На живо

С хартиени бюлетини ще се гласува навсякъде, машините няма да се ползват при броене

С хартиени бюлетини ще се гласува навсякъде, машините няма да се ползват при броене

© Юлия ЛазароваНа 18-часово заседание, продължило до почти три часа след полунощ, ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха основните промени в Изборния кодекс, които бяха обявили. Резултатите са, че във всички секции ще може да се гласува с хартиена бюлетина, а машинното гласуване е на практика обезсмислено заради отчитането на резултатите.


Въпреки че при гласуване на машина данните от вота ще се записват на флашка, те няма да са определящи за резултатите. Решаващо ще е преброяването на разписките, които машините дават. Те вече ще се наричат машинни бюлетини, ще трябва да се сгъват и подпечатват.


Във всички секции ще може да се избира дали да се гласува с хартия или с машина. Очаква се това да доведе до много висок брой грешки в протоколите и широки възможности за манипулации на вота. Причината е, че секционните избирателни комисии ще броят три пъти - хартиените бюлетини, бюлетините от машините и сумата от двата вида гласуване.


"Дневник" проследи на живо основните акценти от пленарните ден и нощ

На живо

Заседанието приключи след 18 часа, Изборният кодекс остана недовършен

Заседанието приключи след 18 часа, Изборният кодекс остана недовършен

След 18 часа дебати заседанието на парламента беше прекратено. За гласуване останаха близо половината от промените в Изборния кодекс - около 40 страници от доклада на правната комисия. Важните искания на ГЕРБ, ДПС и БСП обаче вече бяха прокарани.


Очаква се изборните промени да бъдат довършени след т. нар. блиц контрол, който се провежда в първия петък на месеца. Тогава премиерът и заместниците му отговарят на въпросите на депутатите.

Заседанието продължава близо 17 часа, няма кворум

Заседанието продължава близо 17 часа, няма кворум

Заседанието по гласуването на промени в Изборния кодекс вече продължава близо 17 часа. Иван Манев от "Продължаваме промяната" поиска да бъде прекратено, като оставащите до края текстове бъдат обсъдени следващата сряда (7 декември). Искането му обаче не беше подложено на гласуване.


Надежда Йорданова от "Демократична България" поиска проверка на кворума. Регистрираха се само 34 депутати, въпреки че в залата имаше много повече. Водещият заседанието Кристиан Вигенин от БСП обяви, че заседанието ще продължи, но само с обсъждания, без да могат да бъдат гласувани текстове. Той се позова на правилника на депутатите, който му позволява сам да прецени как да продължи работата.

Бюлетините от хартиеното и машинното гласуване ще се трупат на едно място

Бюлетините от хартиеното и машинното гласуване ще се трупат на едно място, реши парламентът. До тук се стигна след като ГЕРБ гласуваха против собственото си предложение. Надежда Йорданова от "Демократична България" посочи, че това е опасно, защото бюлетините от хартиеното и машинното гласуване са много различни по размер.


"Представете си тези два вида хартия как ще изглеждат на едно място? Как ще се брои, как ще се гарантира, че някоя бюлетина от машина няма да се изгуби?", възмути се Йорданова.

Машините все пак останаха принтери

Машините все пак останаха принтери

© Георги Кожухаров


С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" машините на практика останаха просто принтери. Въпреки че по-рано депутатите се съгласиха, че на флашките ще се записва вотът от машинното гласуване, в крайна сметка четирите партии решиха, че резултатът ще се отчита само от броенето на разписките. Протоколът от машинното гласуване няма да играе никаква роля.

Прие се предложението на ГЕРБ резултатите да се отчитат на база единствено на бюлетините от машинно гласуване. Или с други думи, в секциите ще има три преброявания - веднъж на хартиените бюлетини, втори път на бюлетините от машините и трето - на сумирането на данните от първите две.

Не се приеха предложения на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" протоколът от машинното гласуване да служи при отчитането на вота или поне да бъде задължително да се извличат данните от машините и да се прикачат към преброяването на машинните разписки.


Какъв е смисълът да имате компютър вкъщи и да смятате на ръка


Мартин Димитров,

депутат от "Демократична България"


"Толкова грешки на избори никога няма да е имало. Това ще бъдат най-скандалните избори в новата българска история", заключи Мартин Димитров.

Насред дебатите в полунощ в пленарната зала прозвуча химнът

Депутатите изслушаха националния химн

© Дневник

Депутатите изслушаха националния химнНасред дебатите по прекрояването на Изборния кодекс в пленарната зала прозвуча националният химн. Искането за това дойде от "Възраждане", като аргументът беше, че настъпва полунощ и трябва "да се разтури седянката". Депутатът Цончо Ганев визираше разговор в пленарната зала между депутати от различни парламентарни групи.


Водещият заседанието Росен Желязков от ГЕРБ отговори на Ганев, че ще провери техническата възможност за пускането на химна, но, ако системата на пленарната зала не го позволява, ще удовлетвори искането на "Възраждане", като пусне химна от телефона си.

Депутатите оставиха вотът от машинното гласуване да се записва на флашката

Депутатите оставиха вотът от машинното гласуване да се записва на флашката

© Надежда Чипева, Капитал


Разписките от машинното гласуване се превръщат в бюлетини, като ще трябва - незнайно как - да използват по-дебела хартия с допълнителна защита, която да бъде сгъвана и подпечатвана от секционната избирателна комисия. Гласуването ще бъде записано и на машинната флашка. Това в крайна сметка решиха депутатите след около два часа обсъждания.


Те се наложиха, защото ГЕРБ, ДПС и БСП бяха на път да не допуснат машинния вот да бъде записан на флашката. Това доведе до остра реакция от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".


Ако отпадне изискването гласът да се записва, дори и да имаме флашки, те ще са празни.


Надежда Йорданова,

депутат от "Демократична България"


Надежда Йорданова от "Демократична България" посочи, че наложената от ГЕРБ, ДПС и БСП смяна на хартията в машините за гласуване е неизвестно дали е технически осъществима.

Призив за блокиране на парламента се чу на протеста

Призив за блокиране на парламента се чу на протеста

© Велко АнгеловВсички, които сте тук, използвайте социалните мрежи, за да извикате хора, за да блокираме парламента. Този призив се чу на протеста срещу промените в Избирателния кодекс, който се провежда пред Народното събрание. Към момента в района има около стотина души. Призивът е хората да се съберат до 22 часа тази вечер. Ако това не се случи, протестът ще приключи.

ГЕРБ заяви готовност да обсъжда район "'Чужбина", но по-нататък

Десислава Атанасова от ГЕРБ

© Георги Кожухаров

Десислава Атанасова от ГЕРБ


ГЕРБ даде заявка за ново обсъждане на изборните промени, вече след като бъдат променени през тази нощ. Целта била в експертна група - след като тъкмо партията на Бойко Борисов отказа да има такава - да се реши как да бъде изпълнено със съдържание обособяването на район "Чужбина". Заявката ѝ дойде след искане на Асен Василев от "Продължаваме промяната" преразпределянето на мандатите заради гласуващите зад граница да се реши в пленарната зала.


"Този въпрос може да се окаже по-сложен отколкото предполагаме", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ. Посочи, че, ако се прилага строго законът, трябва мандатите от чужбина трябва да са пропорционални на гласуващите. Това би означавало, че депутатите, които "изпращат" гласуващите зад граница, ще са много повече от минималните по закон четири. Това пък би довело въпроса - от кои райони в страната да се "вземе" от мандатите.


Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" посочи, че тъкмо заради бързането на ГЕРБ, ДПС и БСП с изборните промени е пропусната възможността въпросът с район "Чужбина" да бъде обсъден.

Партиите в парламента ще имат достъп до кода на машините

Партиите в парламента ще имат достъп до кода на машините

© Юлия Лазарова


Партиите в парламента ще имат достъп до кода на машините, се реши с гласовете на всички парламентарни групи. Възможността е за всички партии, преминали бариерата от 4% за влизане в Народното събрание на последните избори. Партиите ще имат достъп до кога до десет дни преди изборния ден.


Тази промяна в Изборния кодекс беше гласувана последно преди по искане на "Демократична България" парламентът да излезе в почивка за 15 минути, за да може депутатите от обединението и "Продължаваме промяната" да излязат при протестиращите срещу промените в Изборния кодекс.


След уреченото време заседанието продължава. "Дневник" го предава на живо.

Протест срещу промените в изборните правила се провежда пред парламента

Протест срещу промените в изборните правила се провежда пред парламента

© Велко АнгеловОколо 1000 души се събраха пред парламента в 18.30 часа днес в знак на протест срещу приетите до момента промени в Изборния кодекс. Протестът беше организиран от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които са против връщането на възможността да се гласува с хартиена бюлетина.


Протестиращите слушаха на високоговорители продължаващите дебати в парламента. При тях излязоха депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".


За по-малко от два часа парламентът върна и отхвърли изцяло хартиеното гласуване

За по-малко от два часа парламентът върна и отхвърли изцяло хартиеното гласуване

© Георги Кожухаров


По-малко от два часа след като отмениха сегашното машинно гласуване от местните избори нататък, мнозинството в залата не прие предложението на ДПС за въвеждане на сканиращи устройства, които да броят машинно хартиените бюлетини.


Тъй като предишното решение на парламента за отмяна на досегашното машинно гласуване и преминаване на изцяло хартиен вот беше обвързан с този параграф, се наложи депутатите да го прегласуват. Така след поредица от прегласувания окончателно се реши следното:

- от следващите избори - било то предсрочни парламентарни или местни - се въвежда смесена форма на гласуване. Избирателите ще имат право да избират дали да упражнят правото си на вот чрез хартиена бюлетина или с устройство за машинно гласуване. В секциите с под 300 избиратели отново ще може да се гласува само на хартия.


От ДПС реагираха остро на отхвърленото предложение за сканиращи устройства, като вместо да се разсърдят на ГЕРБ и БСП, които гласуваха против т. нар. скенери, нападнаха "Демократична България" и "Продължаваме промяната", че били напуснали пленарната зала. Според Карадайъ по този начин те искали да блокират гласуването нарочно, "за да не минат машините, предложени от движението". В действителност обаче ГЕРБ, ДПС и БСП имаха мнозинство, за да приемат и този текст. Според лидера на ДПС обаче "Продължаваме промяната" и "Демократична България" били лицемери и били против машинното гласуване.


В действителност обаче текстът за хартията беше отхвърлен с гласовете на ГЕРБ и БСП, които бяха "против" и с тези на въздържалите се "Възраждане".


"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се върнаха в пленарната зала.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" напуснаха пленарната зала

Продължаваме промяната" и "Демократична България" напуснаха пленарната зала и дебатите се водят в тяхно отсъствие. Това беше атакувано от Мустафа Карадайъ от ДПС. Обяви, че двете парламентарни групи "експлоатират всяка тема и ситуация с частна употреба".

Мнозинството хем премахна машинния вот, хем реши да се гласува смесено

Хамид Хамид от ДПС

© Юлия Лазарова

Хамид Хамид от ДПС


ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха смесеното гласуване във всички секции с хартия и бюлетина. Но не само: мнозинството в парламента прие паралелно още един способ на гласуване - само с хартия. Идеята на ДПС беше към текста за хартията по-нататък в измененията да гласуват и допълващи текстове, които вече включват сканиращи устройства. И този начин на гласуване - хартия, която после да бъде сканирана, да влезе в сила от местните избори през есента на следващата година и на всички избори след тях.


Това създаде объркване сред депутатите. Първо, защото беше прието смесеното гласуване и второ, защото текстът за хартията "увисваше" във въздуха, без да са приети разпоредбите за скенерите. Това накара "Продължаваме промяната" да констатира, че оттук насетне ще гласуваме само с хартиена бюлетина и в знак на протест депутатите ѝ, както и тези на "Демократична България" напуснаха залата.

След това Асен Василев заяви, че машинното гласуване било убито и 80 млн. за машините ще бъдат изхвърлени, а съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък определи случилото се като "качамак" и "пълна аматьорщина". Той допусна още "целенасочено създаване на хаос на местните избори".

"Докарайте дрегера": спорът за бюлетините ескалира до лични нападки

"Докарайте дрегера": спорът за бюлетините ескалира до лични нападки

© Велко АнгеловДебатът за или против гласуването с хартиени бюлетини ескалира в лични сблъсъци от трибуната.


Тон зададе Йордан Цонев от ДПС. Отговаряйки на обвиненията на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" Бойко Рашков за злоупотреби на движението с подвижните урни, Цонев подхвърли, че Рашков трябва да бъде тестван с дрегер.


Водещият заседанието Росен Желязков понечи да напомни, че има негласно правило в залата да не се внасят храни и напитки. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, който в този момент беше вече на трибуната, го прекъсна с призив: "Докарайте дрегера и нека тестваме всички." Василев повтори апела си на няколко пъти и беше посрещнат с дюдюкания и ръкопляскания от различните части на залата. След като успя да вземе думата отново, Желязков уточни, че е имал предвид вода и кафета.


В последващи изказвания от "Продължаваме промяната" обвиниха ДПС, че прекъсва всяко изказване на Бойко Рашков с цинични реплики от място и настояха председателя да вземе мерки.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" призоваха към протест срещу хартиената бюлетина

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" призоваха към протест срещу хартиената бюлетина

© Георги Кожухаров


На общ брифинг в кулоарите на Народното събрание "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се обърнаха с призив към гражданите на София за подкрепа в борбата срещу хартиената бюлетина.


"Днес е денят, в който хартиената коалиция ще прекара хартиената бюлетина. Днес е денят, в който демократичният вот на българските граждани ще бъде подменен, започна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и завърши: Всички български граждани, които уважават своя глас, продължавайте да отстоявате своите права. Ние ще се борим с вас в залата, надявам се да ни подкрепите и извън залата."


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов добави, че през последните седмици се е наблюдавало желязно прокарване на това, което е решила хартиената коалиция.


Ако гражданите искат да подкрепят тези от нас, които в зала ше се борим срещу хартиената бюлетина, денят е днес.


Христо Иванов,

съпредседател на Демократична България


"Всичко се използва в тази игра, дори световното първенство по футбол. Разчитат от хартиената коалиция, че голяма част от хората ги интересуват футболните мачове, а не по какъв начин ще гласуват. Аз мисля, че софиянци трябва да докажат обратното, така че разчитаме на тях", добави другият съпредседател на "Демократична България Атанас Атанасов.


Асен Василев добави, че ГЕРБ, ДПС и БСП са поставили хартиената бюлетина над законите за Плана за възстановяване и устойчивост и над държавния бюджет. "Всичко това е по-малко важно за тези три партии от това да откраднат изборите. Ние ще направим всичко да попречим на този процес. Надяваме се и българските граждани да не са съгласни с този план на мръсната машина на правене на избори и кражба на парите на данъкоплатците", заяви Василев.По-късно се разбра, че двете формации организират протест за 18.30 пред Народното събрание. Това ще бъде третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици.


"Хартиената коалиция" удължи заседанието до приключване на Изборния кодекс

Тома Биков и Десислава Атанасова от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС

© Георги Кожухаров

Тома Биков и Десислава Атанасова от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС


С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, наричани от опонентите им "хартиената коалиция", парламентът прие днешното заседание да продължи, докато не бъдат обсъдени и гласувани всички предложения по Изборния кодекс. Това означава, че е много вероятно работният ден на депутатите да продължи до малките часове на нощта, предвид многото предложения и продължителни изказвания.


Петър Петров от "Възраждане" посочи, че още миналата седмица е имало негласно споразумение сред депутатите изборните предложения да бъдат обсъждани и гласувани в нормално темпо, до около 14 ч., когато обичайно би трябвало да приключва пленарното време. След него народните представители продължават работа в комисии.


Над 1.4 млрд. лв. търсят мнозинство: приемането на законите по плана за възстановяване е все по-невероятно
Над 1.4 млрд. лв. търсят мнозинство: приемането на законите по плана за възстановяване е все по-невероятно


Калина Константинова от "Продължаваме промяната" поиска заседанието да не бъде удължавано, защото в комисията по електронно управление, която тя ръководи, е предвидено да се обсъждат закони по плана за възстановяване и устойчивост.


Да не налагаме яростно Изборния кодекс, което компрометира други законопроекти


Калина Константинова,

депутат от "Продължаваме промяната"


Силовото прокарване на изборните промени започна с 18-часово заседание на правна комисия преди около две седмици. Това доведе до два протеста срещу връщането на широката употреба на хартиената бюлетина заради опасенията от манипулация на вота.


Фотогалерия: Хиляди протестираха в София срещу "опраскването на Изборния кодекс"
Фотогалерия: Хиляди протестираха в София срещу "опраскването на Изборния кодекс"

След гласуването за удължаване на заседанието Асен Василев от "Продължаваме промяната" поиска почивка от половин час.

Депутатите стигнаха до точката за връщането на широката употреба на хартиени бюлетини

Около три часа след началото на заседанието депутатите стигнаха до точката от промените в Изборния кодекс, която е основополагаща за ГЕРБ, ДПС и БСП - връщането на избора за гласуване между хартиена бюлетина и машина във всички секции. Сега с хартия се гласува само в малките секции - с до 300 избиратели.


Законопроект по темата беше внесен от БСП още в първия ден на парламента, но по традиция при "отварянето" на Изборния кодекс бяха внесени десетки други предложения за прекрояване на правилата, по които гласуваме.


Кирил Петков: Ако бюлетината мине, няма как да мине наше правителство
Кирил Петков: Ако бюлетината мине, няма как да мине наше правителство


ГЕРБ, ДПС и БСП имат мнозинство за връщането на хартиената бюлетина. По-рано Кирил Петков даде да се разбере, че ако това се случи окончателно, "Продължаваме промяната" се отказва от опита да предложи кабинет на малцинството с "Демократична България" с втория мандат.


Стигнахме до параграфа, който е сакрален за хартиената коалиция – техният философски камък, който превръща камъка в злато.


Милен Матеев,

депутат от "Продължаваме промяната"


Депутатите преповтарят аргументите си "за" и "против" връщането на смесеното гласуване. "Продължаваме промяната" казва, че хартиеното гласуване увеличава шансовете от манипулация на вота и недействителни бюлетини. Обратната теза - на ГЕРБ, ДПС и БСП - е, че е важно да се даде избор как да се гласува. Трите партии смятат и че има страх от машинното гласуване и затова избирателната активност била ниска.

Час депутатите обсъждаха преброителите центрове, които по-рано отхвърлиха

Божидар Божанов от "Демократична България"

© Велко Ангелов

Божидар Божанов от "Демократична България"


Около час депутатите обсъждаха текстове за въвеждане на преброителни центрове, където да се броят бюлетините и разписките от гласуването, вместо във всяка от секциите поотделно. Аргументът е, че с преброителните центрове ще намалеят възможностите за грешки и умишлени манипулации в бюлетините и протоколите.


Текстовете, предложени от "Демократична България", са на няколко места в Изборния кодекс, но изначално е известно, че идеята за преброителни центрове подкрепят само депутатите от обединението, "Продължаваме промяната" и "Български възход".


Първата част от текстовете за въвеждането на преброителни центрове бяха отхвърлени още в началото на пленарния ден, а около обяд не беше приета и следваща част от предложенията на "Демократична България" по темата.


Десислава Атанасова от ГЕРБ посочи, че въвеждането на преброителни центрове е безсмислено. Определи, че сигурността на вота ще е гарантирана заради вече одобрените възможности за видеонаблюдение и заснемане на процеса по броенето.


Милен Матеев от "Продължаваме промяната" се противопостави, че заснемането не изключва преброителните центрове, защото може видеоконтролът да се прави и в центровете.

Кирил Петков: Ако бюлетината мине, няма как да мине наше правителство

Кирил Петков от "Продължаваме промяната"

© Велко Ангелов

Кирил Петков от "Продължаваме промяната"


"Ако хартиената бюлетина мине, означава, че парламентът слага тяснопартийната задача на ГЕРБ, ДПС и БСП да откраднат вота на гражданите. Това означава, че нямат желание да има наше правителство", коментира в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той беше попитан дали партията му ще предложи правителство на малцинството1 заедно с "Демократична България", ако се стигне до втория мандат. Партията на Петков и Василев следва да получи възможност да състави кабинет като втора по големина парламентарна група, ако ГЕРБ не успее с първия мандат.


Няма как да предложим нещо, като те просто хвърлят първата гаранция в боклука


Кирил Петков,

съпредседател на


"За втория мандат казахме, че има девет гаранции, една от които е хартиената бюлетина. Ако деветте гаранции са спазени, ще поемем отговорност за втория мандат заедно с "Демократична България", каза Петков. Посочи, че е доволен от решението на парламента да се правят видеозаписи от броенето на бюлетините и разписките от машините, но и каза, че "тези малки победи няма да изместят голямата загуба на честността на вота, ако върнем хартиената бюлетина".


"Демократична България" призова "Продължаваме промяната" да не се отказва от опит с втория мандат
"Демократична България" призова "Продължаваме промяната" да не се отказва от опит с втория мандат

Петков изрази възмущение, че парламентът не прие предложението на "Продължаваме промяната" вместо с Изборния кодекс Народното събрание да се заеме с темата за компенсации за тока на малките и средните фирми.


По-късно в кулоарите на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че е право на "Продължаваме промяната" да реши какво да прави с втория мандат. Той обаче отново призова към разум и внимателно обсъждане на всички аспекти за възможността за реализиране на втория мандат.


На страната ѝ трябва управление. Всички останали опции да се формира управление без участието на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" или избори биха били още по-лош вариант", каза Иванов.


Според Тома Биков от ГЕРБ "Продължаваме промяната" от самото начало не са имали намерение да управляват, а намеренията за сформиране на правителство с втория мандат по думите му винаги са били фалшиви. " те винаги са работили час по-скоро този парламент да приключи", смята Биков.

Партиите се обединиха за видеозаснемане в изборния ден

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова

Снимката е архивна


Поредната спорна точка в Изборния кодекс мина с пълно единодушие в парламента. Формациите се обединиха около предложението в секциите по време на броенето на бюлетините да има и видео заснемане на процеса.


Първоначално от ГЕРБ искаха тази възможност да отпадне с мотив, че няма техническа възможност да се пазят данните, но в крайна сметка след продължителни спорове по въпроса народните представители решиха да въведат видео заснемане в секциите.

И досега опцията за видео наблюдение от преброяването на гласовете присъстваше в Изборния кодекс с уточнението, че техническото му осигуряване се извършва от Министерския съвет.

Резултатите от машинния вот все пак ще се пазя в паметта на устройствата

Резултатите от машинния вот все пак ще се пазя в паметта на устройствата

© Цветелина Белутова


След продължителните спорове предишните дни парламентът в крайна сметка реши да запази техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласуване. Т.нар. флаш памети ще се предават в районните избирателни комисии и в Централната избирателна комисия и ще служат за доказателство при съмнения за честността на вота.

През последните месеци основните атаки от ГЕРБ към машинното гласуване бяха насочени именно към флашките, които председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова иронично наричаше "вълшебни". Първото предложение на ГЕРБ фактически обезсмисляше машинното гласуване. От партията на Борисов настояваха разписките от машините за гласуване да се считат за "бюлетини от машинно гласуване", а тяхното броене да се отчита за резултат от машинния вот. Беше предвидено в края на изборния ден машината да не отпечатва обобщен протокол, а флашките да бъдат премахнати. След отпор от страна на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" обаче от ГЕРБ се съгласиха да запазят флашките.

В същото време обаче депутатите подкрепиха предложението на "Демократична България" за създаването на звено към ЦИК за управление на машинното и електронното гласуване. Неговата роля ще бъде да подпомага членовете на изборната комисия във вземането на решения и координация на машинното гласуване.


Дневник излъчва на живо заседанието на парламента:


Изненадващо парламентът не одобри разширяването на избирателната комисия

Изненадващо парламентът не одобри разширяването на избирателната комисия

© Велко Ангелов


Въпреки гласуването в правна комисия изненадващо парламентът отхвърли предложенията на "Възраждане" и БСП за разширяване на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 15 на 25 души с възможност за обновяване на състава от всеки парламент.


Идеята на двете партии беше по този начин да бъдат разпределението на местата да съответства на представителството в Народното събрание. Предложението беше подкрепено само от формациите, които към този момент нямат свои представители в изборната комисия - "Продължаваме промяната", "Възраждане" и "Български възход".


От "Възраждане" реагираха остро. Депутатът Петър Петров заяви, че "политическите заявки в България следват само тесни интереси, които не желаят справедливо разпределение в състава на ЦИК" и атакува ГЕРБ, ДПС и БСП за това, че са си сменили мнението за период от две седмици.

Последната промяна в състава и броя на членовете на изборната комисия беше направена от 45-ото Народно събрание по предложение на "Има такъв народ". Тогава съставът на ЦИК бе намален от 20 на 15 души, а съставът му бе обновен с представители на "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". В момента в комисията има представители на последните две формации, въпреки че те не влязоха в действащия парламент.


След като ГЕРБ направи крачка назад, в крайна сметка беше запазен Общественият съвет към изборната комисия. Предложението за премахването му беше остро разкритикувано от неправителствени организации. По инструкции на лидера си Бойко Борисов депутатите от ГЕРБ не подкрепиха в зала собственото си предложение за закриване на звеното.


Депутатите решиха да увеличат заплатите на членовете на секционните комисии. Предложението на "Продължаваме промяната" първоначално беше отхвърлено, но след прегласуване единствено от ДПС гласуваха "против". Възнаграждението на секционните комисии, възлизащо сега на 70 лв, ще се увеличи с минимум една четвърт от минималната работна заплата, която в момента е 710 лв. Това означава, че за работата си в трите дни около вота - събота, неделя и понеделник, членовете на комисии ще взимат около 250 лв.

Опитът за активна регистрация в чужбина не мина

Парламентът отхвърли предложението на "Продължаваме промяната", с което се залагаше опит за активна регистрация на гласуващите в чужбина. Според текстовете в избирателните списъци трябваше да влизат само хората, които през последната половин година преди изборите са били в България, като оставаше възможност избирателните списъци да бъдат дописвани.


"Против" гласуваха ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

Нужните заявления за нова секция в чужбина остават 40

Необходимите заявления за разкриване на нова секция в чужбина остават 40, гласува парламентът. Първоначално ГЕРБ беше предложила заявленията да се увеличат на 100, но след заръки на председателя на партията Бойко Борисов парламентарната група се оказа склонна на тази отстъпка. Подаването на заявления е важно единствено за разкриването на нови секции, тъй като според изборното законодателство секции в чужбина се отварят автоматично, ако на избори през последните 5 години в тях с гласували повече от 100 души. Има обаче условности, ако дадена държава наложи ограничения на броя секции.

Декларациите пак ще се попълват пред изборните секции

Сред отхвърлените текстове е и предложението на "Продължаваме промяната" за попълване на декларациите за гласуване пред членовете на секционните избирателни комисии. Запазва се досегашното правило избирателите да могат да попълват документите, преди да влязат в секциите за гласуване.


Правилото важи както за българите зад граница, така и за тези, които в деня на вота се намират в места за задържане под стража, в лечебни заведения или други специализирани институти и на плавателни съдове.

Кабините отпадат, паравани ще пазят тайната на вота

Всички парламентарни групи одобриха предложението на БСП в избирателните секции вместо кабини да бъдат поставени паравани за гласуване. Така отпадат т.нар. тъмни стаички, които позволяваха недобросъвестни практики като снимане на дадения вот, което се смяташе, че може да се използва за предаване на доказателства за изпълнен купен вот.


Параваните ще пазят тайната на вота, като такива ще има както за хартиеното, така и за машинното гласуване.

Район "Чужбина" остана, но без яснота за мандатите оттам

Народните представители запазиха съществуването на район "Чужбина", след като ГЕРБ не подкрепи собственото си предложение за премахването му. "Въздържал се" гласуваха и от ДПС и БСП.


Така депутатите на Бойко Борисов спазиха заръката на лидера си, който след 18-часовото заседание на правната комисия им се скара за бързането и нареди част от предложенията да бъдат оттеглени, и гласуваха против. Запазването на район "Чужбина" обаче означава, че или Народното събрание, или Централната избирателна комисия ще трябва да изработят методология, според която да се определят мандатите, за да не стоят текстовете в Изборния кодекс кухи, както досега.


Районът беше създаден от 45-ото Народно събрание с гласовете на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се. БГ! Ние идваме!". Въвеждането му обаче беше отложено до излизането на резултатите от последното национално преброяване и така през ноември 2022 г. гласовете на живеещите в чужбина българи отново бяха преразпределени между районите в страната. Освен това, не беше променена методологията за изчисляване на мандатите и така е в ръцете на Централната избирателна комисия (ЦИК) дали действително да има такъв район или не. Самата комисия обаче многократно е отказвала да "дописва" закона.


Изборните промени, които партиите (не) трябваше да направят
Изборните промени, които партиите (не) трябваше да направят

Парламентът отхвърли идеята на "Демократична България" за преброителни центрове

Парламентът окончателно отхвърли предложенията на "Демократична България", свързани със създаването на преброителни центрове. Идеята на обединението беше при връщане на смесеното гласуване - с хартиени бюлетини и машини - във всички секции броенето да се прави в преброителни центрове, а не във всяка секция поотделно (около 10 хил. на брой). Целта е да се намалят възможностите за грешки и манипулации на вота в протоколите.


Предложението на "Демократична България" беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. От "Възраждане" гласуваха "въздържал се".

ГЕРБ, ДПС и БСП ще направят нов опит да прекроят изборните правила

За трети път ГЕРБ, БСП и ДПС ще се опитат окончателно да довършат прекрояването на Изборния кодекс. След като миналия петък (25 ноември) депутатите разискваха близо 12 часа едновременно всички предложения по първия параграф от законопроекта, днес предстои тяхното гласуване текст по текст. Сред идеите са:

  • Отмяна на район "Чужбина"
  • Увеличаване на броя заявления, нужни за разкриване на секции зад граница
  • Въвеждане на преброителни центрове
  • Видеозаснемане на броенето на бюлетините
  • Запазване на електронното дистанционно гласуване
  • Изчистване на избирателните списъци
  • Запазване на Обществения съвет към ЦИК
  • Превръщане на разписките от машините в бюлетини
Основната тема, заради която беше отворен кодексът - смесеното гласуване с хартия и машина, предстои да бъде обсъждана във втория параграф.


С предишните два дебата по законопроекта депутатите от "Продължаваме промяната" вече демонстрираха, че са усвоили процедурните хватки за протакане на заседанието - предишният път за изказвания се бяха записали всички депутати от парламентарната група. Очаква се и днес партията на Кирил Петков и Асен Василев да се опита да попречи на промените, макар че ГЕРБ, ДПС и БСП имат необходимото мнозинство от 128 гласа за приемане на текстовете.


Дневник излъчва на живо заседанието на парламента:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK