"Има такъв народ" обяви, че ще участва на следващи избори, вероятно самостоятелно

Пресконференция на "Има такъв народ". На снимката са Гроздан Караджов, Тошко Йорданов, Филип Станев, Пламен Данаилов и Ивайло Вълчев

© Скрийншот от БТА

Пресконференция на "Има такъв народ". На снимката са Гроздан Караджов, Тошко Йорданов, Филип Станев, Пламен Данаилов и Ивайло ВълчевИма такъв народ" обяви, че ще участва на следващи избори, вероятно самостоятелно. Това се разбра от отговори на Тошко Йорданов на въпрос на "Дневник" по време на пресконференция. Партията на Слави Трифонов не премина прага от 4% от гласовете за влизане в парламента при последните избори, след като преди около година и половина беше първа по резултат политическа сила.


"Имам някакво вътрешно усещане, че ще е самостоятелно", каза Йорданов на въпрос дали "Има такъв народ" ще се яви самостоятелно, или ще търси предизборна коалиция на следващи избори, но и показа, че няма окончателно решение по въпроса. Попитан дали има промяна в отношението на партията за крайно отрицание на ГЕРБ и ДПС, Йорданов каза: "Кога сме си сменяли позицията, за разлика от сегашните борци срещу мафията?"


Иначе пресконференцията на "Има такъв народ" беше посветена на поредица от обвинения на партията към бившите им коалиционни партньори от "Продължаваме промяната".


За миналите избори и изборните промени
Подобно на ГЕРБ, ДПС и БСП изказванията на "Има такъв народ" също бяха в посока, че "Продължаваме промяната" е фалшифицирала последните избори.


"Ако не бяха фалшифицирани изборите, нямаше да има председател от ГЕРБ начело на Народното събрание. Нямаше да има вопли към ГЕРБ да се подкрепи правителство на малцинството", коментира Тошко Йорданов. Преди около седмица "Продължаваме промяната" и "Демократична България" представиха план за кабинет на малцинството от двете партии с девет цели, около които очакват подкрепа, но изрично обявиха, че няма да търсят такава.


Йорданов коментира и връщането на широката употреба на хартиените бюлетини, промените за което се гласуват окончателно в Народното събрание: "Хартията позволява на ГЕРБ и ДПС да си направят купените гласове. "Продължаваме промяната" уличи машинното гласуване", каза той.


Обвинения към бившите партньори


"В предишното управление бяха казани много лъжи срещу нас", обяви Тошко Йорданов. Даде първо думата на бившия министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, който говори за отмененото от Конституционния съд решение сумите за пътна поддръжка да бъдат одобрявани от парламента. Парите за пътища бяха една от ключовите теми, довели до раздор между бившите коалиционни партньори "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". В предишния парламент партията на Кирил Петков и Асен Василев настояваше Народното събрание да одобрява плащанията заради съмнения за корупционни практики.


Според Караджов това е било само едно от "антикоалиционните и антидържавни решения", наложени от "Продължаваме промяната". Тошко Йорданов посочи, че спорът между двете партии за парите за пътища се е разразил, след като "Има такъв народ" отказала да оттегли кандидата си за управител на Българската народна банка (БНБ) Любомир Каримански. "Асен Василев постави регионалното министерство като заложник заради спора за гуверньора за БНБ", каза Йорданов.


Тошко Йорданов атакува "Продължаваме промяната" и заради прекратената поръчка за медицински хеликоптери. Бившият зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов заговори, че "се е търсила длъжност за конкретен човек" и назова бившия депутат Георги Гвоздейков. Той напусна Народното събрание, за да оглави държавното дружество, което трябваше да се занимае с т. нар. Спешна помощ по въздуха.


"Защо Министерството на здравеопазването организира обществената поръчка, след като дружеството отиде към Министерството на транспорта? Отново недоглеждане", каза Пламен Данаилов.


Тошко Йорданов повтори тезата на партията си, че е напуснала бившата четворна коалиция заради вдигане на ветото срещу Северна Македония за начало на преговорите за присъединяване на Европейския съюз. "Там българите са тероризирани в пъти повече, отколкото преди това. България няма никаква тояга, за да дисциплинира опозицията и управляващите в Северна Македония", каза Тошко Йорданов. Пропусна обаче да отбележи, че според т. нар. френско предложение България може отново да налага вето на всеки етап от преговорите, ако договорките не са спазени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK