В нов дебат за бюджета БСП заяви, че служебният кабинет е превзел държавата

Бившият финансов министър Асен Василев ("Продължаваме промяната")

© Велко Ангелов

Бившият финансов министър Асен Василев ("Продължаваме промяната")Ден след като Народното събрание прие удължаване действието на закона за бюджета за тази година, парламентът се зае да обсъжда декларацията на "Продължаваме промяната", с която настоява Министерският съвет да внесе нов проект на бюджет за 2023 г. След 5-часов дебат тя беше отхвърлена с гласовете на ГЕРБ - СДС, ДПС, "Възраждане" и "Български възход", макар че от партията на Костадин Костадинов първоначално гласуваха "за" точката да бъде включена в дневния ред.


Дори и да беше приета обаче, декларацията не би могла да задължи служебния кабинет да внесе нова финансова рамка за следващата година и представлява по-скоро преповтаряне на позициите на парламентарно представените формации. Дискусията по нея обаче даде възможност на лидера на социалистите Корнелия Нинова да нападне президента Румен Радев и да заяви, че служебният кабинет е превзел държавата.


Негови представители не присъстваха на заседанието въпреки настояването на "Продължаваме промяната" премиерът Гълъб Донев и финансовият министър Росица Велкова да дойдат в Народното събрание. Първоначално зам.-председателят на парламента Росен Желязков отказа да ги извика с мотива, че декларацията е "едностранно изявление" и няма смисъл от тяхното присъствие. Асен Василев обаче настоя и поиска почивка, за да може в това време двамата представители на служебния кабинет да дойдат. След почивката обаче Желязков обяви, че премиерът и министърът на финансите няма да присъстват, защото имат други ангажименти.
Заради проведеният вчера (29 ноември) дебат, на който политическите сили обсъждаха дали служебният кабинет е длъжен да внесе проектобюджет, изглеждаше, че по-скоро от темата е изчерпана и "Продължаваме промяната" са се отказали от опита да внесат за разглеждане в зала документа. Още повече че вчера депутатите одобриха действието на бюджет 2022 г. да продължи и през следващата календарна година.


ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" удължиха действието на Бюджет 2022
ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" удължиха действието на Бюджет 2022


В началото на пленарното заседание обаче председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров предложи обсъждането на декларацията да бъде вкарано извънредно в дневния ред на Народното събрание. Въпреки съпротивата на ГЕРБ, които изложиха тезата, че е безсмислено да се губи времето на Народното събрание с такова нещо, след като темата е коментирана и законът е гласуван, предложението на Гюров беше подкрепено от "Продължаваме промяната", БСП, "Възраждане" и "Демократична България". Лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува служебния кабинет, като заяви, че неговите представители се страхуват да внесат нов бюджет, защото трябва да понесат отговорност за него.


"Едно правно нищо"


Бившият финансов министър Асен Василев представи декларацията и също атакува служебното правителство, което според него залага политика на замразяване на всички доходи. "Това е безотговорно, оставяме държавата на автопилот, и то на автопилот, който ще бъде натоварен с допълнителни разходи, които няма да знаем какви са", коментира Василев във връзка с намеренията на някои формации да внесат допълнителни предложения между първо и второ четене за увеличаване на социалните разходи. Той подчерта, че проектобюджетът трябва да бъде със заложен 3-процентов дефицит, и добави, че служебното правителство е излъгало българския народ за размера на дълга и затова не иска да вкара бюджета.


Атанас Атанасов от "Демократична България" заяви, че смисълът на декларацията е да каже на Министерския съвет, че нарушават закона. В подобен дух беше и изказването на финансовия експерт от БСП Румен Гечев. Въпреки че социалистите подкрепиха декларацията да бъде обсъдена в пленарната зала, Гечев добави, че чрез нея правителството получава индулгенция от парламента за това, че това и всяко друго правителство може да не изпълнява законите и конституцията на страната. "Вероятно това е първото правителство, което отказва да внесе бюджет, това е много лош пример", заяви Гечев.


От ДПС също се включиха активно в дебата, като за пореден път лансираха тезата, че правителството на четворната коалиция е оставило 15 милиарда дълг след себе си. Това предизвика Андрей Гюров да заяви, че ДПС не трябва да коментира, защото с ГЕРБ са вкарали страната в "безвремие", и добави, че твърденията за огромни дългове са били опровергани.


От своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ реагира с нападки срещу "Продължаваме промяната" заради решението на Конституционния съд за парите на фирмите за пътна поддръжка.


"Завиждам ви на морала и логиката, защото вие се намирате на политическия терен благодарение на нарушаване на Конституцията на Република България. Вас ви обявиха като нарушители и от каква морална гледна точка и с каква логика се правите на моралистите в тази зала, нямате право", критикува Карадайъ.


Гълъб Донев защити кабинета от нападките на депутатите заради невнесения бюджет
Гълъб Донев защити кабинета от нападките на депутатите заради невнесения бюджет


От "Възраждане", които първоначално одобриха точката да бъде включена в дневния ред, впоследствие отказаха да подкрепят декларацията, защото с планираните социални мерки държавата ще трябва да взима огромни кредити.


Като "абсолютна загуба на време" лидерът на депутатите на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова определи обсъждането на тази декларация. Тя заяви, че документът представлява абсолютно нелегитимен акт, особено след като на първо четене вече беше приет законът за удължаване на държавния бюджет, и припомни, че кабинетът "Петков" бе свален с вот на недоверие именно заради финансовата си политика. "С това правно нищо вие демонстрирате своите импотентни размисли", обърна се Атанасова към "Продължаваме промяната".


Към края на дебата се включи и лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Вместо да коментира декларацията по същество, тя изрази гласно притесненията на левицата.

"Случи се това, което предвиждахме - в продължение на два часа се замеряхте с обиди кой какво е правил и след 5 часа дебати решение нямаме. Ден по ден и капка по капка в българското общество се наслагва добрият президент, лошите партии и абсолютно некадърният парламент. Имаме ли чувство за защита на парламентарната демокрация и чувство за самосъхранение като партии, които представляваме някакви хора? Служебният кабинет не представлява никого, ние, каквито и да сме - лоши, добри, представляваме хора след себе си и ние трябва да изразяваме техните желания."

Президентът Радев заложи капан, вие скочихте в него с двата крака и той щракна.


Корнелия Нинова,

лидер на БСП


Нинова критикува аргумента на служебното правителство, че не бива да внася бюджет, защото няма трайно политическо мнозинство, с контравъпрос: "С кое трайно политическо мнозинство служебният кабинет превзе държавата, сменяйки от директор на агенция до чистачките във всички ведомства, с кои политически кадри овладя държавата за няколко месеца? Нямате ли интуиция какво се случва в държавата - пълзяща еднолична власт. Колеги, които не искате да има нормален бюджет, това е публично общо харакири на политическите партии."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK