да бъдем заедно, надявам се желанието отсреща да е искрено, дайте да се съберем по пътя". На въпрос на "Дневник" дали вижда възможно обединение при настоящото ръководство на левицата, отговори, че "нямам право да кадрувам в БСП". Каза, че обединението в ляво "би било добре да бъде с БСП, при това с цялата БСП, не с отделни единици от нея".


Какви са посоките на левия проект


В голяма част от изказванията участниците се обръщаха един към друг с "другарю" и си припомняха етапи от развитието на лявото в България. Всички очертаха недоброто му положение в актуалната политическа среда, много от тях обобщаваха лошите резултати на БСП от изборите през последните близо две години.


Задачата да обобщи какво представляват левите идеи и политики получи Валери Жаблянов, също критик на Корнелия Нинова. Говори обаче повече за състоянието на държавата и политическия елит. Обобщи, че социалната политика не може да бъде сведена до "подаяния от държавата". Посочи, че трябва да се върви към икономическа политика, "каквото днес вече я няма" и изброи: "политика на производството, сдружаването, ако някой иска да го нарече коопериране".


Мая Манолова - също бивш кадър на БСП, сега лидер на "Изправи се.БГ" - пък каза, че дневният ред на лявото трябва да бъдат доходите на хората (каквато е и реториката на Корнелия Нинова - бел. авт.) и да има много по-ярка позиция срещу войната. Посочи, че БСП "коленичи пред ГЕРБ и ДПС с последните си изяви в парламента" и че социалистическата партия се е капсулирала.


Десните мислят за Украйна, левите мислят за Нинова


Мая Манолова,

лидер на "Изправи се.БГ"


В същото време Манолова прикани към протести срещу връщането на масовата употреба на хартиената бюлетина, което прокарват ГЕРБ, ДПС и БСП и се обяви за съдебна реформа. Поиска обаче и България да не става част от еврозоната от началото на 2024 г.


Кой (не) дойде на срещата


Зала 7 на НДК беше препълнена, а инициаторите изрично отбелязаха отсъствието на един от познатите опоненти на Корнелия Нинова - Красимир Янков. Той се беше заявил за кандидат за председател на БСП при последните избори за шеф на партията през 2020 г. В последствие той обяви своя партия, наречена "Българска прогресивна линия". Изрично беше отбелязано присъствието на певицата Николина Чакърдъкова. На кръглата маса не беше бившият председател на БСП Сергей Станишев, който през септември обяви, че ще работи за каузата левицата да бъде силна отново.


Основният инициатор на кръглата маса беше Костадин Паскалев. Той и досега е член на Националния съвет на БСП, критик на Нинова, бил е вицепремиер и министър на регионалното развитие в правителството на Симеон Сакскобургготски. Около Паскалев бяха:

 • Татяна Дончева - била е депутат от листата на БСП, през 2011 г. представя своята партия "Движение 21", бивш зам.-председател на парламента.
 • Светлана Шаренкова - и досега е член на Националния съвет на БСП, председател на форум "България - Русия"
 • Мая Манолова - бивш депутат от БСП, сега лидер на гражданска платформа "Изправи се.БГ"
 • Георги Първанов - президент от 2002 до 2012 г., изключен от БСП през 2014 г. и същата година създава партия АБВ.
 • Симеон Славчев - председател на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие)
 • Георги Кадиев - бивш депутат от БСП, през 2016 г. създава партия "Нормална държава"
 • Валери Жаблянов - бивш депутат от БСП, също беше заявил кандидатура за председател на БСП на изборите през 2020 г.
Георги Кадиев, Светлана Шаренкова, Костадин Паскалев и Валери Жаблянов

© Цветелина Белутова, Капитал

Георги Кадиев, Светлана Шаренкова, Костадин Паскалев и Валери Жаблянов


На събитието беше забелязано още присъствието на:

 • Кирил Добрев - един от най-интензивните противници на Корнелия Нинова, актуално имат спор - в който е намесена и прокуратурата - дали неправомерно не е бил допуснат на заседание на Националния съвет на партията
 • Румен Петков - изключен заедно с Георги Първанов от БСП, председател на партия АБВ, бивш министър на вътрешните работи в правителството на тройната коалиция
 • Емилия Масларова - бивш министър на труда и социалната политика
 • Ангел Найденов - бивш министър на отбраната
 • Александър Томов - председател на партия "Българска Социалдемокрация - Евролевица", бивш председател на надзорния съвет на ЦСКА
 • Дора Янкова - бивш депутат от БСП
 • Жельо Бойчев - бивш депутат от БСП
Румен Петков и Костадин Паскалев

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен Петков и Костадин Паскалев


Кой кой е в новия ляв проект четете тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK